Kada su podočnjaci u pitanju i negovanje okoloočne regije, imamo mnogo pitanja. To je verovatno najčešće postavljana tema na bilo kom od bjuti kanala na društvenim mrežama. Ja nisam ovde da pričam o tome da li je krema za oči vredna upotrebe (jeste), da li postiže ono za šta je namenjena (mnogo) ili da li bi uopšte trebalo da je koristite. Činjenica je da neće raditi ako koristite pogrešnu kremu za svoje posebne probleme ispod očiju i iz tog razloga, trebalo bi da posetite svog ljubaznog dermatologa.

Evo korisnog vodiča za razjašnjavanje svih zabluda, kreiranog uz pomoć saveta mnogih dermatologa.

Pogledajte naše preporuke TOP 5 proizvoda za okolooćnu regiju.

Upoznajte milije

Često se može čuti priča da nanošenje kreme za predeo oko očiju povećava šanse da dobijete milije, sitne bele bubuljice ispod očiju. Pa, to nije baš tačno. Pored toga što ih izaziva začepljen znojni kanal ili folikul dlake, oni takođe mogu biti izazvani raznim uslovima i događajima, uključujući traumu, alergijske reakcije, određene kožne bolesti, lokalne lekove, a mogu da izađu i same od sebe i to su spontane milije. Takođe se često javljaju kod novorođenčadi. Najvažnija stvar koju treba razumeti u vezi sa milijama je da oni neće prestati da izlaze. Dermatolog može da vam ukloni milije ako ne nestanu sami. Ako vas milija i dalje brine, držite se dalje od nanošenja visoko potentnih okluzivnih supstanci kao što je vazelin ispod očiju.

Kako negovati okoloočnu regiju? 1

Kako tretirati fine linije?

Fine bore nastaju usled oštećenja od sunca, kao i gubitka volumena, tako da su u suštini neizbežne. Većina tretmana finih bora su preventivni pored reparativnih, tako da ako vam podočnjaci ne smetaju jer nisu mnogo tamni ili natečeni, ipak treba da obratite pažnju na njih.

Koža ispod očiju je među najtanjim i najosetljivijim na licu. Kreme za podočnjake koje sadrže hijaluronsku kiselinu su posebno korisne za hidrataciju. Bogato hranljive komponente kao što su ulje avokada i ceramidi takođe pomažu. Koristite ih ujutru i uveče.

Takođe možete početi da koristite kreme za oči koje sadrže retinol. Retinoli pomažu u aktiviranju proizvodnje kolagena koji zgušnjava i smanjuje pojavu bora na koži. Pored toga, iako se to neće dogoditi odmah, korišćenje tretmana za oči sa retinolom može pomoći da tamni krugovi budu manje primetni tokom vremena. Retinol za lice uvek se može koristiti ispod očiju, dok su verzije posebno dizajnirane za oči malo ljubaznije da se prilagode osetljivoj koži. Koristite samo noću i postepeno povećavajte na svaki dan kao i kod svih retinola da biste sprečili iritaciju.

Možete otići i kod dermatologa. Mikronidling i Co2 laser mogu pomoći u smanjenju finih bora. To uključuje upotrebu filera, botoksa ili kombinaciju oba. Filer može popuniti fine bore, ali vrlo male doze botoksa mogu pomoći u njihovom smanjenju.

fine linije kod oka

Tamni podočnjaci

Da li se sećate koliko je tanka koža oko vaših očiju? Tamo su vene takođe mnogo manje i finije; skoro da formiraju mrežu od čipke ispod tanke kože. Iako vam podočnjaci mogu izgledati privlačno, plavkasta nijansa ispod očiju zaista je uzrokovana mešavinom tanke kože i brojnih sićušnih vena. Vaši podočnjaci mogu izgledati tamnije sa godinama jer se vaša koža prirodno stanji sa godinama zbog pada u razvoju prirodnog kolagena i elastina. Međutim, vaši podočnjaci mogu biti samo nasledni. Ako sumnjate da je to bio pažljiv poklon vaših starijih, ispitajte članove svoje porodice i otkrijete kada su se vaši tamni krugovi u početku pojavili. Otkrivanje da li su vaši podočnjaci nasledni ili okolina utiče na to je ključno mesto za početak.

Teško je pronaći dugoročni lek za tamne krugove. Iako korišćenje krema ispod očiju može pomoći koži, podočnjaci neće potpuno nestati. Razmislite o dnevnim kremama za oči sa nijansom breskve kao korektorima boje za negu kože kako biste brzo olakšali deo tog crnila.

Pretpostavite za trenutak da ćete videti tamniji predeo ispod očiju samo nakon što ste spavali manje od devet sati. To je zato što nedostatak sna uzrokuje povećanje krvnih sudova; lakše će se uočiti veće vene. Krvni sudovi će se suziti zbog kofeina, koji takođe pomaže u smanjenju tamnih podočnjaka. Za pojedince koji imaju natečenost i nasledne podočnjake, kreme za oči sa kofeinom kao glavnom komponentom mogu pomoći da zategnu kožu oko očiju.

Hiperpigmentacija ispod očiju, ili tamnija koža iza očiju, a ne providna koža, češća je kod tamnijih ljudi. Ako je tako, potražite kremu za oči boje breskve koja takođe ima hemikalije za posvjetljivanje, jer će one pomoći da uravnotežite ton kože i odmah i tokom vremena.

Ako ste zabrinuti zbog finih bora i imate podočnjake zbog nasledstva, potražite tonirani proizvod koji sadrži hidratantne i veoma hranljive komponente. Dodatni bonusi za posedovanje SPF-a; redovna zaštita od sunca sprečava oštećenja koja su istanjena, providna i sklona finim borama.

Mikrostruja takođe može pomoći kod tamnih krugova. Ako ste zainteresovani da isprobate pristup kod kuće, možete isprobati i masku za lice za osvetljavanje „uradi sam“. Maska sa kurkumom pomaže pri prikrivanju tamnih krugova ostavljajući mrlju breskve na koži.

Tražite nešto dugotrajnije od instant svetlijih podočnjaka? Za to ćete morati da posetite svog dermatologa. Tamne udubine ispod očiju mogu se efikasno tretirati hijaluronskom kiselinom. Hijaluronska kiselina se ubrizgava pod kožu pomoću tupe cevi koja se zove kanila. Hijaluronska kiselina deluje kao zamena za kolagen i masnoće koje postepeno gubimo u ovom delu našeg tela. Pošto su krvni sudovi prekriveni punilom dalje ispod površine kože, područje ispod očiju izgleda manje prazno i crno.

podočnjaci

Natečenost podočnjaka

Natečenost je višak tečnosti u tkivu ispod kože. Kao i kod tamnih krugova, natečenost ispod očiju može biti uzrokovana mnogo različitih stvari, a poznavanje uzroka je neophodno da biste pronašli tretman koji deluje. To se može desiti zbog nedostatka sna ili faktora u ishrani kao što je so, ali alergije takođe mogu da izazovu edem odnosno otok ispod očiju. Najteži oblik nadutosti za lečenje je, naravno, van naše kontrole. Kako starimo gubimo salo na obodu orbite i kod nekih od nas se razvija hernija, stvarajući izbočinu praćenu udubljenjem. Ne samo da ovo uzrokuje natečenost ispod očiju koja nikada ne nestaje, već i senka koju stvara to izbočenje takođe može doprineti izgledu podočnjaka.

Za aktualno rešenje, dermatolog preporučuje nešto sa kofeinom kao glavnim sastojkom. Kofein pomaže u smanjenju krvnih sudova što smanjuje upalu i pruža privremeni efekat zatezanja.

Vitamin K je još jedna komponenta koja može da smanji natečenost ispod očiju. Dobrobit vitamina K je dobro poznata; povećana cirkulacija znači da tečnost neće da se gomila ispod vaših očiju.

Tražite trenutno poboljšanje? Pokušajte da nežno pritisnete nešto hladno na podočnjake. Trik dobro funkcioniše bez obzira šta koristite (sve dok ga držite na hladnom)

Takođe možete se rešiti naduvenih podočnjaka i operacijom. Hirurški zahvat koji se izvodi u ordinaciji za uklanjanje periorbitalne masti koja izaziva izbočenje naziva se donja blefaroplastika. Preferirani metod operacije se zove „transkonjunktivalni pristup“, u kome se rez pravi iznutra. Oblik vaših očiju ostaje isti, a masnoća se ili eliminiše ili povremeno ponovo poravnava. Najbolji aspekt je to što nema rezova ili šavova na koži; možete doživeti manji otok i modrice različitog stepena, ali to se lako može prikriti korektorom.

Nega okoloočne regije