ParfemiIndustrija mirisa bi se trebala vratiti korenima i starom zanatu (ili bolje reći umetnosti) spravljanja parfema.

„Parfemska industrija se mora fokusirati na davno zanemareni zanat parfimerije da bi mogla opstati uprkos dugoročnim promenama koje se javljaju u ovoj grani industrije,“ nedavno je upućeni savet svim proizvođačima parfema od strane predsednika neprofitabilne britanske organizacije Fragrance Foundation koja se bavi edukacijom i brine o tome da se održe što viši standardi u svetu proizvodnje mirisnih nota.

Idustrija parfema je prešla put od proizvodnje i plasmana oko 20 novih mirisa godišnje, pa do preko 800 novih lansiranja proizvoda za period od godinu dana. U izjavi predsednice organizacije The Fragrance Foundation, Rochelle Bloom, možemo pronaći odgovor na pitanje kakve posledice za sobom ostavlja ovo naglo zasićenje tržišta parfemskih proizvoda i videti šta ona predlaže kao rešenje. Na kraju, dajemo listu od nekoliko parfema koji su dobili nagrade u različitim kategorijama od strane Fragrance Foundation za 2008. godinu.

Potrošači su zbunjeni

“Ranije smo imali oko 20-ak novih parfema godišnje, svaki sa značajnom podrškom u distribuciji i maloprodajama, pa su i kupci željno iščekivali naše nove ponude. Danas niko ništa ne čeka,” objasnila je Bloom.

 

Rezultat je zbunjeni potrošač koji nije u stanju da odabere iz mora parfema koji preplavljuju tržište. U svemu ovome, najviše trpi razvoj ovog sektora.  

Kako se primenjuje marketinški pristup ‘raspršivača’ na tržište, time se i broj proizvoda na njemu stalno povećeva, pa parfemi gube svoj luksuzni karakter i prefinjenost, kaže Bloom.  

 

“Ukratko, duhovna vrednost parfema je izgubljena.”

Prema predsednici Bloom, dolazak na tržište mirisnih nota koje su kreirale javne ličnosti, bio je neka vrsta blagoslova, ali za kratko. Sa jedne strane, time se vratila  usredsređenost na parfemsku industriju i samo umeće mešanja mirisnih nota, a sa druge strane, nije se smanjio broj izlazaka kreiranih parfema na već preopterećeno tržište, naprotiv.

 

Ponovno otkrivanje parfemske umetnosti

 

Kako kaže Rochelle Bloom, rešenje leži u reotkrivanju umeća spravljanja parfema i pronalaženju načina da se to na pravi način prosledi pravim uživaocima mirisa, tj. potrošačima.

 

“Idealno bi bilo kada bi trgovci i proizvođači izbacivali na tržište mnogo manje proizvoda, a bili mnogo maštovitiji u svojim plasmanima i reklamama,” rekla je.

“Trenutne marketinške kampanje ne pružaju informacije potrošačima o sadržaju parfema,” tvrdi ona, a iza tajanstvenih sastojaka se kriju jedinstvene priče koje bi takođe mogle biti savršeni deo marketinškog materijala.

 

“Koji to kupac ne bi bio fasiniran saznanjem da se jedan cvet Jasmina mora ručno ubrati pre izlaska Sunca, jer bi u suprotnom izgubio 20% vrednosti svoga mirisa? I da je potrebno 12 000 funti (oko 5400 kilograma) nežnih belih cvetova da bi se napravilo samo 2 funte (manje od kilograma) mirisnog ulja?” zapitala je.

Štaviše, pripovedajući o procesu kreiranja mirisa i informišući potrošače o ‘nosevima’ koji stoje iza jedne mešavine mirisnih tonova, moglo bi pomoći da se povrati ljubav prema parfemima.

 

Bloom još dodaje da je umetnost kreiranja parfema i pažljiva komunikacija sa potrošačima kojom bi to umeće mogli objasniti, tajna koja se krije iza mnogih lengendarnih proizvoda parfemske industrije. Ono uvek ostaje kao najjača strana ove industrije i o njoj bi trebalo pričati kada god je to moguće.

 

Valentiniv ROCK N' ROSE COUTURE parfem sa najboljim pakovanjemAko verujete Rochelle Bloom i ekipi iz Fragrance Foundation, onda će vam se sigurno dopasti i njihov izbor parfema kojima su dodelili nagrade na ovogodišnjoj, 16-toj po redu, „FiFi“ dodeli nagrada, 23. Aprila u Londonu. Neki od njih su:

 

 • DAISY, Marc Jacobs – nagrada za najbolji novi prestižni ženski parfem i nagrada za najbolju štampanu reklamu ženskih parfema
 • TOM FORD FOR MEN, Tom Ford Beauty– nagrada za najbolji novi prestižni muški parfem i nagrada za najbolju štampanu reklamu muških parfema
 • WHITE JASMINE & MINT COLOGNE, Jo Malone – nagrada za najbolji novi muški parfem u ograničenom izdanju
 • GUCCI, Gucci – nagrada za najbolji novi ženski parfem u ograničenom izdanju
 • FUEL FOR LIFE, Diesel – nagrada čitalaca časopisa „Men’s Health“
 • CYCLODEXTRIN LONGEVITY, Procter & Gamble – nagrada „Murray Pearce Award“ za inovaciju
 • CHRISTINA AGUILERA, Christina Aguilera – nagrada izbora kupaca parfimerije „The Perfume Shop“ za najbolji parfem poznate ličnosti
 • 212 SEXY MEN, Carolina Herrera – nagrada izbora kupaca parfimerije „The Perfume Shop“ za najbolji muški parfem
 • DIAMONDS, Emporio Armani – nagrada izbora kupaca parfimerije „The Perfume Shop“ za najbolji ženski parfem
 • CANALI BLACK DIAMOND, Canali – najbolje pakovanje novog muškog parfema
 •  – najbolje pakovanje novog ženskog parfema
 • LIGHT BLUE POUR HOMME, Dolce & Gabbana – Najbolja reklama za novi muški parfem