kleopatra

Istorija kozmetike počinje u drevnom Egiptu

Egipat (4000 godina pre nove ere)

Prvi arheološki dokaz kozmetike nalazimo u drevnom Egiptu. U to vreme su žene robovlasnika stavljale svetlo zelenu pastu od bakarnih minerala na lice, da bi obezbedile boju i definiciju crta lica. Šminku za oči Egipćani su pravili mešanjem olova i bakra i dobijali smesu pod nazivom mesdement. Zelenu nijansu su uglavnom nanosile na donje kapke, a tamnije sive tonove na gornje kapke. One su koristile mirisna ulja i bojile svoje obrve kremom sačinjenom od ovčjeg loja, olova i čadji. Kanom su farbale nokte na rukama. Za usne i obraze su koristile crvenu glinu pomešanu sa vodom. Za depilaciju su koristili šećerni sirup o kojem smo pričali u članku Istorija depilacije. Sastojci koji su se koristili su često bili veoma otrovni i štetni za kožu, tako da je šminka u drevnom Egiptu bila ujedno i veoma opasna.

Na slikama Egipćanke-Kremašice i na drugoj slici rekonstruisane boce za parfeme iz egipatskog perioda.

makeup1-egypt perfume-egypt

 

Azija (1500 godina pre nove ere)

U Kini i Japanu je za bojenje lica u belo korišćen puder od pirinča. Obrve su brijane i čupane, a zubi bojeni zlatno ili crno. Kanom je bojena kosa i lice. U Japanu, zemlji izlazećeg Sunca, šminka se zasnivala od tri boje: bela, crna i crvena. Gejše su bile prave Kremašice. Njihov ritual šminkanja i doterivanja je i dan danas neiscrpna inspiracija. Na slikama možete videti gejšinu frizuru, gejšin ritual šminkanja, šminku i alat koji koriste gejše.

geisha-frizura geisha

 

Japanese-Traditional-Makeup geisha--alat

 

Grčka (1000 godina pre nove ere)

U Grčkoj pripadnici vladajuće klase su nosili perike. Ovo se odnosilo na oba pola. Opet, svi su želeli da istaknu belilo, pa su stavljali na kožu kredu ili olovni puder za lice. (Nema izveštaja o opsegu trovanja olovom u antičkoj Grčkoj). Kada su žene želele “malo boje” na licu, birale su oker glinu pomešanu sa crvenim gvoždjem kao ruž za usne. Premazivale su dlanove crvenkastom kanom, verovatno da bi izgledale mlađe. Ispod je slika grčke žene.

 

greece

 

Dalje možete videti sliku iz VII-VIII veka p.n.e na kojoj je uslikana kozmetička paleta za boje i na drugoj slici kamena posuda za kozmetiku iz IX veka p.n.e

7-8vek-bc-kozmeticka-paleta 9vek-kamena-posuda-za-kozmetiku

 

Rim (100 godina p.n.e)

Rimski filozof Platus je pisao ”Žena bez šminke je kao hrana bez soli”. Ovi super-civilizovani preci, stavljali su ječmeno brašno i maslac na svoje bubuljice, i ovčji loj i krv na nokte radi sjaja. Njjihov krunski doprinos kozmetici bio je praktikovanje blatnih kupki sa dodatkom krokodilskog izmeta (svrhu za dodavanje ovog neobičnog sastojka je ostala nepoznata). Muškarci su često bojili svoju kosu u plavo. Od prakse bojenja kose medju muškarcima i ženama se odustalo, jer je boja bila prepuna sode što je izazivalo opadanje kose. Imali su specijalno određene robove koji su se bavili nanošenjem kozmetike (prakozmetičare?).

Na slikama možete videti frizure Rimljanki, alat, rimski kozmetičko-frizerski salon i kutiju za kozmetiku.

hairstyles-roman-women ancient-rome

roman-makeup cosmeticbox-roman

Ispod možete videti sliku zlatne kozmetičke kutije iz IX veka kineske Tang dinastije i tursku bočicu za parfem iz VIII ili IX veka.

Tang-dynasty-China-circa-9th Cosmetic-Container-istocni-mediteran-8-9vek

XIV vek.

O kozmetici je vladalo mišljenje da je opasna po zdravlje zato što su smatrali da bi poremetila odgovarajuću cirkulaciju. U Elizabetanskoj Engleskoj, u modi je bila crveno obojena kosa. Dobrostojeće žene su stavljale belance na lice da bi ga posvetlele i spavale sa parčićima sirove govedine na licu, kako bi se oslobodile bora. Jedan engleski pozorišni pisac napisao nešto tim povodom – ”Lepa žena je kao delikates”.
Na slikama možete videti portret Elizabete, figuricu iz XIV veka na kojoj se jasno vidi frizura od  napred i  pozadi i parfemsku bočicu.

elizabeth-queen 14th_frizzy_back 14th_frizzy

 

parfem-2-3vek

 

XV – XVI vek.

U Evropi, kozmetiku je koristila samo aristokratija. Italija i Francuska su bile centri proizvodnje kozmetike. Francuzi su usavršili umetnost kreacije novih mirisa i kozmetike, mešanjem sastojaka. Taj radni proces doneo je začetke moderne kozmetike. Međutim, često je proces krenuo pogršnim putem, pa je dolazilo i do smrtnih ishoda. Naime, umesto olova (koje ih je trovalo postepeno) u puder za lice je ponekad stavljan arsenik, sa ciljem da brže ubije onoga ko ga nosi.

Na slici ispod možete videti frizuru iz XV veka i kutiju za kozmetiku iz XVI veka pronađena u Vijetnamu.

 

hairstyles-15vek 16vek-vijetnam-kozmeticka-kutija

 

XVII i XVIII vek.

Kozmetika je bila u opštoj upotrebi, osim za najsiromašnije slojeve stanovništva. Crveni ruž je intezivno upotrebljavan da sugeriše zdravlje, bogatstvo i dobro raspoloženje.

Na slikama možete videti kozmetičku kutiju iz Choson dinastije iz Koreje iz XVIII eka, portret iz  XVIII veka, frizuru iz XVIII veka na narednom portretu i mađarsku farmaceutsku bočicu iz XVII veka koja je služila za čuvanje šminke za oči. (Kohl)

Cosmetic-box-Choson-dynasty-18vek-korea enamel-18vek

 

hairstyles-18vek Hungarian-apothecary-jar-18th-century-korisceno-za-sminku-za-oci-kohl
 

XIX vek.

Ponovo Francuzi. Oni su razvili hemijske procese kojima su zamenjivali parfeme dobijene prirodnim metodama. Cink oksid postaje redovno korišćen puder za lice, zamenjujući smrtonosne mešavine olova i bakra koji su ranije korišćeni. Druge otrovne supstance se još uvek koriste u senkama za oči, ruževima…

Na kraju ovog prvog dela možete pogledati par slika iz XIX veka. Drugi deo teksta „Istorija  kozmetike“ sledi za neko vreme, a u njemu ćete moći videti razvoj industrije kozmetike kroz XX vek, kada se pojavljuju i danas poznate kozmetičke kuće.

Na prvoj slici možete videti tajlandsku bočicu za parfem iz XIX veka, urađenu u zlatu sa dijamantima, englesku kristalnu bočicu za parfem sa srebrnim zatvaračem iz XIX veka, frizuru XIX veka i prvu komercijalnu pastu za zube u Japanu koju je lansirao Shiseido.

 

Cosmetic-Boxes-thailand-19vek crystal-perfume-bottle-with-silver-top-19-vek-engleska

hairstyles-19vekkshiseido-pasta-za-zube_Fukuhara_Sanitary_Toothpaste_1888

Istorija kozmetike 2. deo ćete naći na ovom linku: Istorija 2. deo

Za ovaj članak je iskorišćen deo seminarskog rada Aleksandre Nikolovski. Hvala Aleksandra!