burberryPočela sam da pišem samo recenziju Burberry parfema (link ka recenziji) ali nisam mogla da odolim a da ne napišem i ovaj tekst dostojan brenda starog više od 150 godina. A kako su Britanci, sa razlogom, jako ponosni na svoju tradiciju i kako je ovaj sajt odnedavno preselio adresu servera u Englesku, to mi dade šlagvort da prethodno kažem koju o jednom od najprepoznatljivijih brendova na svetu.

Tekstilna kompanija Burberry osnovana je 1856. godine u Bejzingstouku, V. Britanija, od strane 21 –godišnjeg Tomasa Burberija.  1880. godine Tomas je izumeo novu tkaninu gabardin -prvu vodootpornu tkanina koja je ujedno i porozna ali i izdržljiva. Nakon patentiranja, deset godina kasnije Burberi otvara prvu prodavnicu u Londonu a danas se na istom mestu nalazi glavno sedište ove kompanije.

burberry-logo1901. godine Tomas Burberi bio je angažovan kao dizajner uniforme za britanske oficire. Tada je nastao i logo ove kompanije koji će kasnije postati njihov zaštitni znak.

U ovom periodu otvaraju se radnje u Parizu i Nju Jorku.
Roald Amundsen, norveški istraživač, obučen u Burberry odeću, sa šatorom izrađenim od tkanine ove kompanije, bio je prvi čovek koji je osvojio Južni pol. Kako se njegova slava širila, širila se i popularnost Burberry-a. Samo tri godine kasnije, takođe pod sponzorstvom Burberry-a, Ernest Šeklton je oplovio Antarktik od obale do obale, što je takođe doprinelo da tekstil ovog brenda postane prepoznatljiv po svom kvalitetu.

Burberry-Pattern_t1924. godina je bila značajna po tome što su Burberry šara i logo postali zaštitni znaci ovog brenda.
Tomas Burberi je preminuo 1926. godine u svojoj 91. godini.
Drugi svetski rat bio je, naravno,  težak period i za ovu kompaniju jer ljudi nisu mogli sebi da priušte skupu garderobu. Kompanija je opstala isključivo zahvaljujući tome što je Engleska vojska kupovala tkaninu. U godinama neposredno nakon rata kompanija je izuzetno loše poslovala. 1950. godine ponovo staju na svoje noge, da bi 5 godina kasnije bili nagrađeni prestižnom Kraljevskom garancijom od strane Njenog Visočanstva. U svakom slučaju, kompanija je uspela da prebrodi dva svetska rata neporažena.

Godine 1960. Burberry izgrađuje novi stil, brend isprobava nove stvari pa se tako čuvena šara po prvi put pojavljuje, pored kaputa, i na kišobranima, šalevima i drugoj robi. Ono što je posebno interesantno jeste podatak da je 70-ih godina ovaj brend postao veoma popularan i među članovima fudbalskih navijačkih grupa u Engleskoj a i danas je prepoznatljiv kao casual stil oblačenja, što će reći da i huligani mogu da imaju stila :) .

1997. kompanija doživljava pravu revoluciju u poslovanju: izdaju  nove kolekcije, reklamne kampanje, pojavljuju se novi dizajnerski pravci (mada akcenat je i dalje na tipičnom starom Engleskom stilu.) Najveći deo kolekcija izrađuje se u Engleskoj što razlikuje ovaj brend od drugih velikih brendova koji to čine u državama kao što je Malezija zbog jevtine radne snage. Kako roba izrađena na ovaj način ne garantuje kvalitet a Burberry vodi računa o tome kako ostatak sveta gleda na brend, proizvodnja je rezervisana uglavnom za Englesku.

Zaštitno lice Burberry-a za odevnu prolećnu kolekciju 2010. je Emma Watson poznata mlada glumica po ulozi Hermione u svim Harry Potter-ima. Više slika ove prolećne kolekcije možete videti na Burberry sajtu.

emma-watson-burberry

emaema1

ema2ema3