Sa Kremasicom na kafiSvetska ekonomska kriza – o tome svi slušamo već mesecima unazad. Posledice globalne krize se osete i u kozmetičkoj industriji. Kriza se naročito oseti kod prodaje luksuznih kozmetičkih proizvoda. Loreal je najveća kozmetička kompanija i još sredinom 2008. godine je zabeležila opadanje prodaje na svetskom nivou. Poslednji izveštaji ove kompanije iz 2009. godine takođe pokazuju posledice krize.
Stoga sve kompanije, pa naravno i Loreal, moraju da pribegnu nekom rešenju koje će nastaviti dosadašnji uspeh i ublažiti osećaje koje za sobom ostavlja krizni period. U ovom momentu manje kompanije i jeftinije kozmetičke linije imaju prednost i šansu da dođu do izražaja. Samo napred!

Da potrošaći ne bi prešli na jeftinije brendove i da bi zadržao svoje potrošače, Loreal kreće strategijom „Cena za svakog“ u 2009. godini.
L’Oreal Paris je veoma prodavan potrošački brend po proizvodima za negu kože. Cene ovih proizvoda se kreću od 11 do 18 eura. Sada imamo plan da minimalna cena proizvoda bude 9 eura,“ kaže  Jean Jacques Lebel, predsednik odseka za potrošačke proizvode Loreala.

 

Garnier linija je malo jeftinija od  L’Oreal Paris linije i u planu je popust na  Garnier Essential proizvode, tako da će njihova cena biti oko 5 eura.

Tako će ova kompanija imati u ponudi proizvode u rangu cena od 5 do 250 eura.
Što se luksuznih proizvoda tiče, izbacivaće se manja pakovanja luksuznih brendova. „Pobrinućemo se da svaki brend bude dostupan“, izjavio je  Marc Menesguen, predsednik luksuzne linije. Ovaj gospodin je naveo i primer da za februar 2009. godine imaju u planu da izbace verziju parfema Viktor & Rolf u bočici od 20 ml za 35 eura. Dosad je ovaj parfem pakovan u bočici od 100ml za 98 eura. (Kremašica je odmah preračunala u svojoj glavi da je ova cena manjeg pakovanja ustvari veća (!), ali ujedno i da ima da izdvoji 35 eura za parfem, a nema da izdvoji 98 eura za parfem).

Neki analitičari ne ocenjuju ove Loreal-ove planove potpuno pozitivno, 20 ml naspram 100 ml  ne deluje mnogo atraktivno.
Potrebno je obratiti pažnju na velike markete koji će davati sve više popusta na proizvode da bi se održali među konkurencijom.

Loreal je 2006. kupio The Body Shop kozmetiku koja je takođe zabeležila pad u prodaji. Sada se polemiše da li je za to kriva Lorealova taktika ili svetska kriza. Ekonomska kriza nije jedina poteškoća sa kojom se susreću kozmetičke kompanije.
U poslednjih nekoliko godina nadmetanje na tržištu sa prirodnom kozmetikom je i dovelo do  Loreal-ove kupovine The Body Shop-a.
Prvo prodajno mesto Body Shop je otvoreno u Engleskoj 1976. godine i još tada su bili fokusirani na etiku, korišćenje prirodnih sastojaka i ukidanje testiranja kozmetike na životinjama. Bili su vizionari u to vreme, ali je promena tržišta zahtevala i promene u njihovom poslovanju. Predsednica The Body Shop kozmetike i sama kaže: „Mrzim industriju lepote. To je čudovište koje prodaje neostvarene snove. Laže. Vara. I eksploatiše ženu.“

Testiranje na životinjama je sprovedeno u zakonima na konačnim kozmetičkim proizvodima, međutim, još uvek nije zabranjeno testiranje samih sastojaka proizvoda na životinjama. Ipak, definitivno ova tema više nije glavni mamac za prodaju kozmetičkih proizvoda.
Zato se sada kompanije okreću takozvanom zelenom marketinškom talasu koji promoviše prirodne proizvode pakovane u ekološki zdravim pakovanjima.
zeleno zelenooooo
Pored ove strategije mnoge kompanije učestvuju u dobrotvornim kampanjama. Te kompanije su Avon, M.A.C cosmetics,  Estee Lauder itd.

Zbog ovakvog stanja tržišta, Loreal prepoznaje da treba da se okrene novoj komunikacijskoj strategiji „Prirodan način lepote“ i time, takoreći,  ponovo brendira svoje proizvode sa asocijacijom na filozofiju prirodnog i etičkog. Iz ovog razloga treba da uloži mnogo više u The Body Shop kozmetiku koja može da pomogne u ovoj strategiji.

Istovremeno kompanija Colgate-Palmolive beleži porast u prodaji. Ova kompanija se služi agresivnom kampanjom nižih cena. Njima uspeva da odole ovoj krizi.
Japanske kozmetičke kompanije Kao i Shiseido takođe beleže pad u prodaji. Kompanija Unilever (Dove, Lux, Ponds, Rexona, Impulse, Sunsilk…) je skoro kupila deo TIGI korporacije. TIGI korporacija je nama poznata po Bed Head kolekciji za kosu, S-Factor i Catwalk.

Vindi Banga, predstavnik Unilever-a je izjavila: „Pošto imamo jaku poziciju u dnevnoj nezi kose, bilo je potrebno da upotpunimo asortiman sa salonskim brendovima da bi smo učvrstii poziciju u kategoriji nege kose.
Iz korporacije TIGI su izjavili da su zadovoljni što će im kompanija Unilever pružiti šansu da se dokažu na širem geografskom tržištu.
Ova kupovina je unela pometnju i u prodaji Unilever kozmetike. Kolebanje dolara i njegovo jačanje je smanjilo profit kozmetici Revlon. Avon kompanija je imala veliki pad u profitu ali agresivnom promenom strategije je uspela da se izvuče i povrati novac.

Ko će se isčupati iz ove krize videćemo za par godina, ali neke odgovore ćemo imati i već krajem tekuće godine. Verovatno će ova kriza na tržište dovesti i neke nove kompanije, a malim kompanijama će ovo biti dobra šansa da ojačaju.  Kremašicama u Srbiji kriza trenutno donosi jeftinije proizvode, ali može doneti i nepoželjne efekte, kao što su recimo obustavljanje uvoza nekih linija zbog uštede i neisplativosti ako njihovi analitičari tako procene da je pametnije. Mogu se desiti i pojave kopija kozmetike (čega smo bili svedoci ranijih kriznih godina kod nas). Možemo dobiti i linije manjeg kvaliteta, čega smo bili svedoci sve do sada.