Drage naše Kremašice,

pre 11 godina, davne 2008. godine smo se Višnja i ja dosetile da bi bilo korisno srpskom web-u predstaviti portal sa recenzijama kozmetičkih proizvoda koji su dostupni kod nas na tržištu. Ideja je bila uštedeti novac, preporučiti i ukazati na povoljne i dobre proizvode. Tada je situacija u vezi kozmetičke industrije bila potpuno drugačija nego danas. U Srbiji je bilo barem 3 puta manje dostupnih brendova nego što je to danas slučaj. U to vreme nije postojao nijedan blog koji je pisao recenzije kozmetičkih proizvoda iz iskustva, ocenjivao ih po kriterijumima kvaliteta, cene i pakovanja. Nije postojala svest o tome da je najveći deo popularnosti kozmetičkih proizvoda upravo marketing i njegovo pakovanje. Samo najjači brendovi su pravili kampanje na internetu, uglavnom su sve reklame bile na televiziji. Imali smo mnogo manji izbor kozmetičkih proizvoda i mnogo slabiji kvalitet nego danas. Kvalitet kozmetike se popravio i zaista je teško pogrešiti.

Danas imamo potpuno drugačiju sliku, preplavljeni smo raznoraznim brendovima. Sada su kod nas dostupni i mnogi popularni svetski brendovi poput MAC, China Glaze, Loccitane, i sl. U to neko vreme 2008. godine se u svetu pričalo o popularizaciji prirodne kozmetike, nekih 2 godine kasnije i kod nas kreće popularizacija prirodne kozmetike i sada smo preplavljeni velikim izborom. U poslednjih 11 godina su se otvorile mnoge male domaće firme koje proizvode prirodnu kozmetiku. Došlo je i do promene da se recimo kozmetika koja se samo kataloški prodavala sada reklamira svuda, menjaju koncept marketinga. Preplavljenost tržišta diktira nove standardne.

Pre 11 godina niko nije pisao o kozmetici, nisu postojali blogovi sa „nišom“ kod nas, nisu postojali blogovi sa više autora, a Kremašica je bila sve to u jednom. Narednih par godina su počeli da se otvaraju personalni blogovi o kozmetici sa recenzijama, svest se polako podizala. Radovale smo se razvoju veba jer su i nas prepoznavali i razumeli. Pojavom Facebook-a, njegovom popularizacijom, menja se koncept postojanja bloga, deljenje iskustva preko društvenih mreža postaje najbitnija stvar. Blogovi su dostizali veće popularnosti zahvaljujući deljenju sadržaja. Onda dolazi popularizacija Youtubera, video recenzije koje preuzimaju primat, kao i Instagram influenseri koji dele iskustva na toj društvenoj mreži. Sve se menja, veb, kozmetička industrija, a i mi. :)

Kremasica rodjendan

Meni i koleginici Višnji, Kremašica je donela mnogo. Donela je neprocenjivo iskustvo, saznanje, poznanike i gomilu kozmetike na test. Pre 12 godina smo imale 24 godina, tada smo imale mnogo više vremena i mnogo više želje da pišemo. Razvijale smo naše skilove uz našu Kremašicu i vrlo smo ponosne na nju. :) Višnja je u međuvremenu od profesora matematike prešla u testere softvera, a sada je product owner u jednoj kompaniji. Ja, Zlata sam master inženjer računarstva i radim u mojoj agenciji za web programiranje. Od jedne ljubavi prema kozmetici, nas dve smo razvile skilove i kreirale naše živote i karijere. Zato smo ponosne na našu uskoro tinejdžerku Kremašicu. :D Zato želimo da poručimo da pratite vaše snove i želje, uložite vreme i trud u ono što vas ispunjava, u ono što volite, sve se na kraju isplati. Svako iskustvo, svaki napor, svo uloženo vreme pomaže da postanemo ono što želimo biti. Pratite vaše srce.

Šaljite nam vaša iskustva sa kozmetikom, vaše recenzije koje ćemo rado objaviti. Mi pripremamo novu verziju sajta. Ali polako, nigde ne žurimo, imamo još mnoštvo godina ispred nas. :D