Retinol je dugo popularan sastojak u proizvodima za negu kože, ali da li ste ikada bili zabrinuti da li ga možda kombinujete sa pogrešnim? Nekada uživamo u mešanju pića (i mi imamo dušu), ali je ključno razmisliti o komponentama koje koristimo na licu, posebno kada je u pitanju retinol. Da bismo bili ljubazni prema svojoj koži i stekli taj sjaj, tu smo da vam savetujemo šta možete, a šta ne možete da koristite sa retinolom.

Vratimo se osnovama. Retinol, derivat vitamina A, je moćna supstanca koja podstiče metabolizam kolagena i ćelija kože. Čini se da su akne, hiperpigmentacija, fine linije, bore i neujednačena tekstura kože smanjeni. U suštini, to je sveti gral; samo pitajte bilo kog poklonika nege kože. Mi smo već detaljno pisali o retinolu i preporučili vam neke proizvode pa ako ste preskočili tekst ispravite grešku jer ovde ćemo se baciti na sastojke koje možete, a koje ne smete kombinovati sa njim.

Retinol stimuliše obnavljanje ćelija, a istovremeno nežno eksfolira kožu, što pomaže u čišćenju začepljenih pora i regulisanju proizvodnje ulja. Uvek ga nanosite noću i počnite sa minimalnim koncentracijama retinola u proizvodu. Ako se u početku koristi previše obilno, čisti retinol može biti jak i ostaviti kožu suvom, iritiranom, osetljivom, pa čak i izazvati ljuštenje i crvenilo. Dakle, počnite da ga koristite jednom nedeljno i na kraju povećajte na tri puta nedeljno.

serum za lice

1. Niacinamid

Poklonici nege kože su oduševljeni kada saznaju da su niacinamid i retinol kompatibilni. Na sreću, oni se mogu bezbedno kombinovati i zapravo imaju mnogo prednosti kada su zajedno u rutini. Niacinamid pomaže u stvaranju zaštitne barijere na vašoj koži, smanjujući suvoću i iritaciju, tako da možete efikasnije da koristite retinol dok imate manje neželjenih efekata. Više o niacinamidu čitajte ovde.

Preporuke sa niacinamidom

2. Hijaluronska kiselina

Znamo da ni slučajno kiseline ne smete mešati sa retinolom ali hijaluronska nije jedna od njih, čak naprotiv. Retinol i hijaluronska kiselina su odlična kombinacija. Hijaluronska kiselina smiruje lice, povećava vlažnost i štiti od bilo kakve potencijalne iritacije retinola bez ometanja njegovog važnog rada. Ova kombinacija je najbolja ako vaša koža ima tendenciju da se suši na dodir. Hijaluroska kiselina i top 5 preporuka.

Preporuke sa hijalurosnkom kiselinom

 

3. Peptidi

I peptidi i retinol daju izuzetne rezultate na koži. Mogu se koristiti zajedno jer su komplementarni, peptidi učvršćuju kožu, dok retinol stimuliše proizvodnju kolagena i smanjuje izraženost bora. Mnogi proizvodi sa retinolom sadrže i peptide. Ali ako koristite proizvode sa retinolom i peptidima odvojeno, prvo se nanosi retinol, a potom krema sa peptidima. Svakako se preporučuje da se koriste all-in-one proizvodi.

Preporuke proizvoda sa peptidima

4. Ceramidi

Da bi koža ostala zdrava, prirodna barijerna funkcija kože je ključna. Ceramidi su supstance koje su prirodno prisutne u koži i neophodne su za održavanje barijere kože. Pomažu u zaustavljanju gubitka vlage i štite kožu od stresa iz okoline. Retinol je, s druge strane, moćna supstanca protiv starenja koja povećava proizvodnju kolagena, smanjuje fine linije i bore i poboljšava glatkoću kože.
Ceramidi i retinol bolje funkcionišu kada se kombinuju kako bi promovisali zdravu kožu. Obnavljanje kožne barijere uz pomoć ceramida može pomoći u smanjenju suvoće i iritacije izazvane retinolom. S druge strane, retinol pomaže da se promoviše formiranje kolagena, koji može poboljšati teksturu kože i smanjiti indikacije starenja. Ove dve supstance se mogu kombinovati kako bi poboljšale opšte stanje i izgled kože. Preporuka proizvoda sa ceramidima je ovde.

Preporuke proizvoda sa ceramidima

5. SPF

SPF je obavezan svakog dana u godini, kiše, sunca ili snega. Vaša koža može postati osetljivija na sunce nakon upotrebe vašeg voljenog retinola, povećavajući rizik od opekotina od sunca, crnih fleka i hiperpigmentacije. Ali zapamtite da svoj retinol serum koristite samo noću. Svakog jutra, nakon završetka jutarnjeg režima nege kože, koristite kremu za sunčanje kako biste zaštitili svoje lepo lice. Na ovom linku imamo poređenje SPF krema za lice.

Preporuke proizvoda sa SPF

6. Puževa sluz

Puževa sluz je dobro poznata komponenta u korejskim proizvodima za negu kože zbog svoje sposobnosti da vlaže, umiruje i leči kožu. Sadrži prirodne antiinflamatorne agense, antioksidante i hijaluronsku kiselinu, koji mogu poboljšati teksturu kože i smanjiti fine linije i bore. Retinol je, s druge strane, vrsta vitamina A koji može pomoći u stvaranju kolagena, smanjenju tamnih mrlja i pigmentacije i poboljšanju teksture kože. Mucin od puževa (ili proizvodi od mucina od puževa) mogu se koristiti kao zaštitna barijera pre nanošenja retinola. Ova moćna kombinacija može biti posebno korisna za osobe sa osetljivom kožom koje pokušavaju da koriste tretmane sa retinolom. Više o puževoj sluzi ovde.

Preporuke proizvoda sa mucinom

7. Centela

Pravilna rutina nege kože je prilagođena svakom pojedincu. Iako postoje proizvodi za negu kože koji su generalno korisni za vaše zdravlje, takođe treba da budete svesni koji se mogu kombinovati, a koji ne. Centela se može kombinovati sa retinolom čak i zajedno daju odlične rezultate. Ako niste pažljivi, retinol može da iritira vašu kožu. Centela, koja ima svojstva umirivanja kože, može pomoći u zaštiti vaše kože od negativnih efekata retinola. Ako niste dosad uhvatili, centela je sastojak koji se često naziva i Cica pa su to svi proizvodi sa Cica u nazivu. Više o centeli smo pisali ovde.

Preporuke proizvoda sa centelom

Da biste maksimalno iskoristili svoj retinol i dali svojoj koži najbolju šansu da zablista, postoji nekoliko sastojaka sa kojima moramo da budemo pažljiviji.

1. Vitamin C

Često je nejasno da li su vitamin C i retinol kompatibilni. Da, ali budite sigurni da držite dva dobra odvojeno. Pošto su obe aktivne komponente, njihova povremena upotreba istovremeno može izazvati iritaciju. Nanesite vitamin C ujutru i retinol uveče kao deo vaše rutine nege kože.

2. Salicinska kiselina

Akne kod odraslih nikada nisu prijatne, a ako ste se s njima suočili u prošlosti, znate da su vam rezultati potrebni brzo. I salicilna kiselina i retinol su odlični za lečenje akni, ali ako se pitate: „Mogu li da koristim salicilnu kiselinu sa retinolom?“ postoje neka ključna pravila koja treba poštovati. Na koži, smeša hemikalija može biti abrazivna i isušiti vam lice. Koristite retinol svake treće noći, a ujutru nanesite salicilnu kiselinu da bi vaša koža bila srećna i zdrava.

3. Mlečne kiseline

Mlečna kiselina i retinol nisu dobra kombinacija za bilo koga sa osetljivom ili suvom kožom. Mlečna kiselina može oštetiti barijeru vlage vaše kože kada se previše redovno koristi sa retinolom, izazivajući suvoću, iritaciju i crvenilo. Stoga, ako želite da koristite mlečnu kiselinu sa retinolom, uverite se da to radite pažljivo i u dane koji nisu dani primene retinola.