grammy2010Svaka maturantkinja za svoje matursko veče treba da se oseća posebno i savršeno. Kada ste već odabrale haljine koje vam se dopadaju, red je odabrati i frizuru. Savete za odabir idealnog makeup-a pogledajte u prethodnom tekstu Šminka za svaku haljinu. Vaša frizura za matursko veče bi trebala da ima veze sa vašim krojem haljine, pa u ovom tekstu možete videti šta nas savetuju poznati stilisti kao što je Sarah Potempa iz Aussie i Adir Abergel iz Frédéric Fekkai.

Haljine sa okovratnicima

Ako ste odabrale haljinu koja se vеzuje oko vrata, ili ima kragnu oko vrata ili neku improvizovanu rolku ili nešto poput šala, onda frizura svakako treba biti izdignuta i pokupljena u rep ili punđu. Ukoliko planirate da igrate celo veče onda predlažem elegantan konjski rep kao što to često uradi Jennifer Lopez. (slika ispod u sredini) Možete i izdignuti kosu i ukrasiti frizuru sa kikicama koje su sada u trendu poput Sienna Miller na slici ispod (desno).

Pogledajte na slici ispod (levo) Diane Kruger na dodeli Oskara 2010. kako je izgledala u haljini ovog tipa i urednom skupljenom frizurom.

 

prom-hair-for-collared-dresses

Da bi ste dobili frizuru glatkog konjskog repa kao Jennifer, potrebno je prethodno kosu skroz ispeglati da bi ste postigli ujednačen izgled i visoki sjaj. Pogledajte prethodno svoj profil u ogledalu da bi ste odredili odgovarajuću visinu za konjski rep. Vežite rep tankom gumicom. Lakom za kosu izglancajte kosu da bude savršeno glatka. Iz srednjeg dela repa izvucite pramen kose i oblikujte pramen oko tanke gumice tako da je prekrijete i dobijete improvizovanu gumicu od kose. Na kraju učvrstite pramen ukosnicama. Ovo je jednostavna, elegantna i moderna frizura kakva dolikuje haljini sa kragnom koja uvek nekako izgleda zahtevnije od drugih haljina. Detaljno sam već pisala o konjskom repu, a video tutorijal za pravljenje savršenog konjskog repa možete videti na ovom linku Video tutorijal.

Da biste iskopirali frizuru  Sienna Miller sa slike potrebno je da kosu podelite na sredini glave u dva dela i kosu upletete u opuštenu pletenicu koju ćete obaviti oko glave poput krune. Kiku učvrstite ukosnicama. Ukoliko je vaša kosa kraća, a ipak želite ovakvu frizuru, možete koristiti umetke za kosu.

Ispod pogledajte još predloga frizura.

celebrity-updo-hairstyle-01

braids0summer

Haljine sa pokrivenim ramenima

Cameron-Diaz

Cameron Diaz Golden Globe 2010.

Pisala sam o trendovima frizura, i od onda su još uvek u trendu neuredne lokne i neuredne punđe, kako sam ih tad nazvala „A la baš idem sa časa baleta“. Ukoliko vam se dopada ovaj trend i preferirate neformalne punđe, opušten stil, ne volite uštogljen izgled, onda je ova neuredna punđa idealna za vas. Takozvane neuredne punđe bi se savršeno uklopile uz haljinu gde su vam ramena pokrivena. Ovde mislim na haljine pokrivaju vaša leđa i ramena ili na neki komad odeće koji nosite preko haljine.

Pogledajte Emmu Watson na slici ispod (levo) kako divno izgleda u jednoj ovakvoj haljini na londonskoj premieri „Harry Potter and The Half-Blood Prince.“

prom-hair-for-covered-up-dresses

Da biste postigli frizuru Alexe Chung sa slike iznad (u sredini), pokušajte se igrati sa vašom prirodnom teksturom kose. Dakle, nije potrebno kosu peglati ili kovrdžati posebno za ovu frizuru. Koristite sprej za podizanje volumena kose i koristite ga na korenu kose. Prosušite kosu fenom tako da joj dodate volumen izdižući je od kože glave. Najbolje da je sušite sa glavom spuštenom na dole. Ispletite par jako opuštenih kikica i svu kosu zajedno podignite u improvizovanu punđu, pa sve učvrstite sa ukosnicama. Devojke sa prirodnom talasastom kosom imaju prednost kod ovih frizura, jer će najlakše postići željeni izgled opuštene i neuredne izdignute kose.

Možete uz haljinu u kojoj su vam pokrivena ramena namestiti frizuru poput Sandre Bullock na slici iznad (desno). Radi se o modernoj uvrnutoj punđi. Ključ ove frizure je u volumenu kose i delu kose koji je izdignut na prednjem delu glave. Taj izdignuti volumen daje ovoj frizuru dozu elegancije. Potrebno je vezati prvo celu kosu u konjski rep sa volumenom napred. Zatim od samog repa kreirati punđu u obliku banane i učvrstiti kosu ukosnicama. Ova frizura je lako izvodljiva i na talasastoj i na ravnoj kosi.

Cutout haljine

Fashion-Trend-cutout-dresses

Izuzetno su moderne haljine koje nazivaju cutout, što bi značilo da su to one haljine kojima je upadljivo isečen jedan deo. Na primer, to su haljine gde su leđa potpuno gola, ili recimo haljine sa veoma dubokim prednjim izrezom do pupka. Često su to i haljine koje su izrezane sa obe strane struka ili je pak cela izrezana i pomalo providna. Ovo su haljine za smelije devojke koje imaju lepo telo i lepu kožu.
Setimo se Halle Berry na Golden Globe 2010. u crnoj uskoj haljini koja njoj savršeno stoji. Njena frizura je kratka i odlično se uklapa uz njen stajling. Ako imate kratku kosu, nakit na ušima može odigrati vrlo značajnu ulogu.

prom-hair-for-cutout-dresses

Ukoliko nemate kratku kosu, onda vam predlažem da na ovakvu isečenu i otvorenu haljinu ipak pustite kosu ili podignete samo jedan deo. Pošto su u trendu prirodne lokne, onda je možda i najidealnija frizura kakvu ima Vanessa Hudgens na slici iznad (u sredini). Ako imate prirodno talasastu kosu onda će biti potrebno da malo ukrotite kosu korišćenjem kondicionera koji se ne ispira, dodavanjem spreja za volumen i oblikovanjem i feniranjem krajeva kose u ukroćene pramenove. Možete popraviti vaše lokne peglom za kovrdžanje. Obratite pažnju da nisu u trendu one savršene, jednake lokne, nego naprotiv, opuštene i prirodne, nejednake.

Ukoliko imate ravnu dužu kosu i kupile ste otvorenu, isečenu i smelu haljinu onda vam predlažem da ili pustite kosu ili je polupodignete. Podignite samo gornji deo kose kao Jennifer Garner na slici iznad (desno). Gornji deo kose možete oblikovati u pompadur stilu koji je najveći trend ove sezone. Pogledajte još neki predlog pompadur frizura sa polupodignutom kosom na slikama ispod.

pompadur

Haljine sa jednim ramenom

2010-golden-globe-red-carpet-dresses

Ako ste se odlučile za haljinu sa jednim ramenom, onda i frizura mora biti adekvatna i podignuta ili uklonjena sa ramena i lica da bi vrat ostao otvoren. Na taj način će sva pažnja ostati usmerena upravo na asimetričnost haljine i taj detalj jednog ramena. Ovo su haljine koje idu uz sofisticirane punđe.
Pogledajte Queen Latifah-u na slici ispod na dodeli Academy Awards 2010, sa urednom punđom i šminkom “dim u očima”. Kate Winslet sa haljinom na jedno rame je imala uredno uklonjenu kosu sa lica i ukosnicama pričvršćenu na zadnjem delu glave.

prom-hair-for-one-shoulder-dresses

Predlažem vam uz ovakvu haljinu frizuru kakvu je imala Marion Cotillard na slici iznad (desno). Radi se o interesantnoj punđi malo u stranu. Kao izuzetan detalj je su valovi prednjeg dela kose ili šišaka koji daju taj prefinjen izgled. Pisala sam o tome kako se može izvesti finger wave frizura u ovom tekstu. Finger wave bi mogli nazvati talasanje prstima, gde su upravo prsti glavni alat za spravljenje ovih talasa.

FingerWaves

Haljine za princeze

Mnoge devojke dočekaju matursko veče da pokažu svoju unutrašnju princezu. Tako i odaberu haljinu kao prava princeza iz bajke. Uz ovakvu haljinu frizura mora oduzimati dah. Anna Kendrick je na dodeli oskara 2010 došla u nežnoj roza haljinici sa mladalačkom frizurom, bila je slatka kao da je na maturi, a ne na dodeli Oskara. (slika ispod, levo)

prom-hair-for-princess-dresse

Kao prava princeza frizura treba da bude mekana i nežna, i najbolje da je izdignuta sa puštenim pramenovima preko lica. Jessica Alba ima simpatičnu nežnu punđu od kikica (slika iznad, u sredini). Za postizanje ove frizure treba neprecizno podeliti kosu i plesti pletenice. Zatim svu kosu sa pletenicama pokupiti u spuštenu punđu. Nekoliko kraćih pramenova izvući prema licu.

princeze

Naborane i zgužvane haljine

Ako je vaš izbor haljine pao na takozvanu naboranu, zgužvanu haljinu, ili na haljinu sa puno nejednakih slojeva, onda bi frizura trebala biti malo svedenija. Predlažem najjednostavniju punđu u stilu balerine da bi haljina koja je prepuna detalja došla do izražaja. Pogledajte kako izgleda Chloe Sevigny u jednoj veoma smeloj kreaciji na dodeli Golden Globe 2010. (slika ispod, levo)

prom-hair-for-ruffled-dresses-ballerina

Na slici ispod u sredini možete videti Nicole Richie. Da bi ste postigli ovakvu punđu, potrebno je da vežete jako visoko konjski rep. Kosu zaližite lakom za kosu da dobijete taj glatki izgled. Zatim od repa kreirajte okruglu punđu i pričvstite je ukosnicama. Sve dobro fiksirajte lakom za kosu.

Svi smo zapamtili Sandru Bullock sa asimetričnim bobom i ljubičastoj izgužvanoj haljini. Ukoliko je vaša haljina zgužvana, a nema previše detalja, možete se odlučiti i za ovako neki asimetrični, talasasti bob, da na taj način upotpunite celokupan izgled.

OscarsBeyonce

Haljine bez bretela

Haljine bez bretela su one koje uglavnom naglašavaju ženske grudi, i kako kažu stilisti, uz ovakvu haljinu najbolje odgovaraju klasične holivudske lokne. Ovde se misli na one pravilne lokne koje dobijate uvijanjem kose i oblikovanjem. Uvijte kosu koristeći peglu, a ne viklere. Oblikujte lokne rukama, ne raščešljavajući ih. Završni glamurozni izgled ove frizure možete lako dobiti sa interesantnom šnalicom kojom možete prikačiti jednu stranu kose. Pisala sam o frizurama sa ukrasnim šnalicama, više o tome pogledajte na linku.

Pogledajte kako to izgleda na Megan Fox i Amandi Seyfried na slikama ispod (u sredini i desno).

prom-hair-for-strapless-dresses