Sareni krugVeć smo pisali o tome kako treba šminkati oči u skladu sa oblikom oka i anatomijom lica, a sada bismo se malo poigrali bojama koje bi odgovarale vašoj boji oka.

Postoji puno pisanih i nepisanih pravila po kojima se dele saveti (i šakom i kapom) o tome kojim bojama treba šminkati, recimo, plave ili smeđe oči. Ono što Kremašica vama u startu savetuje, prvenstveno je da budete svoji i originalni! Zaboravite na sva ta pravila o kojima pišu šareni časopisi i website-ovi i šminkajte se onako kako se vama najviše dopada i onako kako ćete se najprijatnije osećati.

A zašto onda ja o tome pišem? He he, pa zato sto mi je zabavno, a i mnogo mi se dopala slika ovog kruga sa ukombinovanim bojama. Mislila sam da bi se dopala i vama, da vidite kako se može filozofirati na temu šminkanja oka.

Zašto upšte šmikamo oči? Odgovor je – da bismo skrenuli pažnju na njih i istakli ih. Da biste istakli vaše oči, možete se voditi gledajući na šareni krug na slici. Neko opšte pravilo je, kako kažu šminkeri i oni koji se razumeju u boje, da oči šminkate tačno suprotnom bojom na datom krugu od one u kojoj su vaše oči. Tako, na primer, ukoliko imate plave oči, najbolje će vam pristajati boje rđe, narandžaste nijanse lososa ili kajsije, crvenog korala,…

Ako imate smeđe oči, da biste ih istakle, treba da ih dekorišete zelenim bojama ili nijansama bronze. Prosto! Evo još nekih predloga:

 

braon oči, zelena senkaKoje mi boje lepo stoje? 1Koje mi boje lepo stoje? 2Koje mi boje lepo stoje? 3

Hmmmmm, a šta ako moju boju očiju ne mogu naći na ovoj slici? Ako je nisu pogodili, ni otprilike?

Ako nema vaše boje očiju na ovom šarenom točku, čitajte dalje, jer imam još nekoliko interesnatnih predloga.

Plave oči – Bilo da imate nebo plave okice ili one neobične, tamnije plave poput Elizabeth Taylor, one su sigurno nešto što drugi ljudi prvo na vama primete. Da biste još više ulepšali ovaj prizor i definitivno ga stavili u prvi plan, pokušajte sa nijansama braon, sivih, zlatnih ili boja rđe. Odlično bi vam pristajale i boja breskve ili šljive. Ono što plavooke lepotice nikako ne bi trebalo da urade je da se našminkaju modrim bojama, posebno ne bojom koja je slična njihovoj boji očiju. Ovo bi samo uticalo na to da vaše oči izgledaju stopljene sa okolinom i veoma dosadno i jednolično. Postarajte se i da ne uklapate boju vaše senke za oči sa vašom gardarobom, naročito ako imate ceo outfit u jednoj boji. Ovo je veoma passe.

šminka z plave oči 1  šminka za plave oči 2  šminka za plave oči 3

 

 

 

Smeđe oči – Damama sa smeđim očima je naročito teško da prepoznaju svoju boju očiju na prikazanom točku boja. Ono sa čime se slaže većina stilista, šminkera i ostalih eminentnih stručnjaka je da smeđookama najbolje pristaju sve zelene i bronzane boje. Odlično vam pristaju i sve metalik senke, naročito bronzane i tamno braon. Kod ovakvih boja, dobra stvar je to što ih možete upotrebiti same, bez dodatnih boja na kapku. Samo nanesite malo senke iznad trepavica i na sam pregib oka. Eto, savršeno! Ako ipak želite više od jedne boje na kapku, nanesite neku svetliju, svetlucavu boju na ceo kapak, do obrva, a zatim malo tamnije na pregib. Za dodatno naglašene smeđe oči, icrtajte linije crnim ili čokoladno braon kreonom u olovci.

šminka za smeđe oči 1  šminka za smeđe oči 2   šminka za smeđe oči

šminka za smeđe oči 3

 

 

 

 

 

 

 

Zelene oči – Postoji puno različitih nijansi zelenih očiju – od svetlo smeđe zelenih, žućkastih, do tamnije zelenih u hladnom tonu. Sve ove oči će biti istaknute na pravi način, ako ih ukrasite senkama zelenih, tamno ljubičastih ili roza boja, a dobro će vam stajati i boja ciklame i bordo/boja rđe. Jedna od odličnih dnevnih varijanti za vas može biti Deborah-ina trio senka koju smo opisali u jednoj od naših recenzija. Veoma zanimljiva varijanta za vaš make-up bi mogle biti boje burgundca i šljive ili neke sasvim neobične boje koje u sebi sadrže crvenkasti sedef. Budite pažljivi kada se šminkate ljubičastim i bordo bojama, jer vam oči mogu izgledati zakrvavljene. Posle nanošenja senke, stavite na četkicu malo pudera u prahu, pa očetkajte višak senke sa donjeg kapka i ispod oka.

šminka za zelene oči 2

šminka za zelene oči 1šminka za zelene oči 3

 

 

 

 

 

Obratite pažnju na ovu poslednju sliku, jer to je mojih ruku delo. Kremašica je svojoj zelenookoj prijateljici priredila mali make-up session. Koristila sam sedefasto bebi roza senku, Aurin ajlajner u drvenoj olovci (ljubičasta, br. 77) i Maybelline Volume Express Lift-up maskaru.Dunja