antiperspirantRanije sam pisala razlici između dezodoransa i antiperspiranta. Pisala sam i o tome kako da izaberete dezodorans/antiperspirant koji vam odgovara. O svemu ovome možete pročitati u tekstu na ovom linku. U tom tekstu sam navela da mnogi misle da antiperspiranti izazivaju tumor na grudima. Zapravo  ne postoje naučni dokazi koji direktno povezuju nastanak tumora na grudima sa antiperspirantom i njegovim sastojcima. Taj tekst smo objavili sredinom 2009. godine, a od tada nije stigla ni jedna informacija o naučnim dokazima koji ukazuju na ovu vezu. Naišla sam i na rezultate naučnih istraživanja koji su diskutovani na sajtu thebeautybrains.com, a potom i izvor www.cancer.org. Cancer.org je američka društvena organizacija koja pomaže ljudima da ostanu informisani o kanceru, da  nastave da žive normalno i u toku lečenja ako im je ta bolest već dijagnozirana i da pronađu adekvatan način izlečenja.

U septembru 2010. godine na cancer.org je objavljeno istraživanje o povezanosti antiperspiranta i njegovih sastojaka sa rakom dojke. Na internetu ste verovatno na mnogim sajtovima pročitali kako ne valja koristiti antiperspirante, kako se njegovi sastojci uvlače ispod kože, kako negativno utiču time što sprečavaju znojenje, itd. Zapravo, istina je malo drugačija, a vi nemojte verovati svemu što pročitate na internetu. Pre nego što poverujete u neku priču, proverite na kom sajtu ste to pročitali i ko je članak napisao (ako je uopšte potpisan). Oko ovako ozbiljnih priča, držite se svetskih, velikih sajtova nevladinih organizacija, koji ne zarađuju od njihovog sadržaja, nego samo i isključivo informišu ljude, a tekstove objavljuju stručnjaci u datoj oblasti.

antiperspirantiZato, Kremašica vam daje 5 najčešćih mitova o antiperspirantima kojima se ljudi već godinama međusobno zastrašuju:

  1. mit: Korišćenjem antiperspiranata se povećava rizik za dobijanje raka dojke.
  2. mit: Nanošenjem antiperspiranata nakon brijanja se povećava rizik od unošenja sastojaka preko kože unutar tkiva i tako povećava rizik od raka dojke.
  3. mit: Parabeni u antiperspirantima izazivaju bolesti.
  4. mit: Korišćenjem antiperspiranta se sprečava znojenje ispod pazuha, time se ne izbacuju iz tela toksini koji izazivaju rak, pa tako ostaju zatočeni u tkivu grudi.
  5. mit: Muškarci su manje rizična grupa za dobijanje raka, jer se antiperspirant zadržava na dlakama ispod pazuha i tako ne uvlači ispod kože.

Ukoliko želite da više pročitate o ovom istraživanju pogledajte i link gde potvrđuju ove mitove.

Što se tumora i naučnih dokaza tiče, da vas podsetim na naučno ispitivanje koje je DOKAZALO da solarijum povećava rizik od raka kože i do 75% ukoliko se sunčate u solarijumu pre 30 godine! Ovo naučno istraživanje je objavljeno u leto 2009. godine i mi smo pisali o tome. Pogledajte u našem tekstu na linku. Sećam se da je o ovoj vesti brujao ceo svet (a Kremašica je prenela) čak 2 meseca pre nego što je ista bila objavljena na našoj domaćoj televiziji. I pogodite šta se onda desilo? Poslednjih godinu dana u trendu više nisu preplanule plavuše, nego je upravo bela koža totalno IN. Što bi rekla Zmua, razmislite o tome.

goldie

Zlata
Milošević
je objavila na Kremašici

Kremašica iz IT sveta, programer i konstantna tehnička podrška. Redovno prati vesti iz sveta i informiše nas o najnovijim trendovima u svetu kozmetike. Ako Kremašicu zapratite na tviteru, našli ste Goldie. Ne šminka se svaki dan, ali zato smatra da je zdrava, negovana i čista kosa ogledalo prave kremašice.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

2 komentara na “5 mitova o antiperspirantima i tumoru na grudima”

  1. :) - Novosaaaaaaaadjanke Fin tekst
  2. verica - Moram da ostavim komentar na ovaj tekst. Prosto je tačno da ne treba verovati svemu što piše na internetu. Mada, to mu u ovom slučaju dođe kao paradoks, jer upravo sam članak sa kojim se ne slažem potpuno, pročitala na netu. Ne bih da polemišem oko mitova o antiperspirantima, savršeno znam kako deluju i od čega se sve proizvode. Ipak moram navesti činjenicu da nakon uklanjanja dlačica u podpazušnoj zoni, ostaje široko otvoren put za prolaz brojnih komponenti ovih proizvoda. Na vama je da proverite šta se sve nalazi u proizvodu koji ste odabrali, a možda i da se raspitate kako ti sastojci deluju. Budite dobri prema svom telu, pa izbegavajte upotrebu bilo kakvih proizvoda u ovoj zoni neposredno nakon uklanjanja dlačica, osim ako ne odaberete potpuno prirodne proizvode, kojih je kod nas vrlo malo. Nadam se da me nećete pogrešno razumeti, ja volim da čitam tekstove na ovim stranama i ovo je prvi put da sam ostavila komentar.

Ostavite komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.