hidrirano liceNajvažniji korak u procesu nege kože je adekvatna hidratacija. Tonus kože i njena fleksibilnost zavise od prisustva i količine vode u potkožnom tkivu – vodene pare upijene iz vazduha i vlage koja se nanosi na površinu kože. Masnoće su prirodni zaštini mehanizam, jer sprečavaju da voda ispari sa površine kože. Masnoća u koži funkcioniše kao neka vrsta odbrambene barijere. Ona uglačava površinu kože i pomaže održanju zdravlja ćelija kože. Kada dođe do preteranog izlučivanja masnoća lojnim žlezdama, koža izgleda masnije, a kada lojne žlezde ne luče dovoljno masnoća ili sebuma, koža postaje dehidrirana, suva i perutava. Dodavanjem vlage na kožu, pomažemo da se očuvanje njena čvrstina i elastičnost, mekoća i sjaj.

Hidratantni proizvodi za negu lica

Hidratantni proizvodi su najbliži fontani mladosti od svega što danas imamo na raspolaganju. Oni, ustvari, formiraju kremastu barijeru između kože i spoljašnje okoline i tako zadržavaju vodu u epidermisu. Oni osvežavaju kožu i čine je jedrijom, pa ona izgleda zategnutija, svetlija i glatka. Dobro odabrani hidratantni preparat će popraviti izgled i zdravlje kože, a pre svega osećaj koji imate na njoj. On čak može privremeno otkloniti i sitnije bore. Hidratanti vašu kožu mogu ponekad zaštititi od zagađenja iz vazduha, prljavštine i nepovoljnih klimatskih uslova. Pravi proizvodi za negu kože, takođe pomažu da se bolje nanese šminka, da ona bolje prijanja uz kožu i time duže traje.

Postoji dve osnovne vrste hidratantnih preparata za lice. Jedni su emulzije tipa masnoća-u-vodi, i oni uglavnom sadrže ovlaživače kao što su glicerin koji privlači vodu. Voda koja se spoljašnje sredine dospeva u kožu je odlična stvar za nju. U drugu vrstu hidratantnih preparata za lice spadaju malo drugačije emulzije koje su pre tipa voda-u-masnoći. Ovakve kreme i losioni deluju tako što se njima formira zaštitni sloj koji zadržava vodu na površini kože, pa je vlaga tako vezana za kožu i ne napušta je. Praktično, tako se koža manje suši. I u ovakve preparate se često dodaju razne vrste ovlaživača koji dodatno hidriraju kožu.

Najbitnija razlika između ove dve vrste hidratantnih proizvoda je odnos vode i masnoće u njihovom sadržaju. Iako su neki proizvodi najavljeni i izreklamirani kao “formule bez masnoća”, oni sadrže izuzetno male procente masti ili ulja u sebi. Ponekad se procenat (odnos) masnoća i vode može naći na etiketi nekog proizvoda.

Slatke bebe

 

Hidratantni preparati na bazi mineralnih ulja (petroleuma) su veoma efektni u zadržavanju vlage na koži. Sa druge strane, oni lako mogu začepiti pore i izazvati lepljiv osećaj na koži.

Biljne masnoće se ponekad koriste kao osnova za hidratantni preparat, ali generalno nisu toliko efektne kao mineralna ulja i masnoće životinjskog porekla.

Sastojci kao što su na primer vitamin E, kolagen, proteini, hormoni, ekstrakti dobijeni iz životinjskih placenti i amino kiseline, ponekad se dodaju hidratantnim kremama i losionima.

Proizvodi koji su hemijski dorađeni mogu sadržati neke agense kao što su urea, glikolna kiselina i mlečna (oksipropionska) kiselina. Oni su formulisani tako da popravljaju sposobnosti hidratantnog preparata da zadrži vlagu i često se preporučuju kao proizvodi za suvu kožu.

Devojcica

 

Koji tip hidratantnog preparata meni odgovara?

Suva koža – Vama je potreban teži hidratantni preparat, baziran na masnoći. Njega će vaša koža sasvim upiti i time postati meka i manje zategnuta. Masti su mnogo efektnije od krema kad je u pitanju sprečavanje isparavanja vode iz kože. Možda bi najsigurnije bilo da za početak pokušate sa dobrom starom Pavlovićevom mašću. Potražite preparat koji sadrži ureu ili propilen glikol (propylene glycol), hemikalije koje odžavaju kožu navlaženom.

Normalna koža – Vi po prirodi imate zdrav balans vode i masnoće na koži. Preparati na bazi vode koji sadrže laganija ulja, kao na primer acetil ulje (masna kiselina) ili neke derivate silikona, pomoćiće vam da odžite vašu zdravu, normalnu kožu u dobrom stanju.

Masan i kombinovani tip kože – Vama najviše odgovaraju bezmasne formule i hidratanti na bazi vode. Bezmasni proizvodi za negu kože se prave od sintetičkih hemikalija i sadrže vrlo malo ili nimalo ulja ili masnoća životinjskog porekla. Ukoliko imate masnu kožu, nemojte preterano puno koristiti hidratantne proizvode, a najbolje bi bilo da potražite one na kojima piše da su “noncomedogenic”, jer su oni namenjeni sprečavanju začepljenih pora. Ne bi bilo loše da prvo testirate kremu i tako utvrdite koja ostavlja vašu kožu matiranom. Na ovaj način ćete smanjiti sjaj na licu i pojavu proširenih pora.

Osetljiva koža – Potreban vam je hidratantni preparat koji ne sadrži mirise ni veštačke boje. Potražite proizvod na kojem piše “za osetljivu kožu”, tj. “sensitive skin”.

Izuzetno suva i zrela koža – Vama je potrebna dodatna hidratacija. Dakle, hranljiva ulja, guste kreme i balzami koji su specijalno formulisani za ova dva tipa kože. Ovakvi proizvodi će vam privremeno pomoći da vam se koža nahrani, ujednači, postane glatka i da vam se izravnaju borice. Potržite preparate na bazi mineralnih ulja koji takođe sadrže sastojke kao što su mlečna kiselina, AHA kiseline (alpha hydroxy acid), koji dodatno sprečavaju sušenje kože.

Zapamtite da koža oko očiju ima najsitnije pore i da je najosetljivija.

Voda

 

Kako utvrditi odnos masnoća/voda u hidratantnom proizvodu? 

– Nanesite hidratantnu kremu na kožu. Ako se koža ispod kremice zagreva, tj. imate osećaj topline, onda je u toj kremi veći procenat masti. Ako osetite hladnoću na tom delu kože, veći je procenat vode u isprobanoj mazalici.

– Stavite manju količinu hidratantne kreme ili losiona na papirnu maramicu. Prinesite ovu maramicu upaljenoj sijalici. Možete je raširiti malo iznad sijalice. Što je proizvod bogatiji masnoćama, on će se više topiti na maramici. Što je veća mrlja rastopljenih masti na maramici, veći je i njihov procenat u posmatranoj kremi.