Evo liste sa koje možete saznati kako pet stvari u službi lepote koje mnogi od nas rade, a koje su sasvim kontraproduktivne. Možda baš zato niste uspeli do sada da rešite neke od vaših kozmetičkih problema

  1. Uklanjamo zanoktice

Uklanjanje zanoktica

Mnogi ovo rade zato što im se dopada kako nokti izgledaju duže i urednije bez zanoktica. Međutim, ovaj sloj kožice štiti koren nokta od spoljašnjih uticaja kao što su prljavština i mehaničke povrede. Ona je takođe služi da koren nokta bude prokrvljeniji i dobije sve hranljive sastojke. Seckanjem ili utiskivanjem zanoktica, nokat ostaje mnogo ranjiviji i češće dolazi do oboljenja kao što su infekcije, gljivična oboljenja, Buove linije i bele fleke na noktima.

  1. Depiliramo intimnu zonu

bikini zona

Iako je nekad bilo zaista popularno da se dlačice sa bikini zone ne uklanjaju, danas je potpuno nezamislivo da neko ko vodi računa o sebi i svom izgledu ima mnogo dlaka u ovom intimnom predelu. Istina je da te dlačice u tom obliku rastu na tim mestima s razlogom. One takođe imaju važnu zaštitnu ulogu. Koža je na ovim delovima nežnija i osetljivija, a brijanjem, čupkanje voskom ili uklanjanjem laserom, koža se iritira i zadobija mikro oštećenja, dovoljno sitna, da ih i ne vidimo golim okom. Uglavnom ih osetimo kao blago peckanje. Iritacijom od donjeg veša i znojenjem, koža u intimnoj zoni postaje znatno podložnija infekcijama, pa se mogu javiti urasle dlake, čirevi, apscesi i herpes. Ovo se naročito dešava tokom seksualnog odnosa, a za takvu priliku ljudi se najčešće i pripremaju depilacijom.

  1. Umivamo se sredstvima protiv bubuljica

umivanje gelom

Većina upalnih procesa koji rezultuju aknama se dešava ispod površinskog dela kože, gde sapuni i gelovi ne mogu ni dopreti. Ukoliko je pojava akni i crvenila na koži posledica PMS-a, za bubuljice ima mnogo efikasnijih i manje agresivnih načina da popravite stvari. Osim toga, gelovi za umivanje najčešće sadrže agresivne hemikalije i deterdžente kao što su natrijum lauril sulfat ili natrijum lauret sulfat. One su jeftine i dosta pene. Njima se sva prirodna masnoća sa lica skida, a koža ostaje suva i osetljivija, podložnija iritaciji. To je poslednje što treba jednoj problematičnoj koži sa upaljenim aknama.

  1. Koristimo kreme za uklanjanje bora

kreme protiv bora

Skupe kreme protiv bora često daju potpuno suprotan efekat. Mnoge od njih sadrže takozvane AHA kiseline i deluju tako što vrše blagi piling i uklanjaju površinski sloj ćelija kože. Iako ona postaje mekša, svežija i sa plićim borama, mnogo je podložnija uticajima UV zračenja koje je poznati i vodeći uzročnik starenja kože i stvaranja bora.

  1. Peremo kosu hranljivim šamponima

shampooing hair

Ljudska dlaka iznat površine kože se sastoji iz mrtvih ćelija, tako da bilo kakva ishrana ili vitamski tretman nemaju nikakvog smisla. Štaviše, za suvu i oštećenu kosu je bolji tretman preskakanje šamponiranja i češljanje, nego bilo kakav skupi šampon. Današnji šamponi su toliko efikasni, da potpuno skidaju sve nešistoće i prirodnu masnoću kože glave koja je njena jedina zaštitna barijera od spoljašnjih uticaja. Zato, većina nas nakon šamponiranja koristi regeneratore i balsame za kosu koji je blago zamašćuju i omekšavaju. Ova veštačka zamena za prirodni sloj masnoće preparatima za negu je na žalost slabija i kratkotrajnija.

izvor: cracked.com