Kosili plagijatPrve analize koje je obavila laboratorija makedonskog Instituta za javno zdravlja pokazale su da plagijat bebi-šampona „Kosili“ koji proizvodi firma „Fobas“ iz Skoplja sadrži bakteriju iz roda pseudomonas.

Na zvaničnom sajtu Državnog sanitarnog i zdravstvenog inspektorata piše da je ovaj plagijat kancerogen i da se povlači iz prodaje. Takođe su naveli da će sve zatečene količine uništiti.

Leskovačka fabrika „Nevena“ upozorila je da su se na tržištu pojavili plagijati njihovog bebi-šampona. Makedonski zvanični organi su reagovali tek posle pisanja medija i nakon ispitivanja zabranili promet plagijata u trgovinama i apotekama. Uvoz ovih proizvoda, kako saznaju Novosti, zabranjen je u BiH i Crnoj Gori, a oni koji su se našli na tržištu, stavljeni su van prometa.

U našoj zemlji do sada nije pronađen nijedan plagijat makedonskih proizvođača, ali upozoravaju se roditelji da obrate pažnju jer pakovanje proizvoda namerno liči na original, s tim što je znatno jeftiniji. U pitanju su čak dva plagijata, jedan je identičan u svemu kao šampon „kosili“, samo se kao prozvođač navodi „Fobas“, dok drugi pod nazivom „andros“, ali u identičnoj ambalaži proizvodi kompanija „Andros“ iz Ohrida.

Ovaj traženi brend „Nevena“ proizvodi po licenci švajcarske kuće „Greter“. Rukovodstvo leskovačke fabrike tužilo je preduzeća „Fobas“ i „Andros“ zbog falsifikata dok je „Greter“ poveo spor sa makedonskim Zavodom za zaštitu intelektualne svojine zbog „ćutanja administracije“.

 

Formalin kao konzervans

 

Tehnolozi leskovačke fabrike ranije su upozorili na štetnost ovih proizvoda.

„Razlikuju se po boji i viskoznosti, povremeno su gelasti, povremeno tečni, i, što je najvažnije, utvrdili smo da kao konzervans koriste formalin, koji je kancerogen, zato se iako najjeftiniji na tržištu više se ne koristi ni za proizvode kućne hemije, a kamoli u kozmetici za bebe“, kažu tehnolozi.

 

Vest prenesena sa www.021.rs