Micelarna voda

Mnogi su se zapitali, uključujući i mene, šta je to micelarna voda? Za nju se zna odavno, a od kad se pojavila na kozmetičkom tržištu pre par godina do danas je ima sve više u prodaji, i to u mnogim kolekcijama najpopularnijih kozmetičkih brendova kao što su: L´oreal, Yves Rocher, La Roche-Posay, Bourjois, Garnier, YSL, Lancome, BioDerma, Ziaja, Mixa, Darphin,…

Sastav

Ovo je jedan od najnovijih trendova kozmetičke industrije u kolekcijama za skidanje šminke. To je vodeni rastvor koji sadrži takozvane micele – termin pozajmljen iz biologije iako nema mnogo veze sa živim svetom, a kojeg ću u nastvaku pokušati da objasnim. Za početak, analizirajmo sastav jedne tipične micelarne vode dostupne na našem tržištu, npr. Garnier Micellar Cleansing Water:

 • AQUA/WATER (voda),
 • HEXYLENE GLYCOL (heksilen glikol – u svojstvu je ovlaživača i hidrotropa, što znači da doprinosi rastvorljivosti šminke i nečistoće na koži),
 • GLYCERIN (glicerin – rastvarač i ovlaživač)
 • DISODIUM COCOAMPHODIACETATE (surfektant, ono što ustvari čisti kožu),
 • DISODIUM EDTA (helacioni agens, ne sasvim bezbedan),
 • POLOXAMER 184 (surfektant, omekšivač, štetan, ali jeftiniji),
 • POLYAMINOPROPYL BIGUANIDE (konzervans)

Ovakav sastav možete videti i na etiketama drugih proizvođača. U sastav micelarne vode ulaze uglavnom: voda, neki glikol (za bolje rastvaranje šminke i vlaženje), jači rastvarač ili surfektant, konzervans ili prezervativ, i to je to! Sve što vidite dodatno na listi sastojaka, ili upada u jednu od ovih kategorija ili ne radi mnogo šta, osim što povećava cenu proizvoda.

Micele

Micelarna voda svu svoju slavu duguje surfektantima (koji inače ulaze u sastav svih proizvoda za čišćenje, uključujući i deterdžente, sapune, šampone,…) Ono što micelarnu vodu izdvaja od regularnih penušavih preparata za čišćenje je to što se njeni molekuli surfektanata (deterdženata) udružuju u micele i tako postaju mnogo blaži. Pri povećanoj koncentraciji surfaktanta dolazi do formiranja submikroskopskih čestica micela u unutrašnjosti rastvora (po Vikipediji). Jedan od najčešće korišćenih deterdženata u kozmetičkim proizvodima, natrijum lauril sulfat (sodium lauryl sulphate), postaje mnogo blaži za kožu i ne iritira kada je u rastvoru veće koncetracije, baš zato što niža koncentracija ovog deterdženta ne omogućava formiranje micela.

Micelle_scheme
Micela (na slikama) je naziv za vrstu tečnih kristala sfernog oblika. Kada se molekuli odgovarajućih surfektanata pojave u vodi u tačno određenoj koncentraciji, oni formiraju micelu – sferni oblik sa svojim hidrofobnim krajem (repićem) ka unutrašnjosti i svojim širim, hidrofilnim krajem ka spoljašnjosti. Micele su građene od nekoliko stotina molekula čiji su hidrofilni (privlače vodu) delovi okrenuti prema vodi, a hidrofobni lanci prema unutrašnjosti. U centru sfere često ostaje zarobljeno malo vode. Micele mogu u svom centru zarobiti i neke druge molekule, pa se time često smanjuje toksičnost i agresivnost preparata, ali se zato mogu sprečiti i aktivnosti nekih drugih blagotvornih sastojaka. Micele su naročito dobre u zarobljavanju manjih količina masnoće u svom središtu, pa su se zato naročito dobro pokazale u blagom čišćenju kože od viška sebuma.

micellar-water
Sa druge strane, ne treba zaboraviti da se micele spontano formiraju u svim preparatima u kojima ima deterdženata i da one uopšte nisu retka pojava. Najverovatnoje je da većina proizvoda koji služe za skidanje šminke sadrže micelije i vodu (pa se i same mogu nazvati micelarnim vodama) iako to nigde na njima ne piše, niti se tako reklamiraju.

Zaključak

U sastav micelarnih vodica koje se prodaju kao sredstva za čišćenje, koriste se uglavnom nejonizovani surfektanti koji ne penušaju i često su blaži od jonizovanih, pa ne daju osećaj iritacije i isušivanja kože, ne čine se agresivni kao klasični preparati za čišćenje. Sastav micelarne vode je (iznenađjuće!) uglavnom voda, a ostatak sastojaka je potpuno isti kao i bilo kog drugog proizvoda za čišćenje kože, pa nema smisla za to izdvajati neke basnoslovne svote novca. Ako želite baš blago sredstvo za čišćenje lica, ovaj proizvod će vam verovatno odgovarati. Mnogo manji procenat ljudi zapravo ima veoma osetljivu kožu i samim tim mora da traga za blagim proizvodima za čišćenje. Ako ga i ne isprobate – niste ništa posebno propustili.

cherry

Višnja
Dimić
je objavila na Kremašici

Kremašica iz sveta primenjene nauke koja preferira kreativno pisanje. Po prirodi i opredeljenju nastavnik, prosvetitelj u pokušaju, tip osobe u fazonu – sedi da ti lepo objasnim. Kreator Kremašicinog sistema ocenjivanja proizvoda sa koeficijentima. Glavni autor dugih i iscrpnih tekstova o trendovima u kozmetici, savetima i spoju nauke i lepote. Uživa u dugotrajnom odabiru pravih nijansi karmina i sjajeva, pa su joj najomiljeniji kozmetički proizvodi svi oni koji se mažu na usne i oni koji imaju miris voća i poslastica.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

4 komentara na “Šta je to micelarna voda i da li vam je potrebna?”

 1. Sanja - Ne bih se složila sa "ovaj proizvod (ma kog brenda) će vam sigurno odgovarati". Iz ličnog primera, naravno, mogu da kažem da mojoj koži Niveina micelarna voda ne prija isto kao i Biodermina. Od Nivee mi se blago iziritira koža oko očiju, dok sa Biodermom to nije slučaj. Probala sam i Garnier i Vichy, i sličan je slučaj - u korist Vichyja, s još većom iritacijom kože od Garniera. Ne želim da kažem da je uvek skuplje - bolje, ali nisu sve micelarne vode iste.
  • cherry - Sanja, hvala na korisnom komentaru :) Da, ima razlike u micelarnim vodama u smislu konzervanasa i vrsta deterdženata koji se nalaze u njima. Garnierova je jeftinija micelarna voda zato što koriste pomenuti POLOXAMER 184 koji je jeftin, ali je zato agresivniniji. Izgleda da sam zaključak napisala više iz svog ugla (nekog ko nema osetljivu kožu), valjda zato što većina žena nema toliko osetljivu kožu. U pravu si!
 2. Dijana - Slažem se, mene iritira Mixa micelarna voda, koja, ukoliko ne grešim, važi za najblažu posle BioDermine... Pecka me malo ispod podočnjaka, na obrazima i stvara se crvenilo i sitne bubuljice (koje nikada nisam imala)... Hvala na korisno informativnom tekstu!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Eucerin Dermato Clean 3 u 1 Micelarni fluid za čišćenje | Kremašica

  […] ovaj micelarni fluid, odnosno micelarnu vodu sa dodatnim funkcijama namenjen svim tipovima kože, pa i osetljivoj. Ovo je sredstvo za […]

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.