Rusanda MelenciSlavica nam je poslala tekst o banji Rusandi i njenom iskustvu nakon masaža i tretmana. Ona je ove godine u banji provela 10 dana, kao i prošle godine. Kako je baš danas, 8. septembra međunarodni dan fizioterapeuta, Slavica nas je zamolila da tekst objavimo već danas kao zahvalnicu finim i prijatnim fizioterapeutima koje je upoznala u banji. Hvala Slavici na poslatom tekstu i preporukama, nadam se da će nekom ovo direktno iskustvo otvoriti ideje. Evo i šta Slavica kaže:

 

Danas na svetski dan fizioterapeuta sam poželela da napišem nešto o njima i njihovom radu, i pomenem tri dame, pri tom istaknem kompletno osoblje banje ,,RUSANDA“, jer bukvalno ljude dižu na noge. Znam da na Kremašici autorke pišu samo o proverenim stvarima, iz tog razloga se pojavljujem kao gost. Pre nepunih mesec dana sam bila u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju ,,RUSANDA“ u Melencima, blizu Zrenjanina. Otišla sam u banju na predlog fizijatra, dobila dosta terapija, od kojih bih želela da izdvojim podvodnu masažu. Prvi put se srećem sa takvom vrstom terapije, sa fizioterapeutom Tihanom koja vredno radi vrlo naporan posao. Njen posao zahteva fizički i psihički napor jer se susreće sa vrlo teškim bolesnicima i sve to sa osmehom i ljubaznim glasom odrađuje.

blato
Melenačko jezero

Podvodna masaža

Za podvodnu masažu postoje specijalizovane kade, u kojima leži osoba koja se masira i usklađuje pokrete u saradnji sa maserom. Masaža se izvodi toplom vodom temperature 40 stepeni i sa jačim pritiskom ispod površine vode u trajanju od 15 do 20 minuta. Posle masaže je telo teško, oseća se pospanost, oseća se umor, ali je kratkotrajan. Potom se oseća i rasterećenost od bola i veoma lepo olakšanje od tegoba.
U mom slučaju sam upućena zbog reumatskih tegoba i slabije cirkulacije. Pored lekova koje koristim, ovakav vid lečenja je vrlo delotvoran jer ubrzava cirkulaciju i smanjuje bol u zglobovima, a vremenom i dozu lekova.

Od ove godine postoji Wellness centar ,,RUSANDA“

antistresIz ovog programa izdvajam

1. Relax paket i jednu lepu Jelenu. :) Paket sadrži sledeće:

  • Relaks masaža eteričnim uljem
  • Refleksna masaža stopala
  • Biserna kupka
  • Voćni kup + sok

Opuštajući program traje oko 2 sata, biserna kupka ima sličnosti sa podvodnom masažom.

2. Anti stres paket sa simpatičnom Sofijom. Paket sadrži sledeće:

  • Bodytherm kabina
  • Refleksna masaža stopala
  • Orijentalna masaža
  • Osvežavajući napitak + voće

Opuštajući program traje oko 2 sata, zraci i svetlost u kabini se prilagođavaju dijagnozi ili raspoloženju osobe, a onda nastupa besprekoran piling koji vraća raspoloženje, vedrinu i naravno delić zdravlja. Telo se oseća rasterećeno, svaka pora kože oslobođena, sve negativno izbačeno, prosto nova.

 

autor: Slavica
Hvala urednicama.