french_manicure__29448Kada su modni trendovi u pitanju, samim dodatkom prideva “francuski” u opisu nekog proizvoda može doneti proizvođaču pozamašnu sumu od prodaje na bankovnom računu. Ili je bar tako bilo nekad. U Los Anđelesu, 1975. godine, kompanija koja prodaje proizvode za negu noktiju Orly International, prvi put je predstavila ono što ćemo kasnije svi popularno nazvati Frenč manikir. Istini za volju, Frenč manikir (ili francuski manikir) nije imao mnogo veze sa Francuzima, eventualno kada su u pitanju pariske manekenke koje su na modnim pistama ponosno nosile ovaj izgled ruku. Klasični Frenč je, zapravo kreiran za gomilu holivudskih starleta koje su za svoje nokte želele jedinstveni ispolirani i uredan izgled. Šta jedan manikir čini Frenč manikirom? Dve reči: pink i belo. I oko 10€. Čitaj dalje, objasniću se.

Za pravi, klasični Frenč, nokti se oblikuju u četvrtasti oblik, ali možete se po vašoj preferenciji odlučiti i za zaobljenu varijantu. Teta koja vam sređuje nokte, prvo ukloni zanoktice, tj. utisne ih. U nekim slučajevima, one se prvo omekšavaju potapajući šake u neko parafinsko, pakovanje toplim uljem ili nešto slično.

Ex-servicewomen_learning_manicure_techniquesNanosi se osnovni zaštitni sloj, uglavnom transparentnog laka za nokte. Vrhovi se boje u čistu kreč belu boju, a preko se maže prozračno roza ili bež boja. Jedan ili dva sloja – i to je opciono. Neke tete u salonima koriste markere, odnosno male samolepljive tračice koje se stavljaju preko nokta da bi se preciznije namazao vrh belim lakom, koja je kod Frenč manikira posebno naglašena karakteristika. Neke su toliko stručne i iskusne da će vam ovo odraditi kako valja svojom slobodnom odokativnom metodom.

Kada odete u salon u nameri da se frenč-izmanikirate, ono što prvo treba da znate je da li ćete to uraditi na svojim prirodnim noktima ili ćete “raditi nadogradnju”. Evo kako bi vam lakše bilo da se odlučite.

Prirodni – Au Natural

za:
1. Jeftinije je
2. Nema popravki u salonu (tzv. dopuna)
3. Nokti se manje oštećuju

protiv:
1. Teško ostvarljivo za one koje imaju prirodno meke, krte i listajuće nokte
2. Lak se brže skida

Nadogradnja – Akril prah, izlivanje, UV gel metoda (nadogradnja laganih plastičnih vrhova)

za:
1. Nije ni to neka cena (800-1600din.) po manje “fancy” salonima (npr. kod Kineza je sasvim ok, a jeftino je)
2. Duže ostaje farba
3. U salonu će vam stručnije odraditi frenč, kad ste već tu za nadogradnju

protiv:
1. Nokti se posle skidanja veštaka neko vreme oporavljaju, treba kupovati kreme za negu noktiju i skidače laka bez acetona
2. Izuzetno neuredno izgledaju ako izrastu, a ne odete u salon na popravku na vreme (za oko 2 nedelje)
3. Akril baš smrducka dok se nanosi, a nokti urađeni gel metodom kraće traju
4. Na njih nepovoljno utiče aceton, tj. tanje se i oštećuju
5. Postoji opasnost da se nokat (vaš prirodni) ošteti od poliranja koje je neophodno uraditi pre nadogradnje

eva-longoriavictoria_beckham

Još jednu stvar da napomenem. U nekim elitnim krugovima kod nas (što se smejete?!), a naročito u inostranstvu, Frenč manikir u svom tradicionalnom obliku, smatra se… Hmmm, malo passé. Verovatno zato što je ovaj trend počeo maksimalno da se eksploatiše u američkoj porno industriji i tako postao deo prepoznatljivog imidža diva ovog filmskog žanra.

One gorepomenute pariske manekenke i holivudske zvezde ovih dana furaju razne boje na noktima. Kratki i lepo oblikovani nokti u raznim pastelnim i jarkim bojama – to vam je danas IN. Pogledajte letnje manikir trendove.

Frenč manikir se vremenom toliko razvijao, da smo imali Frenč manikir u svim bojama. Imali smo neko vreme trend inverznog Frenč manikira koji je podrazumevao umesto belog laka na vrhu noktiju, crni lak. Pa smo imali Frenč manikire u raznim kombinacijama boja.

reverse_copy11

Prošle godine je potpuni hit bio Half moon manikir (manikir polumesec) koji je inače potiče iz retro stila iz 1930. godine. Tada je bila u trendu koralna boja noktiju. I ovaj manikir je podrazumevao da se nokti boje belom bojom, ali ne na vrhovima nego pri korenu. Ovo svakako ne možemo nazvati francuskim manikirom, ali eto, da napomenemo da je i 1930. godine bilo moderno nokte bojiti u dve boje.

JoanBlondellc4a6012df45d1124_Half_Moon_Manicure

Ipak, pravi klasičan Frenč se nekako primio kod nas u Srbiji i ostao evergrin.