mediflora_banerPrirodna kozmetika! Opet! To je izuzetno popularno u proteklih par godina, a biće popularno i dalje. Sa druge strane, živimo u jednoj maloj zemlji koja se ne može baš pohvaliti izuzetnim prirodnim resursima i razvijenom privredom. Jeste, imamo one planinčine i brda, ali većina toga neiskorišćeno stoji i čeka neke tamo investitore ili ko zna koga. Vidite, ta brda trenutno valjaju jedino za ponekog ljubitelja seoskog turizma, za flaširanje vode iz izvora i za travare. Ako ništa drugo, poželjno je da iskoristimo to što imamo i da blagodeti biljaka iz ove netaknute prirode iskoristimo za unapređenje zdravlja i, naravno, lepote. E, to Kremašicu već više zanima.

Mi se uvek od srca obradujemo kada čujemo za neku novu domaću kozmetičku firmu, makar kakvog kalibra i asortimana, naročito ako ona pokušava da opstane među teškom konkurencijom koja proizvodi sve one uvozne, često i neoriginalne i nekvalitetne preparate. Sećate li se našeg teksta o uvozu kozmetike u Srbiju i odliva novca koji se pri tome stvara?

Čuli smo za malu firmu sa Palilule u Beogradu, Medifloru, koja ima tendenciju i perspektivu da se razvije u još jednu ozbiljnu opciju pri odabiru zdrave, pristupačne i efikasne kozmetike. Iz ovih razloga, odlučili smo da im posvetimo članak, a iskreno se nadamo da ćemo od njih čuti i videti još mnogo toga.

Evo šta oni kažu:

Koža je organ koji je neprestano izložen različitim štetnim uticajima okoline. Zbog toga je često osetljiva i sklona iritacijama i alergijama, koje se manifestuju crvenilom, svrabom, peckanjem i osećajem zategnutosti. Psihička tenzija koja je stalni pratilac savremenog čoveka prouzrokuje različite nepoželjne i neprijatne promene na koži (atopijski dermatitis, neurodermatitis, ekcem, psorijaza i dr.). Sve veća potreba za bezbednim, efikasnim i prirodnim preparatima za negu i očuvanje zdravlja i lepote kože, bila je glavna inspiracija za nove originalne proizvode kompanije Mediflora – Floraderm i Florafresh.

Tim vrhunskih stručnjaka formulisao je dva biljna krema od odabranih, naučno afirmisanih lekovitih biljnih sirovina. Proizvodnja, po principima dobre proizvođačke prakse uz primenu savremene tehnologije izrade od sirovina kontrolisanog kvaliteta, pod nadzorom kompetentnih stručnjaka, čine ove proizvode kvalitetnim, efikasnim i bezbednim.


Mi im sve verujemo, jer znamo pomalo o tom lekovitom bilju, i samo čekamo da se namackamo ovim biljnim kremovima, pa ćemo da metemo i recenzije. Obećavamo! Nadamo se da ćemo moći da čujemo koju reč više od stručnih lica sa kojima oni sarađuju, pa da vam napišemo neki bolji i pametniji tekst o nezi kože ili biljnim melemima potkrepljen naučnim istrazivanjima. Za sada, evo nešto o bilju koje se koristi za proizvodnju krema iz Mediflore u svetlu tog moćnog farmaceutskog žargona.

Hajdučka trava (Millefolii herba/Achillea millefolium L.Asteraceae)

Poznata još i pod nazivom Stolisnik. Najvažniji sastojci hajdučke trave su brojni različiti aromatični i gorki sastojci: etarsko ulje, seskviterpenski laktoni, poliini, flavonoidi, cijanogeni heterozidi, kumarini, tanini, vitamin K. Preparati na bazi hajdučke trave se upotrebljavaju spolja kao antiinflamatorna, antimikrobna i hemostiptična sredstva kod različitih upala kože i sluzokože i za zarastanje rana.

Stolisnik_-_Millefolii_herba

Slatki koren (Glycyrrhizae radix/Glycyrrhiza glabra L. Fabaceae)

Slatki koren sadrži lekovite sastojke iz grupe triterpenskih saponozida od kojih je najvažniji glicirizin ili glicirizinska kiselina od koje potiče sladak ukus. Potvrđena je njihova antiinflamatorna aktivnost. U korenu su prisutni i flavonoidi, izoflavonoidi, fitosteroli, kumarinska jedinjenja. Zahvaljujući antiflogističkom, antibakterijskom, antifungalnom, antivirusnom i antioksidantnom efektu lekovitih sastojaka slatkog korena, preparati se uspešno koriste u spoljnjoj primeni kao antiinflamatorno sredstvo kod različitih upalnih procesa na koži. U praksi se daju kao podrška pri dužem lečenju kortizonom, pri čemu se redukuje primena kortizon preparata, što smanjuje njihova sporedna delovanja. Upotrebljava se kod atopijskog dermatitisa i ekcema, zbog svog protivupalnog dejstva, smanjenja crvenila i drugih oštećenja kože.

JCS_Glycyrrhiza_glabra_19880 gan-cao1-294x300

List ruzmarina (Rosmarini folium/Rosmarinus officinalis L. Lamiaceae)

Ruzmarin je poznata aromatična, začinska i lekovita biljka čije lišće sadrži kompleks aromatičnih jedinjenja (etarsko ulje), rozmarinsku kiselinu, diterpenska gorka jedinjenja, triterpenske kiseline, alkohole, flavonoide, tanine i dr. Pri spoljnjoj primeni preparati ruzmarina ispoljavaju pre svega rubefacijentni efekat, poboljšavaju cirkulaciju, odnosno prokrvljenost kože čime omogućavaju njenu bolju ishranjenost i regeneraciju, zbog čega se opravdano upotrebljavaju za negu oštećene kože.

rosm_11


List žalfije (Salviae folium/Salvia officinalis L., Lamiaceae)

Žalfija je cenjena aromatična, začinska i lekovita biljka. List žalfije sadrži kompleks aromatičnih (etarskih ulja), diterpenskih (rozmarinol), triterpenskih (ursolna kiselina), flavonoidnih, taninskih i drugih jedinjenja (depsidna rozmarinska kiselina). Žalfija ima antibakterijski, fungistatični, virustatični i adstringentni efekat. Upotrebljava se spolja kod upala kože i sluzokože.

Salvia

Maslinovo ulje (Oleum Olivae/Olea europaea, Oleaceae)

Maslinovo ulje je cenjena farmaceutska sirovina u kozmetičkim preparatima zahvaljujući lekovitim svojstvima prisutnih, biološki vrlo vrednih masnih kiselina (oleinska, palmitinska, linoleinska kiselina), steroidnih jedinjenja (beta-sitosterol, stigmasterol i drugi fitosteroli) i tokoferola. Poseduje blagotvoran efekat na kožu: hrani kožu, štiti i održava vlažnost, ublažavaju upale, crvenilo, perutanje, svrab i neprijatan osećaj zategnutosti kod osetljive i oštećene kože.

maslina aceite


Ako vas zanima nešto više o pomenutim kremama koje proizvodi Mediflora, čitajte dalje.

FLORA DERM – BILJNI KREM ZA OSETLJIVU I PROBLEMATIČNU KOŽU

Originalno formulisan krem sa biljnim ekstarktima za svakodnevnu negu i zaštitu osetljive, suve, alergijski izmenjene kože, kože oštećene različitim oboljenjima: ekcem, atopijski dermatitis, neurodermatitis, lišaj, psorijaza i dr.) ili prekomernim izlaganjem delovanju sunčevog i radioterapijskog zračenja.

Efikasnost biljnih sastojaka krema potvrđena je kroz vekovnu tradicionalnu primenu, a danas je i naučno dokazana. Ubrzano regeneriše i revitalizuje kožu, vraća zdrav izgled. Umiruje kožu, ublažava iritaciju, smanjuje crvenilo, svrab, perutanje i neprijatan osećaj zategnusti kože, a efikasan je i u zaštiti kože od dejstva slobodnih radikala. Preporučuje se kao optimalna nega kod kožnih oboljenja populacija svih uzrasta, a efekti primene su vidljivi već posle kraćeg perioda upotrebe.

 

slika_mediflora2

 

FLORA FRESH – BILJNI KREM ZA NEGU STOPALA

Originalno formulisan biljni krem za efikasnu negu i masažu stopala. Poboljšava cirkulaciju i pomaže boljoj ishranjenosti kože. Deluje antiseptično, protivupalno i regenerativno. Štiti od isušivanja i održava optimalnu masnoću i vlažnost kože. Preporučuje se za negu izrazito suve, grube i ispucale kože stopala sa čukljevima, naprslinama i naslagama nastalim usled stalnog pritiska pri hodu. Nakon redovne upotrebe, stopala postaju nežna i meka, a gruba, tvrda i ispucala koža dobija zdrav i negovan izgled.

 

slika_mediflora1-2

 

Proizvodi se mogu nabaviti u svim bolje snabdevenim apotekama, po pristupačnim cenama za oko 620 dinara Flora Derm i oko 320 dinara Flora Fresh. Takođe, stručne savete i konsultacije od Mediflore možete potražiti na telefone 063/214 426, 011/394 22 90.

adresa: Pavla Labata 11b 11000 Beograd
ili kontakt na email: [email protected]