Doll LashesTokom leta se najčešće dešava da uopšte nemamo potrebu da se šminkamo. Znojimo se više, odlazimo na kupališta, provodimo vreme na Suncu, pa se čini uzalud gubiti vreme i trud na nešto što će se za tili čas razliti, razmazati i upropastiti. Ipak, to je vreme odmora, festivala, putovanja, pa za one svečanije prilike, za veče i odlaske na mesta sa klimatizovanim prostorijama, vredi malo ispratiti već tradicionalno vedre i raznobojne letnje trendove i dati oduška toj usnuloj kreativnoj crti. Danas postoji i veoma kvalitetna vodootporna šminka, a takođe postoje i oni lagani kozmetički preparati od kojih vam se neće potpariti lice i uništiti vaše malo make-up umetničko delo. Uz upotrebu odgovarajuće bezmasne, mineralne i vodootporne šminke i uz povremena doterivanja i popravke, ovo leto možete izgledati bolje nego ikada, dovoljno uredno i moderno.

Izbegavajte masne senke, meke kreone za oči i usne, jake boje ruževa za preko dana ukoliko nisu dugotrajni, a što se pudera tiče, pre se opredelite za one u prahu, umesto za kremaste. Senke za oči u kamenu i u prahu uvek ostaju u igri, pa bez obizira na vremenske uslove. Možete se uvek poigrati raznim kombinacijama boja i njihovih nijansi na kapcima. Šminka na očima može varirati od diskretnih i decentnih za preko dana i na poslu, do zavodljivih, naglašenih i jarkih boja za uveče i za neobavezne varijante. Izuzetno su moderne lutkaste veštačke trepavice i one sa izduženim dlačicama na spoljašnjem uglu oka. Takođe, mačkaste oči su ove godine potpuni hit.

Badgley Mischka cat eyes

Marios Schwab cat

trepavice duge

 

O tome kako da odaberete pravu boju senke za vaše oči pročitajte u članku Koje mi boje dobro stoje, a u nastavku možete videti kakva šminka na očima će biti u trendu za ovo naredno leto 2012.

Zelena: Proleće, skoro uvek znači svežinu i svetle i žive boje. Zadržite ovu svežinu i veselost koristeći zelene boje žada, mahovine, sveže pokošene trave i limete. Kada obučete neki cvetni ili bilo kakav višebojni dezen, oči ćete na pravi način istaći nekom zelenom senkom. Ipak, znajte da su ovakve boje najefektinije tokom dana.

dior-garden-pastels-green-turquoise-eye-makeup

green_eye_shadow

Narandžasta: Već sam pisala o tome kako je Sephora najavila trend narandžaste šminke za predstojeću sezonu u tekstu o novom načinu pretrage proizvoda na Sephora matičnom sajtu. Široka narandžasta linija senke na pregibu oka je sjajan detalj koji prati jednu belu letnju haljinu. Tako dobijate jedan jednostvani, a privlačni letnji stil. Ovaj trend je najbolje ispratiti šminkom koja podrazumeva besprekoran ten, blago rumenilo u kajsija boji i sjaj za usne. Uklopite sve to sa nekim finim narandžastim lakom za nokte i imaćete moderan i vedar mejkap stil za pred veče ili preko dana.

orange_nails

purple-and-orange-eyeshadow

 

Žuta: S obzirom na to da su svetle boje obavezan detalj letnje i prolećne šminke za većinu žena, žuta bi bila još jedan odličan predlog sa liste trendova u šminkanju očiju za predstojeću sezonu. Limun žuta – uvek, a zlatno žuta kada dobijete blago preplanuli ten. Odlično je i to što se žuta može uspešno kombinovati i sa drugim veselim bojama – zelenom, narandžastom, plavom. Žuta boja najbolje pristaje izuzetno tamnim i izuzetno svetlim, tzv. crnim i sivim očima.

rby-derek-lam-spring-2012-eyes-lgn

Derek Lam pops of color

 

Bezbojno sa šljokicama: Ovo je verovatno najomiljeniji izbor svih žena koje vole da svoju šminku svedu na minimum, ali da opet malo svetlucaju.  Sa ovakvom varijantom nema bojazni od razmazivanja i grešaka u šminkanju. Možete naneti malo gela sa šljokicama na kapke ili koristiti neku neutralnu boju senke u prahu koja sadrži jako sjajne čestice. Dodatni plus je to što možete istu senku ili gel sa šljokicama blago naneti i na obraze i usne, pa ćete imati kompletan mejkap od samo jednog komada šminke. Možete ga poneti u torbici i doterivati izgled određenog dela lica s vremena na vreme, po potrebi. Inače, na modnim revijama za predstojeću letnju sezonu, izuzetno su se često pojavljivale manekenke sa mnooogo krupnih šljokica. Baš kao devojke na slikama ispod.

rby-d-squared-spring-2012-eyes-lgn

Dsquared glittery

dsquared2-2012-spring-smudgy-glitter-glam-rock-makeup

 

Crna: Za noćne izlaske ponesite na sebi neke svetle ili raznobjne cvetne dezene u vedrim tonovima, dok na očima nosite nešto sasvim suprotno – crnu mat senku. Ukoliko nosite istu boju odeće i senke za oči, naročito ukoliko je sve šareno, izgledaćete pomalo napadno i kičasto. Na letnjim žurkama ove godine je crna senka + bezbojne “nude” usne pravi izbor šminke za sve devojke u trendu.

rodarte eyes

Rodarte-spring-2012-makeup

Gucci eyes

 

Svetlo plava: Savršenstvo za početak dana. Dok letnjeg jutra krećete na posao, kafu ili šetnju, ništa vas neće učiniti toliko svežim i privlačnim kao lagani obris tirkizne ili nebo plave senke na očima. Ukoliko ne želite da potpuno naglasite svoje oči upadljivom plavom senkom, možete jednostavno uokviriti oči nekim kreonom ili ajlajnerom u svetlo plavoj boji. Odlična kombinacija za ovo leto je i tirkizno – bela kombinacija i naglašene trepavice.

bourjois_turquoise_eye_shadow

Rebecca Taylor poc

CateyelinerGood

Zuta narandzasta plava senka

fotke: wolffashion.blogspot.commylucidintervals.comelle.comrootsthesalon.com