Classic-HairstyleIako muškarci obično ne prave toliku frku oko frizeraja, znam puno njih koji, bogami, provode dosta vremena pred ogledalom nameštajući dlačicu po dlačicu. I svaka mora da je na svom mestu! Međutim, mnogi od njih ne menjaju svoju frizuru sezonama. Možda zbog nedostatka ideja, a možda i zbog toga što ne žele da menjaju ono što im je do sada odgovaralo, po principu – ono što nije pokvareno, nemoj popravljati! Možda je ipak došlo vreme za malo promene. Ne dozvolite, dragi muškarci, da vam se izbor frizura svodi na odluku – letnja ili zimska? Ima tu boljih rešenja. Evo nekih predloga od nas, kremašica. Dozvoliću sebi bezobrazluk da se izjasnim i dodam da je od ponuđenih muških frizura moj favorit Clooney-jeva Cezar varijanta. (nije zbog Clooney-ja, stvarno mi se sviđa zurka…)

1. Whitewall frizura ili tarzanka

Stepenasto šišana frizura sa maksimalno izbrijanom glavom oko ušiju i pozadi. Izraz “whitewall” potiče od ekstremno blede kože koja se vidi posle brijanja, što podseća na automobilske whitewall gume oldtajmera sa belim šarama sa strane. Jedno vreme je izuzetno bila popularna u Srbiji, naročito kod onih što vole da se šišaju “na opasno”.

2. Faux hawk ili lažna mohikana.

Ovo je obično stepenasto šišana frizura, ali su sve vlasi očešljane tako da su usmerene ka centru glave. Liči na mohikanu o kojoj smo već pisali, s tim što glava nije obrijana sa strane. Dobra je zbog svoje praktičnosti, jerse može drugačijim češljanjem pretvoriti u pristojniju i konzervativniju varijantu za ozbiljnije prilike.

 

 

3.  Šiško

Kako i samo ime kaže – frizura sa šiškama. Ovaj deo kose koji pada preko čela, može se nositi začešljan na dole, preko čela, začešljan u stranu ili sklonjen u nazad. Mnogi ističu značaj ove frizure za ljude sa bubuljicama na čelu. Mi mislimo da je to samo zavera protiv industrije za proizvodnju rajfova za kosu.

 


4.  Cezar

Polu-kratka kosa koju je proslavio Julije Cezar. Dužina kose na glavi varira od 2,5 do 7 cm. Na vrhu glave je očešljna prema napred, sa vrlo kratkim šiškama iznad čela. Ovaj stil je odličan jer ne zahteva puno održavanja, a i idealan je za prikrivanje nedostatka u vidu povlačenja linije kose unazad (da ne kažemo ćelavljenja spreda).

 

5.  Zulufi

Malo parče dlakave kože koja se nalazi ispred ušiju, može se nositi na skoro svaku dužinu kose i svaki oblik frizure. Duži zulufi mogu izdužiti nečije bucmasto ili okruglo lice. Oni mogu širem licu dati vitkiji efekat. Prilično popularna kod rock tipova srednjeg doba.


6. B
utch ili kraća momačka frizura

Ovo je, ustvari, klasična “trojka”. Na vrhu glave kosa nije duža od 6-7 mm, a vrlo malo i uredno je stanjena sa strane, oko ušiju i pozadi. Odlična za održavanje, savršena za sportiste. Za ovu frizuru je potrebno imati lepši oblik glave i priljubljene uši.

 


7.  Ćelava glava iliti ‘nularica’

“Stil” frizure u za koji je potrebno ukloniti sve dlake sa glave žiletom. Takođe popularna kod sportista, a izuzetno popularna kod ljudi koji prirodno ćelave. Ume da bude veoma seksi. U vreme mog ćaleta, ovakvu frizuru su zvali ‘ćelava mesečina’.

 


8. Buzz  frizura

Ovaj izraz buzz bi trebalo da nagovesti o načinu šišanja, tj. zvuku prilikom šišanja. Misli se na frizuru kompletno ‘odrađenu’ mašinicom. Ovo može biti i duža varijanta klasične momačke frizure, može biti i kraća, sve zavisi od toga koliko je buzzed.

 


9.  Biznismenka

Najpopularnija među muškarcima koji spadaju u klasu zaposlenih profesionalaca od kojih se zahteva urednost i konzervativniji izgled. Frizura je malo ‘isfazonirana’ sa strane i pozadi, a na vrhu glave je ostavljeno sasvom dovoljno kose da se ona može lepo počešljati u stranu. Ako ste dovoljno hrabri, možete napraviti i razdeljak, pa dobiti onaj intelektualni “Nikola Tesla” look.

 

10. Klasično stepenasto

Ovo je kraća varijanta biznismenke, a može se nazvati i maturska zurka. Kose ima dovoljno da se može češljati na razne načine. Kod mlađe populacije je popularna ako je malo razbarušena i nauljena ili nagelirana. Šišana je stepenasto, do dužine oko 3 mm oko ušiju i na vratu. Veoma tradicionalna muška frizura, pogodna za svaki životni stil i godište.

 

 

11. Ivy League frizura ili Prinstonka
Izuzetno uredna frizura koja je svoj naziv dobila zbog popularnosti među muškarcima koji se školuju na “Ivy League” universitetima (Princeton, Harvard, Yale, itd.). Generalno, ovo je veoma kratko ošišana kosa koja postepeno prelazi u malo dužu spreda. Ostavljeno je dovoljno kose da se može malo i počešljati i stvoriti utisak veoma urednog fakultetlije. Ovu zurku je nosio Jerry Lewis u filmu “Nutty Professor” (stara verzija, ne ovaj sa Edie Murphy-jem). Kada hoćete da zatražite ovu frizuru kod našeg frizera, samo recite: “trojka sa strane, gore kratko makazama”.

 

 

12. Pompadour frizura ili ‘a la Elvis’
Ovo je duža verzija klasične stepenaste frizure. Ona je obično zaglađena unazad i malo fiksirana nekom kremom ili sličnom mazalicom. Pompadour frizura je bila deo imidža Elvis Presley-ja i samim tim bila veoma popularna kod mlađih buntovnika 50-ih godina, kao i kod muškog dela junaka serije ‘Beverly Hills’.

 

13. Shag frizura ili čupavka
Duža kosa, uglavnom do ispod ušiju, čiji su krajevi istanjeni žiletom. Na ovaj način frizuri se daje razbarušen (shaggy) izgled. Veoma se lako održava, osim što je duže vreme sušenja kose. Za njeno oblikovanje je potrebno samo malo proizvoda za fiksiranje i malo protresanja. Shaggadelic

 

14. Jež frizura ili malo šatiranja
Kosa se uglavnom šiša da bi se postigao gladak i ujednačen efekat. Međutim, ponekad je poželjno urediti frizuru tako da ona bude raštrkana i izgleda ‘bockava’. Tada se ona šiša nejednakim odsecanjem vrhova, koristeći specijalnu tehniku, žilet ili makaze za stanjivanje. Sličan efekat se može postići i dodavanjem svetlijih pramenova. Čak i najdosadnije i najklasičnije frizure se mogu osvežiti na ovaj način. To moderni frizeri zovu ‘dodavanjem teksture’.

 

 

cherry

Višnja
Dimić
je objavila na Kremašici

Kremašica iz sveta primenjene nauke koja preferira kreativno pisanje. Po prirodi i opredeljenju nastavnik, prosvetitelj u pokušaju, tip osobe u fazonu – sedi da ti lepo objasnim. Kreator Kremašicinog sistema ocenjivanja proizvoda sa koeficijentima. Glavni autor dugih i iscrpnih tekstova o trendovima u kozmetici, savetima i spoju nauke i lepote. Uživa u dugotrajnom odabiru pravih nijansi karmina i sjajeva, pa su joj najomiljeniji kozmetički proizvodi svi oni koji se mažu na usne i oni koji imaju miris voća i poslastica.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

4 komentara na “Samo za muškarce – Odaberite pravu zurku”

  1. Eta - I ja ponekad iz radoznalosti malo navratim na muske clanke. Za ovoj clanak mogu reci samo to da svaka frizura pristaje na momku kao sto je Bred Pit. Nisam ga videla samo u nularicu, ali sigurno i to bi njemu lepo stajalo. Zar ne? ;-)
  2. Goldie - ;-) Nije on badava Bred Pit. Stajala bi mu sigurno. 8)
  3. milan - izvin'te al' shag mu ne pristaje :P
  4. pametni - Gledaj film 12 majmuna, tamo je osisan na 0.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.