geek-chickOno što je definitivno trend na netu je biti “geek devojka” iliti “geek chick”. Šta to znači biti geek? Adekvatan prevod za ovaj američki izraz je štreber, a to je izraz koji se koristi u negativnom i podrugljivom značenju. Kao što se i izraz “kremašica” koristio u negativnom kontekstu u novosadskim krugovima.

Danas se izraz geek odomaćio kod nas, ali kao naziv nadenut ljudima koji se razumeju najčešće u informacione tehnologije, kao i u neku prirodnu nauku, i to ovoga puta u skroz pozitivnom smislu. Znanje je u modi (bar na internetu), pa se tako ovaj izraz proširio na žensku populaciju i sada imamo geek devojke. Na mikro blog servisu Twitter koji možemo nazvati i društvenom mrežom, odavno kruži i izraz “geeketa” kao skraćenica za dve reči “geek devojka”. Možete pratiti Kremašicu na Twitter-u twitter/kremasica. Kremašica je već pisala o aplikacijama za mobline telefone. Konkretno, obraćale smo se muškoj populaciji i pisale o aplikaciji za iPhone. Pogledajte na ovom linku.

Davnih dana sam imala ideju da otvorim svoj sajt/blog čija ciljna grupa bi bile devojke koje vole informacione tehnologije, ali mi je ideja pre tih 5 godina delovala pomalo feministički. Eto, vidite kako se vremena i trendovi menjaju. Sada je to skroz normalno. Ono što sam htela da vam kažem u ovim člankom je šta ćemo u budućnosti imati na sada modernim mobilnim telefonima. Da, da, to je nešto lepo za kremašice.

Ceo internet bruji o mobilnim telefonima, o Nexusu, o iPhone-u, o HTC-u, Samsung ovaj, onaj… Tako i kod nas VIP i ComTrade privlače kupce prodajom HTC telefona sa Android mobilnim operativnim sistemom. Taj Android je zaista blago imati na telefonu, jer za njega možete pronaći gomilu aplikacija koje rade zaista svašta. Većina tih aplikacija su besplatne. Ja, kao član Kremašicinog tima i geeketa, pronašla sam interesantne aplikacije za sve kremašice koje imaju, ili planiraju da kupe, telefon sa Androidom.

Aplikacija pod nazivom Cosmetic Surgery Terms je rečnik izraza i pojmova o plastičnim operacijama, kao što su liposukcija (liposuction), botox, dysport, tummy tuck, blefaroplastija (blepharoplasty), mastopeksija (mastopexy) i mnogi drugi… Aplikacija pruža objašnjenje izraza (na engleskom) o svim plastičnim operacijama kojima se poboljšava spoljašnji izgled.

mastectomy_copyweight

Druga zanimljiva aplikacija na koju sam naišla se zove Beauty Care Services. Ova aplikacija na vašem telefonu, na osnovu vašeg trenutnog položaja u gradu, locira najbliže frizerske i kozmetičke salone, spa i fitnes centre i pokazuje vam na mapi gde se tačno nalaze. Ova aplikacija radi na osnovu Google mapa, pa eto stimulansa da se u bliskoj budućnosti kozmetički i frizerski saloni i upišu u pomenute mape na našoj teritoriji.

beautycare_map_pagebeautycare

Po istom principu funkcioniše i aplikacija Massage Therapist Finder, koja na osnovu lokacije nalazi najbližeg masažera u okolini, i to po kriterijuma koje ste uneli. Možete birati između švedske, tai, aromaterapija i drugih vrsta masaža.

Postoje još dve aplikacije informativnog tipa – Beauty Tips i Skin, Hair & Nails. Beauty Tips nudi na vašem telefonu 100 saveta za ulepšavanje u vezi kože, kose, noktiju, šminke, hrane…  Ovo su saveti koje su dali poznati eksperti iz kozmetičkog sveta, razni šminkeri, nutricionisti, doktori itd. Skin, Hair & Nails nudi odgovore na zanimljiva pitanja iz sveta ulepšavanja kao što su:
Koliko dlaka ima prosečna osoba? Da li znate da je koža najveći organ u telu? Koliko dlaka dnevno otpadne sa glave?

beauty-tipsbeauty-tips1

Sve ove aplikacije je razvio Michael Quach, ostale njegove aplikacije možete videti na linku.

Nabrojane aplikacije se tiču konkretno kremašicinih tema, ali svakako možete pronaći i mnoge druge možda i interesantnije aplikacije za Android platformu. Naravno, konstantni pristup internetu preko bilo koje wireless mreže je po meni najbitnija mogućnost ovakvih telefona, tako da možete da posećujete Kremasica.com dok ste u autobusu, dok čekate red kod ginekologa ili za pasoš, sedite kod frizerke… Nadam se da sam ovim člankom uspela da vam pokažem da je biti geeketa super stvar i da ti moćni telefoni nisu igračke samo za muškarce.

slika majice geek chick potekla sa zazzle.com