photolibrary_rf_photo_of_man_looking_at_gray_hairDobro je poznato da sedu kosu dobijamo kao rezultat redukcije pigmenta, dok sasvim bela kosa ne sadrži pigment uopšte, međutim, zašto dolazi do ovoga za mnoge ostaje svojevrsna misterija. Kao motiv za pisanje ovog članka javio se komentar na našem ranije objavljenom tekstu Sram me bilo ove sede kose! Zato, za članak koji trenutno čitate možete večno biti zahvalni Adnanu Kapidžiću i njegovoj znatiželji.

Kada su iz nekog razloga uznemireni zbog svoje dece tinejdžera, roditelji im često govore da su upravo ona uzrok nastanku njihove sede kose. Ovo i nije tako loša teorija, s obzirom da je upućena podmlatku više kao crnohumorna opaska. Ipak, naučnici nastavljaju sa istraživanjima da bi došli do ultimativnog odgovora na pitanje, zašto ljudska kosa sedi. Vremenom, svačija kosa postaje sve više seda, a šanse da postanete sedi povećava se za 10-20% svake decenije posle tridesete godine života.

U samom početku života, kosa je bela. Kasnije, svoju prirodnu boju dobija od jedne vrste pigmenta koji se zove melanin. Formiranje melanina započinje još pre rođenja. Prirodna boja kose koju ćemo imati u toku života zavisi od rasporeda, tipa i količine melanina u srednjem sloju dlake ili omotaču.

U kosi postoje samo dve vrste pigmenta: tamni (eumelanin) i svetli (feomelanin). Mešavinom ova dva pigmenta u različitim odnosima, dobijamo čitav spektar različitih boja kose.

Melanin je sastavljen iz specijalizovanih pigmentnih ćelija koje se nazivaju melanociti. One se nakupljaju u otvorima na površini kože kroz koje raste dlaka. Ove otvore u kojima nastaje dlaka, nazivamo folikule, a poznato je još i da svaka dlaka raste iz svoje zasebne folikule. (Na ovim odličnim ilustracijama zahvalne smo Američkoj nacionalnoj bibilioteci medicine i njihovom nacionalnom zdravstevnom institutu. Potiču sa sajta www.nlm.nih.gov)

SedaK2

Proces rasta kose se sastoji iz tri faze:

 • Anagen: Ovo je stadijum aktivnog rasta tkiva dlake i može trajati od 2 do 7 godina. U svakom trenutku, čak 80-85% naše kose je baš u anagen fazi.
 • Katagen: Ponekad se spominje i kao tranziciona faza, u kojoj zapravo rast dlake počinje da se gasi i prestaje sa aktivnošću. U opštem slučaju, ova faza traje od 10 do 20 dana.
 • Telogen: Ovaj stadijum nastupa kada rast dlaka sasvim prestaje, a vlasi kose opadaju. U svakom trenutku, svako od nas ima na glavi od 10-15% kose koja je u talogen fazi. Ona traje do oko 100 dana za dlake na glavi. Posle talogen faze, proces rasta dlake započinje opet, novom anagen fazom.

Kako se dlaka u korenu formira, melanociti ubrizgavaju pigment (melanin) u ćelije koje sadrže keratin. Keratin je protein koji sačinjava našu kosu, kožu i nokte. Tokom dužeg niza godina, melanociti konstantno ubrizgavaju pigment u keratin koji čini kosu, dajući mu specifičnu i jedinsvtenu boju.

Međutim, ovaj proces ne traje večno. Sa godinama započinje i redukcija melanina, pa kosa sedi, a ukoliko se to dovoljno dugo nastavi, ona postaje sasvim bela.

SedaK_copy

SekaK1

Zašto se onda tačno naša kosa pretvara u sedu ili belu?

gray-hairDr Desmond Tobin, profesor citologije (celularne biologije) sa univerziteta University of Bradford u Engleskoj, kaže da svaka folikula dlake ima “melanogenetički sat” koji usporava ili sasvim zaustavlja aktivnost melanocita, pa samim tim i smanjuje količinu pigmenta koji dospeva u dlaku. Ovo se dešava tačno pre nego što se priprema otpadanje dlake, zato nam koren kose uvek izgleda malo bleđi.

Osim toga, dr Tobin kaže da kosa sedi zbog starosti i genetskih predispozicija, jer su geni upravo ti koji regulišu iscrpljivanje pigmentnog potencijala za svaku pojedinačnu folikulu. Zato se sve ovo odvija u različitim brzinama za različite folikule dlaka. Za neke ljude se ceo proces odvija brzo, dok se za neke može reći da se lagano usporava tokom više decenija.

U februaru 2005., naučnici sa Harvarda su u jednom članku naučnog časopisa naveli svoju tvrdnju da se sedenje kose može izazvati otkazivanjem rada matičnih ćelija melanocita (MSC – Melanocyte Stem Cells). Prestanak rada ovih MSC matičnih ćelija se može javiti kao posledica prekida u slanju signala koji izaziva proizvodnju boje u kosi.

Postoje i mnogi drugi faktori koji mogu uticati na promenu pigmentacije kose čineći je svetlijom ili tamnijom. Naučnici uglavnom dele ove faktore na unutrašnje (interne) i spoljašnje (eksterne).

Interni faktori su:

 • Genetski defekti
 • Nivo hormona
 • Građa tela
 • Starost

Eksterni faktori su:

 • Klimatski uslovi
 • Prisustvo zagađivača
 • Toksini
 • Izlaganje hemijskim preparatima

Još nekoliko dlakavih činjenica:

 • Prosečan broj dlaka na ljudskoj glavi je od 100 000 do 150 000.
 • Ljudska vlas je toliko jaka da svaka dlaka može izdržati opterećenje od 100 grama. Prosečna frizura sa komplet dlakama može držati od 10 do 15 tona, kada bi to samo izdržala koža glave.
 • Ljudske dlake rastu autonomno, tj. svaka dlaka je u svom sopstvenom nezavisnom ciklusu. Da nam sve dlake prate uobičajen ciklus rasta u isto vreme, linjali bismo se!
 • Ćelije dlaka imaju  najvišu stopu u brzini mitoze (ćelijske deobe). Prosečna dlaka raste brzinom od 0.3 mm dnevno, a čak 1 cm mesečno.
 • Kosa ne može da osedi preko noći. Onda kada se čini da je tako, zapravo se radi o bolesti opadanja kose. Usled većeg stresa, dolazi do pojave naglog opadanja kose poznate pod nazivom alopecia areata, i opadaju dlake sa pigmentom, dok sede ostaju na glavi. Pa je ovo vizuleni trik i kosa deluje kao da je naglo posedela, jer je na glavi ostalo više sedih vlasi nego pigmentiranih.

cherry

Višnja
Dimić
je objavila na Kremašici

Kremašica iz sveta primenjene nauke koja preferira kreativno pisanje. Po prirodi i opredeljenju nastavnik, prosvetitelj u pokušaju, tip osobe u fazonu – sedi da ti lepo objasnim. Kreator Kremašicinog sistema ocenjivanja proizvoda sa koeficijentima. Glavni autor dugih i iscrpnih tekstova o trendovima u kozmetici, savetima i spoju nauke i lepote. Uživa u dugotrajnom odabiru pravih nijansi karmina i sjajeva, pa su joj najomiljeniji kozmetički proizvodi svi oni koji se mažu na usne i oni koji imaju miris voća i poslastica.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

12 komentara na “Zašto kosa sedi?”

 1. milan - koristan ;clanak nema sta reci hvala sada mi je mnogo jasnije.
 2. Snezana - Koliko sam shvatila, kosa je kod dece po rođenju bela, pa odrastanjem dođe na genetski definisanu boju.Međutim, ja sam po rođenju imala tamnu kosu, do prošle godine, uvek tamno smeđu, da bi nakon boravka prošlog novembra na Maldivima, počela da mi raste iz korena vrlo svetla nijansa smeđe, skoro plave kose(ali ne i seda!). Namerno nisam bojila kosu, i do danas mi raste svetla kosa (porasla skoro desetak centimetara), drastično različita od moje prethodne boje, i koliko vidim, nakon toliko vremena,nema nagoveštaja da će mi se vratiti prirodna bija.Imam 32 godine i jako brinem.Molim Vas da mi pojasnite o čemu se radi? Hoće li se, i na koji način može, vratiti moja prvobitna boja kose? Pozdravljam Vas,unapred veoma zahvalna.
 3. cherry - Draga Snežana, kao što u tekstu piše, formiranje melanina započinje još pre rođenja, pa nije čudno to što si se rodila sa tamnom kosom. To se dešava kod mnogih novorođenčadi. Tvoj boravak u drugačijim klimatskim uslovima (što je jedan od spoljašnjih faktora za promenu u pigmentaciji) je sigurno uticao na smanjenu koncentraciju melanina u vlasi i samim tim posvetljavanje njene boje. UV zraci (od Sunca) oksiduju melanin pretvarajući ga u bezbojno jedinjenje, pa kosa pod uticajem sunčeve svetlosti posvetli. Za razliku od kože u kojoj se stimuliše stvaranje melanina pod uticajem UV zraka i koja zato tamni (da bi se odbranila), kosa je sačinjena od mrtvih ćelija, pa se njoj to ne dešava. Takođe, pod uticajem UV zraka oksiduje i hemijska grupa oragnskih jedinjenja pod nazivom tioli pretvarajući se u sulfonske kiseline, što čini da kosa bude manje glatka, krtija i više se mrsi. Tako dolazi i do "cvetanja" kose, što opet vizuelno posvetljuje kosu. Ove reakcije na kosi se ne mogu obrnuti, tj. kada se kosa jednom promeni pod uticajem Sunca, ne može se vratiti u pređašnje stanje. Nova kosa koja raste bi trebala biti ista kao i pre, ali ćeš to teže zapaziti, jer kao što je rečeno u tekstu, ljudske dlake rastu autonomno. Neke od posvetljenih dlaka se duže zadržavaju na glavi. Ako si ipak uverena da je tvoja kosa zauvek izgubila staru boju i da to nije uzrokovano novim izlaganjem drugačijim klimatskim uslovima, zagađenjem ili veoma laganim sporim sedenjem usled starenja, možda bi bilo dobro da posetiš lekara kako bi bila sigurna da nije u pitanju neka bolest, hormonski ili genetski poremećaj. Iskreno se nadam da nije ništa strašno :) Mnoge devojke namerno žele da svoju kosu posvetle izlaganjem UV zracima. Štaviše, na internetu se najviše tekstova upravo odnosi na savete kako najefikasnije posvetleti kosu na Suncu i te rezultate što duže održati. Hvala na komentaru i nadamo se da ćeš nas i ubuduće čitati. Pozz!
  • Snežana - Svaka čast na objašnjenju!Hvala na Smešku i pozitivnim mislima i rečima koje ste mi uputili.Makar znam da ne mora biti ništa strašno.Uspeli ste da mi pojasnite problem i otvorite vidike. Hvala Vam, divni ste!
 4. Goran - Odličan članak, sad mi je sve jasnije zašto u 27 moram da budem sed, već mi je dosta jasnije i kako se dešava proces.
 5. ljusho - sasvim lijepo i veoma jasno opisano...nego ja imam jedno iznenadjenje za chitaoce! ja sam rano pocheo da sedim,tako da sam posedeo skroz...ali shta se deshava: pre nekoliko meseci,primecujem da sve vishe imam tamno crnih dlaka,iz dana u dan se to povecava,da je to postalo vidno pa chak i za moje poznanike...moze li neko da mi pojasni ovo chudno deshavanje???
 6. maro - Kosa sede kat i dode vreme vreme i dode ot 30godina pa dale
 7. Mirko - Ja imam 19 god i primetio sam tu i tamo sede dlake!!! Da li je to normalno?????? Nisam bas izlozen suncu! Ali neznam od cega se to desava!!! :( Voleo bih da mi neko objasni!!! U NAPRED HVALA!!!
 8. kaca - Ja imam 27 godina i od 25 mi je postepeno kosa sedela na gornjem delu glave,sada bas imam mnogo sedi pa me zanima zasto sam takp rano pocela sediti?
 9. Ana - Zdravo! Ne kaze se za dzabe da na mestu jedne iscupane sede,izraste cak 7 novih! Iscupah ja jednu,kad ono 7,nastavim ja tih sedam kad ono 14,sva sreca pa su siske u pitanju.Imam 20.godina i sede siske,ne farbam se oko pola godine,ali sam cesto menjala boju,zanima me sta da radim i da li postoje neke tablete,i neko resenje sem farbanja da prekrijem sede vlasi.Mnogo sam tuzna,zbog sedi.
 10. Ana - Zaboravila sam da napomenem da imam i 2 bele fleke blizu usana.Bile su crvene i perutale su se i odjednom su pobelele,kao da gubim pigmentaciju kose i koze.Aaaa
 11. Mile - Imam 15 godina i na 3 mesta u kosi imam sede dlake u vidu malih ostrvaca od po 10 do 20 ili 30 dlaka. Zbog čega je počelo sedenje tako rano i da li se i kako moze zaustaviti

Ostavite komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.