Devojka u uniformi

Nedavno je usvojeno Pravilo službe Vojske Srbije koje je potpisao predsednik Srbije, Boris Tadić. U ovom pravilniku su opisana prava i dužnosti svakog pripadnika vojske. Tačno je definisano kako treba da izgleda vojnik muškog i ženskog roda, kakvu frizuru može i sme da ima, kakva se urednost zahteva, definisan je postupak javljanja starešinama na dužnost, upotreba oružja, pozdravljanje zastavom, promenjen je tekst zakletve…A zašto Kremašica piše o ovom?

Ne smemo zaboraviti žene profesionalna vojna lica i studentkinje Vojne akademije. I one vole kozmetiku i

blagodeti modernog života. Ovim pravilnikom žene u vojsci i studentkinje Vojne akademije su dužne da imaju “urednu frizuru, koja ih ne ometa u obavljanju funkcionalnih dužnosti i omogućava nesmetano nošenje kape, odnosno šlema”. Kosa mora biti tako nameštena da se ne vide šiške. (Znači, šiške su definitivno out u vojsci!). Zabranjeno je nositi nakit i druge ukrase, osim prstena, neupadljive šnale i minđuša koje “ne smeju da budu duže od dva centimetra od resice uha”. Nokti moraju biti uredno podrezani. Šminkanje je dozvoljeno, ali veoma diskretno!

Dame u vojsci zasigurno najbolje znaju koji antiperspirant je najbolji, koji puder je najlaganiji, koje sredstvo za čišćenje lica je najefikasnije, koje kreme su najbolja podloga i zaštita od UV zraka i nečistoća… One najbolje znaju da li takvi proizvodi zaista i postoje! Ako neka pripadnica ovoj grupi žena i devojaka čita ovaj tekst, neka slobodno napiše svoj komentar u nastavku teksta, otkrite nam tajnu, da li postoje i koji su to najbolji proizvodi.

Što se muškaraca vojnih lica tiče moraju “uvek biti uredna, obrijana i podšišana tako da zulufi dosežu najviše do polovine uha, a da kosa ne pada na uši i kragnu odeće”. Brkovi su dozvoljeni, ali ne bilo kakvi! Brkovi mogu biti široki najviše do 1 centimetar sa svake strane od širine gornje usne. Ne smeju prelaziti ispod linije spajanja gornje i donje usne i ne smeju prelaziti preko gornje usne celom njenom dužinom.