Fish spa Novi SadSasvim slučajno smo videle da se u Novom Sadu, u takoreći našem komšiluku otvorio kozmetički salon Fish Spa. To je salon u kome se nudi tretman kože ribicama popularno nazvanim „Doktor riba“. Ova vrsta ribice se zove Garra rufa, a poznata je i pod nazivom „Doktor riba“ jer njeno delovanje na površinu kože ima efekte mikro masaže, odnosno mikro akupresure, podstiče cirkulaciju krvi i olakšava regeneraciju kože.

Pretpostavile smo o čemu se radi, ali smo ipak otišle da se raspitamo o ovakvim vrstama tretmana, a ljubazno osoblje nam je odmah obezbedilo par akvarijuma sa ovim fantastičnim ribicama kako bismo imali potpuni utisak i odneli sa sobom zanimljivo iskustvo za naš članak.

Najvažnije – o ribici

Ribice Garra rufa se hrane površinskim slojem ljudske kože, a postoje i neke studije koje kažu da pri tome ove ribice  ispuštaju enzim ditranol koji ima regenerativno dejstvo na kožu i koristi se kao lek protiv psorijaze. Ovo ponašanje je deo prirodnog instinkta ribice. Zbog povišene temperature vode ribicama se ubrzava rad metabolizma i javlja se potreba za hranom, a ljudska koža im služi kao dopuna nedostatka belančevina u organizmu. Mrtvi sloj kože je utklonjen i novi sloj kože je glatkiji i zdraviji. Garra rufa ribice nemaju zube, pa samim tim ne ujedaju i ne povređuju, već masiraju i na taj način uklanjaju tvrđi sloj kože sa stopala i šaka. Garra rufa je uspešna u pronalaženju nervnih završetaka, što pomaže u uspostavljanju balansa nervnog sistema, relaksacije čitavog tela i opšteg osećaja blagostanja.

fish spa pedicure - riblji pedikir

Za ove ribice koje žive u prirodno u vodama toplih vrela Bliskog istoka (uglavnom u Turskoj, a kasnije i turskim kupatilima i banjama), ćelije naše mrtve kože predstavljaju potencijalni obrok koji im omogućava opstanak, pa je svaki zamočen prst dobrodošao obrok. U neobičnom prekoretu lanca ishrane, fiš spa tretman je jednako dobar, kako za ribice tako i za nas. One se hrane dok se vama skida mrtva koža, pri čemu su njihova usta su savršeno oblikovana za nežno odvajanje mrtve kože, bez oštećenja nad zdravom kožom ispod. Ono što je najvažnije – terapija ribicama je potpuno bezbolna.Većina ljudi pronalazi da je veoma ugodna, nešto slično blagoj masaži.

Postoji i jedna zanimljiva legenda o otkrivanju ove čudesne ribice koju možete pročitati i na matičnom sajtu doctorfish.rs.

Ukoliko ste se zapitali: Ribice nisu prenosnici nikakvih bolesti ili eventualnih bakterija, akvarijumi se svakodnevno čiste, pumpe i filteri provlače vodu iz filtera više desetina puta u toku sat vremena kroz UV sterilizator, tako da ne postoji opasnost od nikakve vrste zaraze. Korisnicima sa gljivičnim oboljenjima stopala nije dozvoljena upotreba ovog tretmana, a svačija stopala se u salonu pre samog tretmana peru i dezinfikuju.

Fiš pedikir nema nikakvih kontraindikacija.

Fish Spa Slovacka 26 Novi Sad

Kakvi su tretmani?

Riblji pedikir (Fish foot pedicure) je tretman kojim se uklanja mrtva koža bolje nego klasičnim ili medicinskim pedikirom. Mikro akupunturalna masaža podstiče bolju cirkulaciju i opšte stanje organizma. Ovim tretmanom se uspešno rešava problem neprijatnih mirisa nogu i zadebljanja na stopalima.

riblji pedikir

Riblji manikir (Fish hand manicure) je tretman koji podrazumeva mikro akupunturnu masaža ruku, efikasno pomaže u ukljanjanju žuljeva, ožiljaka i izraslina, čak i posle par tretmana. Ovim tretmanom se vremenom uspešno uklanjaju zanoktice i postiže se bolja prokrvljenost ruku, a pokazalo se da se njima uspešno tretiraju stanja kožnih bolesti na rukama.

fish spa manicure

Riblji tretman kompletnog tela (Full body fish pedicure) je mikro akupunturalna masaža kompletnog tela, i kako oni kažu „otvaranje čakri i energetskih meridijana”, podsticanje tela na samoizlečenje i opštu dobrobit za zdravlje komletnog tela i duha. Kao i kod ostalih tretmana ribicama Garra rufa, i ovo je jedan veoma efikasan način da se uspešno tretiraju kožne bolesti kao što su psorijaza, ekcemi i dr.

U salonu koji smo posetile, mogu se naći i drugi tretmani koji će samo doprineti opuštanju, relaksaciji i popravku vašeg izgeda, pa tamo uz riblji pedikir možete uživati u mnogim vrstama masaža (relaks, anticelulit, tajlandska, terapeutska,…), a možete dobiti klasičan manikir sa nadogradnjom noktiju ili depilaciju voskom.

Garra-Rufa-Fish-Spa-full-body-Therapy-Doctor-Fish

Kremašicin utisak

Naša poseta Fish spa salonu je bilo jedno izuzetno zanimljivo i prijatno iskustvo. Uverile smo se u momentalne efekte ribljeg pedikira – relaksiranost, prijatna mikro akupresura, otklanjanje mrtvih ćelija kože. Delovalo nam je poprilično bezbedno.

Naravno, ne treba očekivati savršene rezultate odjednom, naročito zato što je dejstvo ribica veoma nežno i neškodljivo, a ne invenzivno, grubo i bolno. Tretman u trajanju od 20 minuta, ponovljen nekoliko puta u toku mesec dana već može dati evidentne rezultate i ostavi kožu na nogama poput bebine guze.

fish spa kremasica

Kremasica fish spa novi sad

S obzirom da je ovaj tretman samo deo jednog prirodnog procesa, veoma je zdrav i ne može odmoći ni u kom slučaju, a za ljude koji imaju problema sa kožnim bolestima tipa psorijaza i ekcemi, definitivno preporučujemo da isprobaju ovakav jedan tretman ribicama. Neće pogrešiti, a problem neizlečive bolesti se može svesti na minimum bez lekova i mnogo neprijatnosti.

Naša preporuka bi bila da se u toku neke stresne nedelje počastite jednim ribljim pedikir tretmanom ukombinovanim sa nekom od masaža, pa da se potpuno opustite i osvežite u ovom salonu. Više o samom salonu i cenama tretmana možete pogledati na njihovoj fejsbuk stranici. I ne zaboravite da pre ovog tretmana skinete sve kreme, losione i ostale preparate sa kože, jer oni škode ribicama!