sastojci zastita od suncaPored toga što želimo da izbegnemo neprijatno crvenilo na koži prilikom sunčanja, korišćenjem preparata za sunčanje sprečavamo stvaranje raka kože kao i prerano starenje kože. Kao što sam ranije pisala, neophodno je koži pružiti zaštitu od spektara zraka UVA i UVB. Iz tog razloga birajte kreme širokog spektra, odnosno kod krema koje kupujete trebalo bi da piše “broad spectrum” ili “UVA protection”. Međutim, ako imate nešto osetljiviju kožu i ne odgovaraju vam baš sve kreme za sunčanje, onda obratite pažnju na sastojke u ovim preparatima. Postoje takozvani fizički i hemijski blokatori. U nastavku pročitajte o najčešćim sastojcima u kremama, pa odlučite koji vama najviše odgovara.

Zinc Oxide

Cink oksid  (hemijske formule ZnO) je najbezbedniji sastojak koji pruža zaštitu od UVB i UVA zraka. Ne smeta i ne izaziva probleme čak i kod ljudi sa najosetljivijom kožom. Spada u fizičke blokatore, što bi značilo da ako nanesete proizvod sa ovim sastojkom na kožu on će delovati kao štit. Kada sunčevi zraci dođu do kože, oni se jednostavno reflektuju i odbijaju. Ovaj sastojak bi trebao da bude u proizvodu za sunčanje u finoj koncentraciji od 16%. Ukoliko je zastupljen u manjoj koncentraciji, onda se kombinuje sa titanijum dioksiodom. Poznat je i kao sastojak koji ne izaziva iritacije kože, pa eto preporuke ženama sa osetljivom kožom. Kreme sa ZnO nažalost ostavljaju neatraktivne bele tragove po koži kada ga nanesete, ali je zato skroz bezbedan. Recimo, postoje Neutrogena i Coppertone kreme za sunčanje sa ZnO.

Mexoryl

Mexoryl SX, koji se takođe naziva i Ecamsule, spada u hemijske blokatore koji je napravio i patentirao L’Oreal. Pruža potpunu zaštitu od UVA i UVB zraka. Ovo je takozvani fotostabilan sastojak koji se ne degradira i ne gubi efikasnost nakon dužeg boravka na suncu. Baš zato nije neophodno nanositi ga više puta kao što bi ste to trebali raditi sa kremom koja sadrži samo Avobenzon. Vrlo često Mexoryl (koji se naziva i Drometrizole Trisiloxane) meša se sa drugim sastojcima u preparatima za sunčanje da bi postigli potpun efekat. Mešaju ga sa Titanijum Dioksiodom, Avobenzonom i Cink oksidom. Mexoryl može izazvati iritaciju, ali verovatnoća za tako nešto je vrlo mala. Možete ga naći u kremama koje proizvodi L’Oreal.

Dete i sunceTinosorb S i Tinosorb M

Tinosorb S (bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine) i Tinosorb M (methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol) su dva hemijska blokatora preparata za sunčanje i štite u širokom spektru UVA zraka. Dodatno pružaju i slabiju zaštitu od UVB zraka. Tinosorb S je rastvorljiv u vodi, a Tinosorb M je rastvorljiv u ulju, ali su oba sastojka fotostabilna i mogu delimično sprečiti degradaciju prilikom dužeg izlaganja suncu. Takođe, mogu izazvati iritaciju kože. Naravno u ređim slučajevima. Najviše se koristi u Evropi  i Australiji, jer iz nekog razloga ovaj sastojak nije odbren od FDA. Hmmm… Recimo, neke (ne sve) od Eucerin krema sadrže ovaj sastojak.

Titanium Dioxide

Isto kao i Cink oksid, Titanijum dioksid je fizički blokator i reflektuje UV zrake od kože. Štiti od širokog spektra UVB zraka i od samo polovine UVA zraka, pa se stoga vrlo često koristi u kombinaciji sa Cink oksidom, Avonenzonom ili sa Mexoryl-om da bi postigli bolji efekat. Ovo je veoma stabilan sastojak i takođe ostavlja bele tragove na koži, kao što to radi i cink oksid. Titanijum dioksid ne iritira kožu, nije toliko efikasan kao Cink oksid, ali je i dalje vrlo preporučljiv za one sa osetljivom kožom. Postoji zaista mnogo proizvoda na tržištu koji sadrže ovaj sastojak, tako ga možete naći pod brendovima L’Oreal, Neutrogena i Clinique. Ne zaboravite da su Garnier proizvodi takođe L’Oreal proizvodi. ;)

To je to, ukratko, a na vama je da odaberete sastojak i kremu za sunčanje koja vama odgovara. Meni lično ne smetaju kreme koje ostavljaju bele tragove po koži, ako znam da su to fizički blokatori i da su bezopasni za kožu. Ne zaboravite da, ako idete na more, nabavite šešir i tako zaštitite kožu glave i kosu.

Dodatni savet: Što se zaštite duge kose tiče, možete razblažiti kondicioner sa vodom i sipati ga u neku flašicu koju ćete nositi na plažu. Prilikom svakog izlaganja suncu, natopite kosu ovim razblaženim kondicionerom kako vam ne bi posvetlela i izgorela za tih nekih 10-ak dana. :)

Koji je po vama najbolji preparat za sunčanje koji ste koristili? Da li vam smetaju kreme koje ostavljaju bele tragove na koži ili preferirate one nevidiljive?