tan_250x251Čim se približi leto i počnemo laganije da se oblačimo, počinjemo da razmišljamo o našem telu. Opterećujemo se tenom,  zategnutošću kože, kilažom, uklanjanjem dlaka sa svih mogućih delova tela, stopalima, noktima na nogama, bubuljicama na leđima, UV faktorima u kremama za lice, za telo, za kosu, za uši, nos, usne, beonjače, rožnjače… Dobro, nećemo sad preterivati. Ali hteli to da priznamo ili ne, svi se mi zapitamo kako izgledamo onog momenta kad obujemo sandale ili papuče za šetnju. Ne treba se ovoliko opterećivati svojim izgledom i ne treba po svaku cenu težiti savršenstvu. Možda bi otrcano zvučalo da kažem da lepota dolazi izunutra, pa neću to reći.

U ovom članku sam htela da posvetim pažnju samopotamnjivačima, koje postavljam ispred solarijuma, jer je ovo zdrav način za postizanje lažnog osunčanog izgleda. Mogu vam reći da onako prepržen izgled sa plavom (belom) kosom definitivno nije u trendu ove godine (‘fala bogu). Ove godine je prirodan izgled u trendu, kao i savršeno hidrirana i zdrava koža.  Samopotamnjivačima možete postići malo tamniji ten od prirodnog, što je sasvim ok. Svi mi nekako zdravije izgledamo kada nam je koža za nijansu tamnija. Mada, ako vam lepo stoji svetao ten, onda se zadržite na njemu i ne bacajte novac na ove samopotamnjivače.

Kako se koriste samopotamnjivači?
Odgovor na ovo pitanje potražite u našem prethodno napisanom tekstu na ovom linku.

Kako samopotamnjivači rade?

sunlesstan1Koža je sastavljena iz dva osnovna sloja, dermis i epidermis. Dermis je unutrašnji sloj u kojem se nalaze arterije, vene, kolagen…  Kozmetički proizvodi nisu predviđeni da utiču na ovaj sloj.
Epidermis je spoljašnji sloj kože koji se sastoji iz više drugih slojeva. Površinski sloj epidermisa nazivamo  stratum corneum i ovo je sloj na koji deluju hidratantne kreme i samopotamnjivači.
Postoji više vrsta proizvoda za samopotamnjivanje i to mogu biti losioni, sprejevi, pa čak i pilule. Najefikasniji proizvodi su oni koji sadrže sastojak dihidroksiaceton (DHA). Kada se prave ovakve formule, DHA je čist i bezbojan sastojak, ali ovaj derivat glicerina ima specijalne karakteristike koje u kontaktu sa aminokiselinama u koži reaguju u stratum corneum sloju. Nakon ove reakcije, ćelije kože poprime braonkastu boju koja nama izgleda kao novi ten.

DHA je prepoznat kao dodatak za bojenje kože još davne 1920. godine od strane nemačkog naučnika. Već 50 godina se koristi u kozmetičkim proizvodima. Prvi losion za samopotamnjivanje se pojavio na tržištu 1960. godine. Ovaj proizvod se prodavao pod nazivom “Quick Tan” ili “QT”. Prodavan je kao agent za potamnjivanje kože koji se koristi preko noći. Korisnici nisu bili zadovoljni ovim proizvodom, jer nije davao dovoljno dobre efekte. Boja tena je ispadala narandžasta i neravnomerno raspoređena. 1970. godine FDA (Administracija za hranu i lekove) je dodala ovaj sastojak na listu odobrenih sastojaka. Po njihovoj statistici, DHA nije nikad izazvao zdravstvenih problema. Već osamdesetih godina, na tržištu su se pojavili proizvodi za sampotamnjivanje čiji efekat je mnogo prirodniji ten kože i sporije iščezavanje boje.

sunlesstanPoslednjih par godina samopotamnjivači su postali izuzetno popularni. Razne kompanije su uspele da proizvedu odlične kombinacije hidratantnih mazalica i samopotamnjivača. Tako, današnje samopotamnjivače možete svakodnevno koristiti umesto običnih losiona za telo. Čudni smo mi,  ljudi… Eto u Aziji prodaju losione za telo sa efektima za izbeljivanje kože jer je bela koža pojam lepote kod njih. Možete čak kupiti i dezodoranse sa efektom izbeljivanja ispod pazuha, a mi belci hoćemo da pocrnimo. Svi bi hteli ono što nemaju.
Samopotamnjivaču je potrebno od 2 do 4 sata da bi počeo da reaguje, a tamnjenje traje narednih 24 do 72 časa, u zavisnosti od proizvođača. Kod profesionalnih proizvoda za samopotamnjivanje koncentracija DHA u proizvodu je veća i iznosi od 5-15%, dok kod standardnih samopotamnjivača procenat DHA je manji i iznosi od 3-5%. Ove obične kupujemo u parfimerijama i samoposlugama.
Nakon samo 7 dana nakon korišćenja samopotamnjivača, ćelije kože će se obnoviti, pa samim tim i boja će nestati. To bi značilo da samopotamnjivač treba nanositi redovno da bi ste održali tamniji ten. S obzirom da ljudi redovno koriste losione za hidrataciju kože, ovi novi samopotamnjicači koji ujedno i hidriraju kožu, postali su izuzeto jednostavni za korišćenje i mogu se koristiti umesto običnih hidratantnih losiona.

Koji su najbolji proizvodi za samopotamnjivanje?

Postoji mnogo vrsta samopotamnjivača, ali samo oni koji sadrže DHA daju efekta. Tako tvrde stručnjaci sa Američke akademije za dermatologiju (American Academy of Dermatology). Ostali proizvodi, kao što su pojedini pojačivači tena koji sadrže tirozin (tyrosine) ili pilule za ten koje sadrže  canthaxanthin, nikada nisu dokazane kao učinkovite. Bronzeri su efektni, ali su poput šminke, lako se speru sapunom i vodom.

Samopotamnjivače na bazi DHA preporučuje i organizacija za borbu protiv raka, kao i mnoge druge  asocijacije za dermatologiju. Čak i trudnice mogu bezbedno da koriste ovakve proizvode.

Znači, ukoliko želite lažan, odnosno tamniji ten, držite se proizvoda koji u svom sastavu imaju DHA. Ovi proizvodi su sigurni, rade i daju prividan osunčan ten. Ne zaboravite da kada koristite ove proizvode koristite i proizvode za zaštitu od štetnih UV zraka.