Sephora leto 2012Pre par dana je Sefora, veliki lanac kozmetičkih prodavnica, ažurirao (ili apdejtovao, ako vam je tako draže) svoj vebsajt i uneo neke nove veoma dobre opcije pretrage i sadržaje, pa time stvorio  jedinstveni i veoma korisni sistem menadžmenta za odnose sa kupcima. Sajt stvarno može da posluži za primer svakoj ozbiljnijoj firmi koja se bavi proizvodnjom i/ili distribucijom kozmetike.

Od 9. aprila na Seforinom sajtu su se pojavile nove oznake (tagovi) po kojima će se proizvodi mnogo lakše pretraživati.  Sa novim sistemom, Sefora na svom sajtu ima po 25 različitih karakteristika (tagova) za svaki proizvod. Poređenja radi, Kremasica.com ima recimo sedam. Kažu da im je postavljanje ovog sistema i obeležavanje svakog proizvoda trajalo 5000 sati, sa tim da je posao obavljalo 50 ljudi.

Kako to koristi potrošačima?

Od sada ćete na sajtu www.sephora.com moći da pronađete odgovarajući proizvod koristeći filtriranje po starosnoj dobi, boji očiju, boji kože, tipu kože korisnika, zatim po nameni, boji, završnici, sastojcima, ceni i mirisu proizvoda, dobu dana kada se upotrebljava itd. Dakle, ukoliko vam je npr. potrebna noćna krema za sužavanje pora za masnu kožu, a imate 40+ godina, na pomenutom sajtu ćete vrlo lako i brzo pronaći izbor proizvoda koji tražite, naravno, ukoliko je dostupan u Seforinim prodavnicama. Osim toga, ukoliko ste alergični na neki od sastojaka kozmetilkih proizvoda, lako možete naći ono što bi vam odgovaralo.

 

sefora izbor 1

sefora sminka

 

Možete pretražiti omiljene proizvode brendova kao što su: NARS, Bare Escentuals, MAKE UP FOR EVER i Smashbox; linije za negu kože Peter Thomas Roth, Murad i Philosophy; pomoćni asesoar za negu lepote Clarisonic; liniju za negu kose Living Proof; parfeme poznatih marki Dior, DKNY, Marc Jacobs i Dolce & Gabbana. Pored svega ovoga, Sefora ima i svoju sopstvenu trgovačku marku šminke, proizvoda za negu kože i spravica za ulepšavanje koja je odličnog kvaliteta. Poslednju kolekciju dekorative i trendi boja iz Sefore za leto 2012. možete videti na slici ispod.

Sephora - Pantone-Summer-2012

 

I do sada je Seforin vebsajt imao kvalitetne sadržaje, ali sada je upotpunjen, i osim kataloga proizvoda sa onlajn prodavnicom i spiska prodajnih mesta, sadrži i stranice sa najnovijim trendovima, savetima i trikovima, video tutorijalima, kao i mogućnost postavljanja pitanja dermatolozima, kao i stručnjacima iz oblasti šminke, pravljenja parfema i friziranja.

Pošto broj Seforinih prodajnih mesta prelazi 300, njeni potrošači su rasprostranjeni širom sveta, najlakši i najlogičniji način je bio da formiraju veliku i detaljnu bazu podataka o proizvodima iz svog asortimana koja je dostupna svakom korisniku interneta, onlajn prodaju, kao i pretraživač lokalnih Sefora prodajnih mesta. Meni se zaista dopada ova novina u onlajn svetu kozmetike. Nadam se da će uskoro da se nađe i neki domaći biser u ovoj sferi, jer je jedan od vodećih trendova u svetu komercijalnog poslovanja upravo korišćenje naprednih informacionih tehnologija i komunikacija sa potrošačima, ili kako se to moderno kaže CRM (Customer Relationship Management).