Tinejdžeri često imaju problem sa aknama, mitiserima, suvim pečatima na licu i čitavim hormonskim toboganom, po prvi put tokom puberteta. To može dovesti do toga da se osećaju depresivno i nesigurno, povučeni u sebe i zato treba na vreme pričati sa njima o tome da je sve to normalno i da se može rešiti.

Naša koža doživljava nekoliko promena dok smo tinejdžeri. Naši hormoni su van kontrole i po prvi put počinjemo da primećujemo stvari poput masne kože i akni.

Tinejdžerske godine su kritičan period za negu kože jer tada mnogi tinejdžeri prvi put počinju da razvijaju ozbiljnije probleme sa kožom. Iako su neki tinejdžeri dovoljno srećni da imaju zdravu, blistavu kožu, drugi moraju da se bore sa problemima uključujući pigmentaciju kože, začepljene pore, suvu kožu, prekomernu proizvodnju ulja i dugi niz drugih problema.

Naše lojne žlezde u godinama kada hormoni divljaju luče više sebuma nego inače i tada začepljuju pore što rezultira pojavom akni. Koža tinejdžera takođe ima tendenciju da bude osetljivija od kože odraslih, što ih čini sklonijim iritaciji. Iz tog razloga, ključno je da budete upoznati sa svim savetima za negu kože tinejdžera. Akne i drugi problemi sa kožom mogu se izbeći ili smanjiti uz dobar režim nege kože. Kada ste u tinejdžerskim godinama i vaše telo već počinje da se dramatično menja, trebalo bi da počnete da praktikujete dobru negu kože. Lako je usvojiti program nege kože koji funkcioniše. Potrebni su vam samo odgovarajući proizvodi za vaš tip kože, odgovarajuće metode i želja da se svakodnevno brinete o svojoj koži. Rutina treba biti što jednostavnija i sa što manje proizvoda.

Može biti izazovno pronaći najbolju negu kože za tinejdžere. Izazov je započeti sa svim TikTok trendovima lepote i dostupnim informacijama. A kada uzmete u obzir hormone, koji izazivaju akne kod tinejdžera i menjaju tip kože, lako je osećati se kao da se upuštate u rat sa vetrenjačama. Verovatno su vas upozorili na rizike zanemarivanja kože i sada ste spremni da počnete da koristite proizvode za negu kože. Ali kako da počnete? Šta bi trebalo da kupite? Koliko često treba da ih koristite? Hajde da vidimo prvo kakav problem imate.

pexels-george-dolgikh

Strukturne promene

Dok smo deca naša koža se stalno regeneriše. Međutim, učestalost obnavljanja se smanjuje kako se približavamo svojoj adolescenciji. Kolagen, protein koji se nalazi u telu u najvećoj koncentraciji, ima u izobilju u koži lica tinejdžera. Kao što znamo, proizvodnja kolagena opada kako starimo i za rezultat, naša koža postaje sklonija opuštenosti, finim linijama i borama.

Hormonalne promene

Naše telo doživljava hormonalne promene koje mogu izazvati razne probleme sa kožom. Povećana proizvodnja ulja ili sebuma u koži može biti najuočljivija promena. Prekomerna proizvodnja ulja i znoja zadržava prljavštinu i tragove šminke u ćelijama kože. Začepe se pore i izbijaju akne zbog toga. Čak i odrasli su podložni izbijanju akni. Odrasli to doživljavaju ređe, osim ako za to nisu krivi zdravstveno stanje ili loša ishrana. Žene su sklonije pojavljivanju akni u odrasloj dobi od muškaraca zbog hormonalnih promena koje se javljaju tokom trudnoće i menstruacije. S druge strane, nivoi hormona kod odraslih se obično izjednačavaju i postaju stabilniji, što dovodi do manje teških vrsta akni.

Za početak nege tinejdžera savetuje se da se izabere sredstvo za čišćenje lica ili umivalica koja je namenjena za tip kože kakvu imate da ne bi došlo do dodatnog sušenja uvoliko je suva ili povećanog lučenja sebuma ukoliko je masna koža. Izbegavajte grubo umivanje, umesto toga koristite lagane kružne pokrete da temeljno očistite lice. Izbegavajte upotrebu sapuna (osim ako nije namenjen isključivo za pranje lica) jer može da iritira pore vaše kože, što može dovesti do akni i bubuljica.

Koristite dnevno sredstvo za čišćenje sa salicilnom kiselinom ako imate masnu ili normalnu/mešovitu kožu da biste smanjili prekomernu proizvodnju ulja i povećali vlažnost. Sredstva za čišćenje sa salicilnom ili mlečnom kiselinom pomažu u uklanjanju ulja i prljavštine iz pora tako što ih rastvaraju. Umivalica se koristi dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Možete smanjiti količinu proizvedenog sebuma i učestalost mitesera uzimanjem vitamina A ili suplemenata cinka.

Akne na licu

Krema u rutini nege je obavezna.

Koristite hidratantnu kremu dva puta dnevno da bi vaša koža bila hidrirana, gipka i da biste odložili pojavu finih linija i bora.

Ako imate masnu kožu, obavezno nanesite blagu hidratantnu kremu bez ulja da biste izbegli začepljenje. Ako je vaša koža sklona aknama, možete koristiti i hidratantne kreme na bazi gela.

Da biste dodatno zaštitili svoju kožu od sunčevih zraka, možete odabrati hidratantnu kremu koja takođe funkcioniše kao krema za sunčanje širokog spektra. Izbegavajte korišćenje hidratantnih krema sa dodatnim mirisom ako imate osetljivu kožu.

Svaki tinejdžer treba da završi svoju rutinu nege kože nanošenjem kreme za sunčanje, bez obzira na tip kože. Mnogi dermatolozi savetuju spf kreme jer štite kožu od raka kože i i oštećenja od UV zračenja i treba sa njima da se počne što ranije. Zamislite to kao nešto što tinejdžeri rade svako jutro, slično pranju zuba.

Naučno je dokazano da čak 85% tinejdžera ima problem sa aknama koje su lakšeg ili težeg oblika.

Ukoliko imate problem sa iznenadnom bubuljicom možete koristiti tretmane koji vam mogu pomoći u brzom rešavanju istih.

Uprkos činjenici da akne mogu pogoditi bilo koga u bilo kom uzrastu, tinejdžeri su podložniji izbijanju zbog hormonalnih fluktuacija. Da biste isušili bubuljice, koristite maske i sredstva za čišćenje koja sadrže sumpor. Obično uzrokuju manje štete na koži od salicilne kiseline. Sredstva za čišćenje lica, losioni, pene i gelovi koji sadrže benzoil peroksid su antibakterijski i antiinflamatorni. Veoma su korisni za lečenje akni. Nikako nemojte sami da ih cedite ili da stavljate pastu za zube na nju.

Skincare rutina za tinejdžere 1

Pogledajte još i Makeup za tinejdžere.