guza bez bubuljicaJeste li čuli onaj vic kada u lekarsku ordinaciju ulazi čovek sa žabom na glavi? A valjda niste… Doktor pita: „U čemu je vaš problem?“, a na to žaba odgovara: „Pa, sve je počelo kao mali čir na guzi…“ Smešno vam je, jel? A da li vam je poznat osećaj kada se na vašoj guzi formira nešto što liči na pažljivo uzgojeni vanzemaljski oblik života, treće oko ili nešto slično? Šta, više vam nije smešno?

Namerno, iz pristojnosti, nisam želela da u naslovu ovog teksta obelodanim pomalo provokativnu, ali svakako smešnu činjenicu da upravo čitate članak o savetima za uklanjanje bubuljica na guzi. Možda imate ovakav problem, a možda i ne, ali barem vam neće biti toliko neprijatno kada neko iza vaših leđa ugleda naslov tipa: „Imate bubuljice na dupetu? Imamo rešenje za vas!“ Pa ne može na „Kremašici“ da se piše samo o nekim fancy temama, na red moraju doći i one manje spektakularne priče. Molim lepo!

U zavisnosti od toga kakvu vrstu bubuljica imate na guzi, njima se možete pozabaviti na više različitih načina. Kao i bubuljičice na vašem licu, i one na vašoj zadnjici nastaju začepljenjem pora ili zamašćenje folikula. Ovo je odličan način za oslobađanje od stresa koji takođe može biti uzročnik bubuljica. Više o borbi protiv bubuljica možete pročitati u našem tekstu Kremašica vs bubuljice, a sada se vratimo našim obrazima. Guznim, doduše…

Postoji nekoliko stvari koje možete preduzeti kao preventivu, odnosno tretman protiv bubuljica na ovom nezgodnom mestu. Najefikasnije od njih bi trebale biti:
Uradite piling kože – Ispolirana guza je zadovoljna guza! Jednostavnim pilingom kože zadnjice na nedeljnoj bazi znatno biste umanjili učestalost pojavljivanja bubuljica. Pilingom nećete iskoreniti već postojeće bubuljice, ali ćete ukloniti nečistoće i mrtve ćelije sa površine kože. Možete koristiti bilo koji piling za telo koji vam odgovara ili lufa rukavicu ili sunđer. Za ovu stvar se kao veoma zadovoljavajući pokazao Lush-ov Buffy body butter.

Tretman kože kozmetičkim preparatima – Počnite da koristite gel za tuširanje koji sadrži salicilnu kiselinu (u listi sastojaka pisaće: salicylic acid), koja sprečava pojavu bubuljica. Nju sadrži na primer hidrirajući losion sa pumpicom Clean & Clear Advantage Oil Free Moisturizer, piling za telo Neutrogena body scrub ili krem za umivanje Olay cream wash for oily/combination skin.

Mini know how – Ako vam je ovo previše skupo i komplikovano, pokušajte sa maskom protiv akni napravljenoj u kućnoj radinosti. Kao što znate, salicilna kiselina, slična je po sastavu acetil-salicilnoj kiselini, koja je poznatija u narodu pod nazivom aspirin. Eto nama zgode! Uzmite nekoliko tabletica aspirina (recimo 4 ili 5), ali ne onih šumećih, supenu kašiku-dve mlake vode i malo jogurta. Tabletice izmrvite u fini prah i sve dobro sjedinite. Ukoliko vam je previše žitka ova smesa, pa mnogo curi i krtoži, slobodno dodajte u masu malo meda (recimo jedan grumenčić) da je malo zgusnete.

Ovako dobijenu masku nanesite na bubuljičavu kožu (koja ne mora biti samo na guzi, može i na lice) i ostavite da se sasvim osuši. Uklonite je masiranjem blagim kružnim pokretima. Oprez ukoliko imate alergiju na aspirin!

Ova aspirinska smesa omekšava kožu, bori se protiv akni i deluje kao piling. Može se koristiti kao piling pasta koja se samo utrljava i spira sa kože, a može se ostaviti i da se osuši u vidu maske.

Promenite donji veš – Prethodno navedeni tretmani će vam pomoći da se borite protiv gnojnih bubuljičica i crvenih tufnica, ali ukoliko su vaše akne bliže samoj intimnoj zoni, da ne kažem međuguznoj liniji, potrebno je promeniti taktiku. Najlonske i slične gaćice od veštačkih materijala, kao i previše uzane tanga gaćice mogu zarobiti znojna isparenja. Iako ovo samo po sebi ne bi trebalo izazvati formiranje bubuljica, može se desiti da se jave razne iritacije kože, uključujući i stvaranje manjih kvržica ilizadebljanja. Dakle, otarasite se već jednom tih poliesterskih gaća – pamuk je zakon!