Sta-zene-zele_nm250Još samo 10 dana do ovogodišnje Noći muzeja. Kao i prethodnih godina, Kremašica je obavezni posetilac ovog događaja. Noć muzeja je noć pozitivnih vibracija, lepote, umetnosti i duhovnosti. Nemojte propustiti ovaj događaj koji će se održati ove godine čak u 48 gradova u Srbiji, 15. maja sa početkom u 18 časova pa do 2 sata posle ponoći. Kao i prošle godine, organizuje se nagradni foto konkurs na temu „Vidim nevidljivo – sve ono pred čime zatvaramo oči i okrećemo glavu“. Više o nagradnom konkursu pogledajte OVDE. Pregledala sam ovogodišnji program i videla sam nekoliko zanimljivih tema baš onako kremaških, a to se ne propušta! Ono što je posebno interesantno je da su ove godine organizovane i takozvane radionice gde su posetioci direktno umešani i imaju priliku da učestvuju u oživljavanju istorije.

Prošle godine u Novom Sadu, a ove godine u Beogradu i to u galeriji u Eurocentru sjajna izložba „Šta žene žele“. Ako ste u Beogradu u noći 15. maja, volite kreme i kozmetiku, posetite ovu izložbu i pogledajte kako se reklamiralo i šta se nudilo Novosađankama u trgovinskim radnjama  i apotekama u prvoj polovini 20. veka.
“…Kozmetičko sredstvo za polepšavanje, sredstvo za čišćenje belih cipela, celokupna oprema za udavače, parfumi, mastilo za obrve, pomodno žensko rublje i damska odela izrađena po najnovijim modnim žurnalima samo su deo asortimana koji se nalazi na reklamama iz tadašnje štampe. Kakav je nekada bio jezik marketing komunikacije a kakav je danas, i da li se i koliko promenilo mišljenje o tome na šta žene padaju, saznajte na ovoj izložbi štampanih reklama!…”

Kad već spominjemo Novi Sad, na Novosadskom otvorenem univerzitetu u Noći muzeja posetite izložbu gde će moći videti kako se menjala moda i izgled ženskih i muških frizura tokom 20. veka. Za posetioce Noći muzeja poklon frizura po izboru, iz prošlih vremena! wow

Dobar-frizer-ovde_nm250I u Beogradu interesantno dešavanje – Dobar frizer ovde u muzeju afričke umetnosti.

“Posetite izložbu Frizersko-berberske table Afrike koju sačinjavaju reklamni plakati za frizerske radnje, na kojima su poznate i manje poznate ličnosti s pomodnim afričkim frizurama.
Specijalno povodom Noći muzeja, pozvane su žene iz afričkih ambasada u Beogradu, ali i domaći frizeri specijalizovani za pletenje afro kikica i stavljanje umetaka, koji će posetiocima pružati svoje usluge tokom svih osam sati trajanja manifestacije. Pored ovih atraktivnih frizura, za najhrabrije će biti obezbeđeno oslikavanje tela kanom. Opet wow.
Specijalitet večeri biće Tweety Jazz Caravan, predvođen Goranom Grbićem, profesorom Muzičke škole “Stanković”, koji nastupa u 19.00, a u 21.00 čas. Posetioci će imati ekskluzivnu priliku da čuju i Horekstar, koji izvodi afričke revolucionarne pesme. “

Filmska-i-pozorisna-maska-dizajn-i-realizacija_nm250A u galeriji Singidunum, takođe u Beogradu, specijalno za Noć muzeja, imaćete priliku da zavirite u prostor šminkernica i specijalnih zahvata „iza scene“. Troje mladih umetnika iz radionice „Mad Squirell“ upoznaće vas s tajnama i magijom nastanka specijalnih i mehaničkih efekata, pravljenjem protetičkih i silikonskih maski i aplikacija za lice i telo, odlivanjem lica u kalupe, bodi artom, fejs artom i lažnim tetovažama. Radionicu će pratiti izložba fotografija, eksponata i video materijala iz filmova, predstava, zombi parada, reklama i muzičkih spotova.
18.00–21.00
Radionica za decu: vajanje maski u glini, uzimanje otisaka u gipsu, ulivanje lateksa u kalup i bojenje.
21.00 –24.00
Radionica za juniore i seniore: lepljenje različitih lateksnih i želatinskih proteza na tela učesnika i posetilaca, koji će čak moći i da sami napravi svoje aplikacije.
24.00 –02.00
Bodi art, fejs art, lažne tetovaže.

Hemija-u-Srbiji-juce-danas-sutra_nm250Ukoliko posetite Muzej Hemijskog fakulteta u Beogradu, moći ćete da vidite kako se hemija razvijala na tlu naše zemlje, kao i originalni pribor i hemikalije velikana srpske hemije. Pogledajte kako su se nekad određivali jačina alkohola, kvalitet vode i zemljišta i saznajte koliko se promenio način podučavanja hemije od XIX veka do danas.
Osim toga, specijalno i samo u Noći muzeja, imaćete priliku da od 19.00 do 20.00 prisustvujete jedinstvenom spektaklu „Između magije i hemije“. Na tom trnovitom putu eksperimentalnog saznavanja tajni supstanci očekuju vas brojna iznenađenja, kao što su reakcije u vidu iznenadne pojave plamena ili svetlosti, promene boje, stvaranja vodoskoka i zvukova ili čak paljenja metala.