choosing-eyelinerDa se iscrta lajna oko oka – za to služi. Od samog začetka istorije šminkanja, ajlajner nikad zapravo nije ni izašao iz mode. Njime se formiranjem kontura oko oka, različitim bojama, mogu postići različiti efekti pri šminkanju. Oko se može vizuelno učiniti većim ili manjim. Mogu se istaći boja zenice ili belina beonjače, a njime se mogu čak i iscrtavti razne šare i oblici kako bismo ukrasili određeni deo lica.

Već smo davno pisali o belom ajlajneru i šta se sve njime može postići u šminkanju, a sada, evo, malo uopštenije priče.

Kako naneti ajlajner? Kakve sve vrste ajlajnera postoje? Koji odabrati? Šta se sve može uraditi ajlajnerom? Polako, jedno po jedno… Treba najpre početi sa pitanjem:

Kakve vrste ajlanera postoje?

Najčešći su ajlajneri u olovci. Oni su najpogodniji za odabir različitih boja, jer ih ima u najvećem broju, najjeftiniji su, a i najjednostavniji su za nanošenje. Pošto su dostupni u tolikom izboru boja, veoma ih je lako kombinovati sa ostalom šminkom po potrebi – za dnevnu varijantu i za veče. Ako ih dobro zašiljite, lako ćete ih nanositi u oštroj liniji koju kasnije možete i malo razmrljati. Lako se skidaju sa kapka u slučaju grešaka.

Mini savet: pre nego što ih zarežete, možete ih malo držati u zamrzivaču ako su suviše meki na sobnoj temperaturi.

eyeliner_1

Postoji i ugljeni ajlajner (Kohl) Najpopularniji su u nekim zemljama srednjeg istoka. Ovo je najtradicionalniji oblik ajlajnera, a datira još iz bronzanog doba (tako piše na internetu, a sve što piše na internetu je istina). Njime se može naneti glatka i lagana kontura.

Tečni ajlajner je odličan izbor za sve one koji preferiraju prefinjeniji izgled i veoma oštre konture. Dramtičniji izgled, takoreći. Tečnim ajlajnerom se dobijaju najsjajnije i najizraženije linije oko oka. Malo je nezahvalan za početnike, ali se vežbom pretvara u rutinski umetnički izražaj. Hmmmm…

eyeliner1 eyeliner-tips

Možete ređe naići i na ajlajner u gelu. Njih sada prave u raznim bojama i najnovijeg su datuma od svih ajlajnerskih oblika. Stiče sve više pristalica među šminkerima jer je najblažeg (štetnog) dejstva za oči. Kažu da ih je najbolje nanositi oštrom zasečenom četkicom i da se tako mogu postići najprecizniji glatki potezi do trepavice. Ovih ima i sa ubačenim šljokicama, pa mogu biti odlični za neke praznične novogodišnje varijante.

caroline-glitter-550pxsq1-300x300Missy143122

Ajlajner može biti i u obliku navlaženog praha senke za oči. Tada se obavezno nanosi oštrom uskom i krivo zasečenom četkicom, i to što bliže liniji trepavica. Super je za meke ivice i dnevnu varijantu “dima u očima”.

Koji ajalajner odabrati?

BS_Eyeliner_366Izbor ajlajnera zavisi od više faktora: spretnosti i preciznosti ruke, izgleda koji želimo da postignemo ili ličnog ukusa. Glavna uloga ajlajnera je da naglasi oči. Najbolje to učiniti izvlačenjem linije tačno iznad gornjih i tačno ispod donjih trepavica. Za dnevnu varijantu je najbolje odabrati ajlajnere u olovci ili ajlajner od senke za oči nanet četkicom. Ovo je ujedno i bolji izbor za one manje spretne. Jedina je razlika u tome što se olovka može preslikati na gornje kapke, pa je treba nanositi preko senke za oči. Navlažena senka za oči naneta četkicom je za nešto spretnije korisnice, a prilikom nanošenja se debljina linije i jačina boje može kontrolisati pritiskom. Međutim, u ovoj varijanti se boja može posle sušenja nagomilati i truniti po obrazima.

Za večernju varijantu preporučuju se pre tečni ajlajneri ili ajlajneri u gelu. Za ove dve varijante je potrebna ipak malo uvežbanija ruka. Ajlajner se nanosi finom, tankom četkicom ili tvrđim aplikatorom sa špicastim vrhom. Ovakvi ajlajneri se najteže nanose i potrebno je najduže vremena da se osuše. Bilo bi dobro držati oči zatvorene sve dok se linija sasvim ne osuši.

Boju birajte apsolutno po želji. Sve treba isprobati.

Nekoliko saveta za nanošenje ajlajnera

Mogla sam ovde da navedem korak-po-korak kako naneti ajlajner, ali sam u razgovoru sa prijateljicama shvatila da svako ima neki svoj fazon i svoju proceduru kojom se uspešno koristi da bi postigao najbolji preferirani efekat.

Evo šta za mene uvek šljaka: liniju započnem od sredine oka, iznad zenice. Izvučem liniju do spoljašnje ivice oka. Dopunim ovu liniju sa više malih poteza jako tankim linijama od sredine do unutrašnjeg ugla oka. Na kraju, korigujem “špic” na spoljašnjem uglu ka slepoočnicama po trenutnom raspoloženju i ukusu (Amy Winehouse, Marilyn Monroe, Gwen Stefany,… Šalim se, nikad se ne šminkam kao Amy).

eyelinerKljuč je u vežbanju, kao u ostalom, i sa svakom drugom veštinom. Evo zato samo nekoliko osnovnih smernica koje će vam pomoći u svakom slučaju.

1. Tečni ajlajner i ajlajner u gelu se nanosi samo na gornji kapak. Ako želite da sasvim uokvirite oko, na donjem kapku koristite krejon u olovci.

2. Prilikom nanošenja ajlajnera četkicom, najvažnije je da imate oslonac. Nikada nećete uspeti da nanesete pravilnu liniju, sve dok vam jedan deo šake kojom držite četkicu nije oslonjen na stabilnu, nepokretnu osnovu. To može biti deo lica ili druga ruka na obrazu ispod oka koje iscrtavate.

3. Ajlajner u olovci uvek zarežite neposredno pre korišćenja, jer ćete tako odstraniti najveći broj bakterija koje su se možda nakupile na njemu.

4. Prilikom nanošenja ajlajnera na gornji kapak, zabacite malo glavu unazad i pogled usmerite na dole ka ogledalu. Dok nanosite ajlajner na donji kapak, jaaako otvorite oči.

5. Nemojte previše zatezati kapak dok izvlačite liniju, jer se tada može desiti da se ona nabora kada otpustite nežnu i tanku kožicu kapka.

6. Možete isprobati i sledeći trik četkicom: Bez ikakve podloge, maskare i senke na očima, istačkajte korene trepavica tankom četkicom crnog tečnog ajalajnera. Polako i pažljivo. Ako treba, malo četkicom korigujte prostiranje trepavica usmeravajući ih ka spolja, u stranu. Nanesite maskaru kada se ajlajner osuši.

Evo za kraj nekoliko sličica nanošenja ajlajnera u gelu od strane profesionalca, tačnije one poznate i toliko spominjane šminkerke Bobby Brown.

EYES_GelEyeLiner_Step1.jpg_e_63d51a6c885c0071b3a74da4341ed27e EYES_GelEyeLiner_Step2.jpg_e_63d51a6c885c0071b3a74da4341ed27e

EYES_GelEyeLiner_Step3.jpg_e_63d51a6c885c0071b3a74da4341ed27e EYES_GelEyeLiner_Step4.jpg_e_63d51a6c885c0071b3a74da4341ed27e

EYES_GelEyeLiner_Step5.jpg_e_63d51a6c885c0071b3a74da4341ed27e EYES_GelEyeLiner_Step6.jpg_e_63d51a6c885c0071b3a74da4341ed27e