070907_bosworth_300X400Posle predloga za novogodišnju frizuru za dugačku kosu, evo predloga i za kosu srednje dužine. Pošto je kovrdžava i talasasta kosa u trendu ove sezone, odlučila sam se za takav tutorijal. Fotografije sam pronašla na blogu miss tami lee. Ona je nesebično šerovala fotografije svoje frizure koja se meni jako dopala. Ako devojka vidi ovo da joj se zahvalim – miss tami lee, thank you for nice pictures and tips! Frizura je inspirisana bobom popularnim dvadesetih godina prošlog veka. Tada su sve žene u trendu imale ove fine valove u kosi na kratkim bob frizurama.

U svetu su ovakvi valovi poznati kao tehnika „finger waving“ (talasanje sa prstima), tako da možete kucanjem ovih reči izgluglati gomilu različitih tutorijala za ovakve frizure u obliku video klipa (npr. na youtube-u). Ja sam guglujući našla ovaj dokument sa objašnjenjem kako praviti ovakve valove. Eto, ako nekog interesuje može skinuti pdf sa ovog linka.

Nego, da počnemo:


Naravno, kao i kod svakog drugog kovrdžanja kose, potrebno je da krenete od vlažne kose, ali ne isuviše mokre. Možete staviti malo pene, ali opet, ne previše. Krenite da uvijate kosu prvo sa strane. Izdvajajte rasčešljan pramen po pramen i uvijajte ih u loknice i pričvrstite ih ukosnicama.

Mini savet: Ako uvijate kosu u viklere nećete dobiti efekat baš ovakvih loknica, a ako uvijate pramen prvo oko sebe pa u loknicu dobićete efekat neurednih i prirodnih lokni. Ovo opet nije tehnika za dobijanje ove frizure. Evo tutorijala za te neuredne i neobavezne prirodne lokne.

Znači, formirajte lokne od rasčešljanih pramenova na celoj kosi, sem na prednjem delu glave (predeo čela i šišaka). Možete koristiti i figaro za celu kosu ako vam je tako lakše. E sad, teži deo…

Za dobijanje ovih valova kose na prednjem delu lica, pogledajte pažljivo slike i video klip. Potrebno je da koristite štipaljke koje su dosta teške i jake da bi one mogle da održe oblik pramenova. Ovde ukosnice neće biti od koristi jer su one tanke i lagane i ne mogu da savladaju elastičnost dlake.

Koristeći češalj, povucite pramen prema licu, prstima druge ruke pritisnite pramen i zatim češljem vratite pramen u suprotnu stranu. Tako formirate jedan talas i štipaljkom zakačite talas po sredini.

fingerwavestutsettingpa

Zatim, formirajte drugi talas i postavite štipaljku da održava taj zavijutak, i tako po celoj dužini pramena. Isti postupak ponovite sa druge strane glave. Kosa ne treba da bude predugačka za ovu frizuru da bi ste mogli da uvijete pramenove sa prednje strane glave na način na koji je prikazano. Predugačka kosa bi bila isuviše teška.

Na fotografijama možete videti kako otprilike treba da izgleda uvijena kosa za postizanje ove frizure.

fingerwavestutclipsbigsfingerwavestutclipssmal

Kada se dobro osuše i pramenovi oko lica, skinite štipaljke i učvrstite frizuru lakom za kosu. Možete dodati neki detalj na frizuru u vidu mašnice ili neke fine šnale. Na kraju frizura može izgledati ovako. Isti postupak bi se primenio i za nešto kraću kosu.

fingerwavetutfrontalfingerwavetutside

septum2