vaselineČućete sa mnogo različitih strana da je Vazelin jedno od najboljih rešenja za raznorazne kožne boljke, a zašto? Šta to čini jednu mazalicu pogodnom za toliko različitih problema? Kako se dobija i šta sadrži? Kremašica će da pokuša da vam odgovori, jer je ovaj naziv intrigira još od ranog detinjstva i tih čuvenih reči Bate Živojinovića u predvorju „Lepenskog vira“ – Imate li Vazelin?

Vazelin je zapravo samo marka petroleum gela velikog kozmetičkog proizvođača Unilever, pa sva svoja svojstva, zapravo duguje ovom čuvenom derivatu nafte.


Petroleumski gel, petrolatum ili meki parafin je zapaljiva polučvrsta smeša hidrokarbona, otkrivena u sirovom stanju 1859. na jednoj od naftnih platformi u američkoj državi Pensilvaniji. Odavde ga je u laboratoriju odneo mladi hemičar Robert Chesebrough, rafinirao i dalje istražio njegove potencijalne svrhe.
Petroleum gel je napravljen od težih frakcija nafte, uključujući i mineralna ulja i parafinski vosak. Odlična je baza za meleme i kreme, ali je koristan i sam po sebi.

Većina vas zna da je Vazelin odličan kao mast za bore oko očiju i usta, za ispucale usne, ispucale pete i laktove, kao i za zaštitu kože od nepovoljnih vremenskih uslova. Pisali smo već i da je čest sastojak losiona i mackalica za telo. Zašto?

Petroleum-Jelly--8216Petrolatum je izuzetno masna supstanca koja nema miris, boju, ni ukus kada je rafinirana (dovoljno čista), ne rastvara se u vodi, ne oksiduje na vazduhu i ne aktivira se momentalno hemijskim reagensima. On u stvari stvara neku vrstu zaštitnog masnog filma na površini kože i time sprečava isparavanje vlage, ali pri tome ni ne propušta vlagu iz vazduha do kože.

U početku se smatralo da je on izuzetno dobar melem za rane i opekotine, međutim, u tim slučajevima, petroleum gel samo štiti rane od spoljašnjih uticaja, bacila i infekcije i održava oštećeno tkivo kože vlažnim i zamašćenim što daje prijatniji osećaj.
Koža ga ne upija, pa otuda onaj mastan osećaj na koži kada se mažemo losionom koji je na bazi petrolatum gela.

Veoma česta zabluda je da Vazelin ima slično dejstvo kao i Glicerin (glicerol), pošto su oba veoma zastupljena u kozmetičkim proizvodima, naročito kao osnove krema i losiona. Glicerin je vrsta alkohola, i za razliku od petrolatuma, on je hidrofilna supstanca – znači upija vlagu. Osećaj hidriranja koji imamo kad nanesemo petrolatum dolazi od sprečavanja isparenja vlage iz kože i masnoće, a kod glicerina je to od upijanja vlage iz vazduha.

Za šta se još koristi?

Vazelin sprečava oštećenja kože nastala od uticaja vetra, ublažava psorijazu, kožne alergije, groznice (herpes simplex), ekceme, hemoroide, odstranjuje glavene vaši, koristi se kao intimni lubrikant (to sigurno znate), koristi se za negu i sjaj suve kose, za negu kod muših polnih kožnih bolesti, predupređuje krvarenje iz nosa, a može se njime i sprečiti udisanje polena iz vazduha ako se namaže na nozdrve. Može se koristiti kao zaštitno sredstvo prilikom farbanja, da ne bi farba, lak, masnoća ili ulje dospeli na kožu ili neku osetljivu radnu površinu. Može se njime odstraniti žvakaća guma iz kose, skinuti sa prsta preusko prstenje ili skinuti šminka. E, a košta manje od Tomi majoneza!

vaseline11

Ostaje još da napomenem neke mere opreza. Nikako ne treba nanositi Vazelin na sveže opekotine, jer on zarobljava toplotu, pa će samo pogoršati stvari. Najbolje ga je naneti na već oformljene plikove, 2,3 dana posle izazvane opekotine.

Pažljivo ga nanositi oko nosa, jer je izuzetno loša stvar udahnuti Vazelin. On se taloži u plućma i može izazvati jednu vrstu upale pluća.Vaseline legs

Ako ga koristite kao Nikola Simić u „Ćao inspektore“, tj. kao intimni lubrikant, nikako ga ne kombinovati sa kondomima od lateksa. Njihova struktura se menja uticajem masnog petrolatuma, pa materijal slabi i tanji se.

cao

cherry

Višnja
Dimić
je objavila na Kremašici

Kremašica iz sveta primenjene nauke koja preferira kreativno pisanje. Po prirodi i opredeljenju nastavnik, prosvetitelj u pokušaju, tip osobe u fazonu – sedi da ti lepo objasnim. Kreator Kremašicinog sistema ocenjivanja proizvoda sa koeficijentima. Glavni autor dugih i iscrpnih tekstova o trendovima u kozmetici, savetima i spoju nauke i lepote. Uživa u dugotrajnom odabiru pravih nijansi karmina i sjajeva, pa su joj najomiljeniji kozmetički proizvodi svi oni koji se mažu na usne i oni koji imaju miris voća i poslastica.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

7 komentara na “Imate li Vazelin?”

  1. Stefan - Dali se vazelin mast moze koristiti kao intimni lubrikant bez kondoma...???
    • goldie - Mozes da koristis vazelin kao lubrikant kada ne koristis kondom. Mada na trzistu postoje i bolji lubrikanti od samog vazelina. Vazelin je dosta mastan, a postoje lubrikanti koji sadrze vise vode. Pa sad je to vec stvar koju treba da testirate, sto da ne. Pa sta vam vise prija. Ukoliko vam vazelin ne odgovara iz bilo kog razloga, potrazite neku drugu vrstu lubrikanta.
  2. Ivana - znači vazelin nije štetan za zdravlje? mislim ipak je napravljen od nafte
    • Nevenka - Ne moze se tvrditi da vazelin nije stetan po zdravlje. Gotovo redovno sadrzi veoma stetne ciklicne aromaticne ugljovodonike. Mora biti visoko rafinisan. Nanesen na kozu, zatvara pore. Postoji mnogo bolji i sigurniji biljni okluziv, si puter. Vazelin ostaviti za mazanje koznih cipela i torbi.
  3. Maya - Da li he vazelin stetan po zdravlje?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veoma zdrava krema Panthenol mast | Kremašica

    […] listom sastojaka koji pri tome “obavlja posao”. Takvi su recimo acetoni za skidanje laka, Vazelini, zaštitne kreme, hidrogeni, […]

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.