Iako se o ovoj temi piše tek od pre nekoliko meseci, kineski botoks je kod nas prisutan već godinu dana.  Kako je ovo jedna važna tema, prenosimo tekst o kineskom botoksu sa sajta zadovoljna.rs

Na kraju teksta postavila sam snimak gostovanja doktorice u emisiji Probudi se. U ovoj emisiji je jako lepo objašnjeno o čemu se radi i kakve posledice može da izazove neprovereni kineski botoks. Jako je važno biti informisan i znati šta treba očekivati i kako se ponašati.

 

Ukoliko se odlučite da ispeglate po koju boru na svom licu uz pomoć botoksa, ne samo da se morate dobro raspitati ko će vam taj zahvat odraditi, nego i koji preparat koristi – jer ‘ordinacijama’ kruži kineski botoks.

Kada se priča o estetskoj hirurgiji i ulepšavanju, ono na šta žene obično prvo pomisle je – botoks. On se preko 40 godina koristi u medicinske svrhe u oblastima neurologije, ortopedije, urologije… Iako se u estetskoj medicini koristi duplo kraće od toga, upravo su ga estetski zahvati i korekcije proslavile.

Naravno, botoks je u početku kod nas bio vrlo skup, te ga je malo lekara i koristilo da koriguje nepravilnosti na licima svojih pacijenata. Međutim, kako vreme prolazi sve je više ordinacija koje ga koriste, ali tu su i razni kozmetički saloni, bjuti studiji i ateljei lepote. Često su i ogromne razlike u cenama, gde u stručnoj, sertifikovanoj ordinaciji u kojoj rade školovani lekari ‘popravka’ košta oko 300 evra, dok u salonima isti zahvat vrišti “akcija, akcija, akcija – 50 evra”.

Nažalost i dalje ima onih koji se zalete i preko društvenih mreža nađu salon u kom će se na brzinu podmladiti za relativno malo para. Retko ko se raspita o stručnosti osobe koja će taj zahvat obaviti, a dovoljna garancija je ištampani sertifikat na zidu – koji svako može da pronađe na internetu. Još manje se ljudi interesuju šta je to što im ubrizgavaju u telo.

kineski botoksJedan od razloga zbog kojeg je jeftinije ‘peglanje’ na takvim mestima je zato što koriste kineski botoks koji nije ni proveren niti odobren u našoj zemlji. Jedan od primera takvog proizvoda je upravo Otesaly botoks, koji se na crnom tržištu pojavio pre nekoliko godina. Proizveden je u Kini i njegova bočica nema nikakvu nalepnicu, dok kod botoksa koji je regulisan u našoj zemlji ima nalepnicu na bočici na srpskom, broj dozvole i zaštićen je hologramom.

„Ja zaista ne znam ni koji je to sastav, ni šta je zapravo, s obzirom da nije registrovano u Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Jedino su preparati koji su registrovani zaista bezbedni za upotrebu”, istakla je za naš portal doktorka estetske medicine Maja Velimirov.

Dakle – proveravajte šta piše na flašici botoksa, tražite da vam lekar pokaže, to je vaše pravo.

U zvaničnom saopštenju Ministarstva zdravlja Republike Srbije stoji da se medicinske procedure “antiage” medicine mogu obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi koja je osnovana kao opšta ili specijalistička ordinacija doktora medicine, doktora stomatologije, odnosno poliklinika. Te kojima je za obavljanje određene procedure “antiage” medicine ministar zdravlja rešenjem izdao dozvolu za korišćenje te medicinske procedure.

Listu svih potencijalnih alergijskih reakcija, infekcija i opasnosti po zdravlje pacijenata ne možemo ni znati, ali po društvenim mrežama kruže iskustva žena kojima je ubrizgan kineski botoks. Otoci na licu traju nedeljama, a koga i pozvati na odgovornost ukoliko nisu ni same proverile legitimitet ‘ordinacije’ kojoj su pružile dovoljno poverenja da ih ‘ulepšaju’.

izvor: nova.rs