Svako je jednom u životu prošao kroz period masne kože. Ali, leto i konstantno masna koža je verujem svima prava noćna mora.

Sebum, ili prirodno ulje koje se nalazi na našoj koži, je blagotvorno i sasvim je normalno. Sebum pomaže u održavanju zdrave kožne barijere i hidrira kožu. Mana je što ulje može učiniti da vaš ten izgleda izuzetno sjajno kada se gomila na koži i kombinuje se sa znojem, ostacima šminke i mrtvim ćelijama kože. Količina ulja koju vaša koža prirodno stvara određuje koliko je sjajna; ovo se oslanja na vašu genetiku i godišnje doba. Koža postaje masnija i sjajnija što više ulja proizvodi. Određene osobe se rađaju sa lojnim žlezdama koje su veće, aktivnije i proizvode više ulja.

Brojni faktori mogu doprineti masnoj koži, uključujući hormone, nasledstvo, životnu sredinu i , ako je vaša koža već masna, navike u ishrani. Konzumiranje dijete bogate masnom ili prženom hranom, kao i rafinisanim ugljenim hidratima i šećerom, može pogoršati masnu kožu kod nekih ljudi.Održavanje zdrave ishrane, sa malo pržene ili masne hrane, može pomoći kod problema sa kožom i opšteg zdravlja. Postoji neka debata među stručnjacima o tome da li specifična dijeta direktno utiče na masnu kožu, ali i dalje mislimo da je vredno slediti zdraviju, antiinflamatornu ishranu kad god je to moguće.

Šta god da je razlog, postoje stvari koje možete učiniti da se tome suprotstavite; samo pazite da ne preterujete i slučajno ne dovedete do toga da vaša koža postane previše suva, što bi izazvalo prekomernu proizvodnju ulja u pokušaju da to nadoknadi. Takođe je važno zapamtiti da masna koža nije uvek loša stvar. Masna koža ima tendenciju da stari sporije i manje je sklona borama u poređenju sa suvom kožom.

Ali na sreću, uz ispravne proizvode i metode, lako je ukloniti višak ulja i sjaja.

Iako mogu biti od pomoći, proizvodi za negu kože protiv sjaja i matirajuća šminka neće sprečiti vašu kožu da proizvodi masnoću. Ove vrste proizvoda nemaju uticaja na prirodnu proizvodnju ulja u žlezdama. Savetujemo da razgovarate sa svojim dermatologom ako se stalno borite sa previše masnom kožom. Oni vam mogu pomoći da identifikujete osnovni razlog i razvijete plan terapije koji će smanjiti masnoću i može uključivati uzimanje lekova kao što su Accutane ili Spironolactone.

1. Koristiti glinenu masku

Nekoliko puta nedeljno koristite masku za lice koja sadrži materije za matiranje kao što su ugalj, glina ili blato da biste apsorbovali višak ulja sa kože. Posebno, glina hidrira i detoksificira kožu, minimizirajući preterani sjaj na površini kože. Maske sa ovakvim sastojcima su odlična opcija za ljude sa masnom kožom ili kožom sklonom aknama, ali imajte na umu da su efekti kratkotrajni. Imate na tržištu razne glinene maske, preporučujemo:

Kiehls rare earth deep pore,

Kiehls rare earth pore maska

Megika maska sa glinom,

megika-maska-za-lice

Multiaktiv kaolin maska i druge.

Saveti za masnu kožu tokom leta 1

 

2. Ubacite salicilnu kiselinu u rutinu

Iako se salicilna kiselina preporučuje kao komponenta režima nege kože za akne, ova lako dostupna beta-hidroksi kiselina je takođe veoma efikasna za masnu kožu. Salicilna kiselina pomaže u čišćenju pora i smanjenju sjaja tako što uklanja mrtve ćelije i višak masnoće sa površine kože. Moj favorit je

La Roche Posay Effaclar Duo + krema,

La Roche Posay Affaclar Duo +

GARNIER Pure Active Anti-Imperfection

GARNIER Pure Active Anti-Imperfection

Geek&Gorgeous Porefectly Clear serum sa salicilnom kiselinom

Geek&Gorgeous Porefectly Clear serum sa salicilnom kiselinom

3. Koristite laganu hidratantnu kremu

Iako ste u iskušenju da odustanete od hidratantnih krema, masnoj koži je i dalje potrebna hidratacija. Preporučujemo lagane losione ili hidratantne kreme na bazi gela sa hidratantnim sastojcima za ljude sa masnom kožom. Teške kreme bogate emolijentnim uljima mogu opteretiti kožu i ostaviti je masnom. Preporučujemo:

Mix Hyalurogel krema za lice – Light

Hyalurogel krema za lice – Light

Prreti Biome Collagen emulzija

Prreti Biome kolagenska emulzija

Olival ekstra hidratantna krema

Olival ekstra hidratantna krema od smilja

4. Nemojte previše čistiti kožu

Postoji mit o drevnim ženama koji kaže da prekomerno pranje, piling i ribanje kože mogu umanjiti njen sjaj. Međutim, ponovljeno čišćenje kože tokom dana može zapravo iscrpiti prirodna ulja kože, ostavljajući kožu suvom i nesposobnom da deluje kao barijera. Iako je važno da pravilno očistite kožu kako biste poštovali barijeru kože i sprečili iritaciju, njeno prekomerno čišćenje neće dovesti do smanjenja proizvodnje ulja. Umesto toga, umijte lice svako jutro i veče. Savetuju se sredstva za čišćenje koja sadrže salicilnu kiselinu ili se pene. Sredstva za čišćenje koja se pene imaju tendenciju da daju dublje pranje, što je često neophodno za potpuno uklanjanje ulja sa kože.

5. Nanesite matirajući prajmer

Budite oprezni kada koristite prajmer za matiranje kako biste izbegli masnoću. Ako koristite previše, rizikujete da vam se šminka guli jer se većina matirajućih prajmera suši kao film koji pomaže u kontroli ulja. Umesto toga, štedljivo koristite prajmer za matiranje kada je potrebno. Ne nanosite ništa što matira direktno na golu kožu jer će to uzrokovati da koža postane još masnija. Pre toga nanesite hidrirajući serum ili kremu.

6. Koristite puder u prahu za setovanje

Puder u prahu je najveći neprijatelj sjajne kože jer upija ulje.Setovanje šminke sa dobrim providnim puderom i puderom garantuje da će ona trajati dok je ne skinete. Nanesite prah na delove lica koji će najverovatnije postati sjajni, kao što su nos, sredina brade i sredina čela.

7. Koristite papiriće za upijanje

Upijajući listovi su korisni jer lako upijaju ulje i odmah matiraju vašu kožu kada ste u pokretu. Sa samo nekoliko poteza, oni trenutno zamagljuju kožu i upijajuu masnoću i sjaj bez skidanja šminke ili iritiranja kože da izgleda pristojno. Nabavite puder sa providnim prahom jer je praktičan možete i da ga nosite u torbici umesto listova za upijanje ili štapića ako ih nemate pri ruci. Možete da ga koristite za uklanjanje bilo kakvog sjaja, ulja ili čak znoja, a da ne pokvarite bazu ili skinete šminku.

8. Koristite spf kremu namenjenu masnoj koži

Ljudi sa masnom kožom izbegavaju spf kreme jer im one dodatno umaste kožu plus su jako teške i neprijatne na licu i to je najveća greška jer na tržištu postoji veliki izbor krema sa faktorom koje su jako lagane i neosetne, a pritom su namenjene isključivo masnoj koži. Spf je jako bitan korak u vašoj rutini jer štiti kožu od prevremenog starenja, hiperpigmentacije, fleka i bora i naravno od raka kože.

Mnogi proizvodi bez ulja sadrže sastojke za matiranje koji pomažu u apsorpciji viška ulja i smanjenju sjaja.

Eucerin Hydro Protect fluid

Eucerin hydro protect krema za lice sa zaštitnim faktorom

Round Lab Birch Juice Moisturizing Sun krema

round lab krema za lice sa SPF