Japanka se šminkaOpet ti Japanci! Naučna istraživanja koja je sponzorisala japanska kompanija Kanebo, industrijski gigant i proizvođač SENSEI kozmetike, otkrivaju šta se tačno dešava u glavi jedne žene dok na lice nanosi šminku. (Uuuuu… creepy!)

Koristeći savremenu opremu za moždano skeniranje, naučnici su bili poprilično iznenađeni otkrićem da žena doživljava svojevrsan talas euforije i optimizma dok se priprema za svoju dnevnu rutinu šminkanja, umesto očekivanog otkrića osećaja zadovoljstva žena nakon nanošenja šminke. (Mislim da nisu morali da troše struju na skeniranje – mogli su i Kremašicu da pitaju)

Ovo istraživanje, sprovedeno od strane tima Kanebo-ve laboratorije za istraživanja i razvoj u Tokiju, predvodio je čuveni Dr. Ken Mogi (na slici ispod). Njegov cilj je bio utvrđivanje različitih kognitivnih aktivnosti koje su vezane za to kako žena doživljava sebe sa i bez šminke, izveštava britanski časopis The Daily Telegraph.

Ovaj rad je od izuzetnog značaja za proizvođače i prodavce dekorativnih kozmetičkih proizvoda, jer pomaže objašnjavanju egzaktnih razloga iz kojih žene stavljaju na sebe šminku i na koji način im ona pomaže da se bolje osećaju, dižući im samopouzdanje.

Japanski naučnici otkrivaju kognitivne tajne nanošenja šminke 1

Utvrđujući žensku samospoznaju

Ovaj projekat, koji je kompanija nazvala Nauka Kozmetike, Lepote i Mozga´(u originalu: ‘Cosmetics, Beauty and Brain Science’), takođe pomaže da se utvrdi kako žene doživljavaju svoj spoljašnji izgled, istovremeno sa i bez šminke na licu, i razlike koja tačno specificira koja vrsta bojene šminke ima uticaja na njeno samopouzdanje.

„Iz prethodnih istraživanja, znamo da se ovaj deo velikog mozga (lat. nucleus caudatus) aktivira kada osećamo zadovoljstvo tokom nekih aktivnosti,“ kaže Keishi Saruwatari iz Kanebo-ovih laboratorija, za Daily Telegraph.

„To interpretiramo kao objašnjenje da žena, kada pogleda svoje lice u ogledalu, zamišlja kako će izgledati kada nanese šminku.“

Transformacija samopercepcije

Naučnici veruju da su pozitivna osećanja izazavana mislima o tome kako se izgled može poboljšati procesom nanošenja dekorativne kozmetike, transformišući kod svakog pojedinca sliku o sebi u jednu bolju, lepšu, pa makar i privremeno.

Pomenuti tim naučnika veruje da se ovakva vrsta osećanja doživljavaju tokom sprovođenja mnogo različitih procesa ulepšavanja, uključujući u to i muškarčevo brijanje, nanošenje afteršejva, češljanje i sl.

Konačno, naučnici veruju da podaci do kojih su došli ovim istraživanjem, kriju u sebi ključ za razvoj kozmetičkih proizvoda i proizvoda za ličnu higijenu sa mnogo većom emotivnom pozadinom i time većom popularnošću kod kupaca.