swedishbrandSvi smo svesni kakvu moć i kakav uticaj ima dobra reklama na sve nas. Sigurno se svima vama bar jednom desilo (iako ne želite možda da priznate ili niste toga ni svesni) da ste kupili nešto samo zato što ste za to videli negde dobru reklamu ili je proizvod prelepo upakovan i dizajniran.  Ja priznajem – pala sam više puta na reklamu. Neki put je proizvod opravdao moje očekivanje, a neki put ne. Ono što je po meni pomalo iritantno kod reklama za kozmetiku na našem tržištu, to je da su sve reklame pune prelepih manekenki i … to je to. Nema inspiracija, inovacija i dobrih ideja. Reklame velikih kozmetičkih kompanija koje se emituju na našim televizijama nisu nimalo zabavne, često deluju neubedljivo i prosto daju osećaj da su svi reklamirani proizvodi isti.

 

Možda mi nismo dovoljno interesantno tržište velikim kompanijama, pa kod nas šalju te obične i dosadne reklame gde neke devojke pevaju i skakuću srećne i zadovoljne što uopšte i koriste neki kozmetički proizvod. Ono što sam htela ovim člankom jeste da vam pokažem šta je po Kremašici dobra reklama. Ovoga puta sam odabrala Procter & Gamble reklame za Pantene, jer obuhvataju puno različitih načina reklamiranja. Pogledajte i sami.

Reklamni posteri za šampon Pantene sa idejom „stvarno jaka kosa“ osmišljena za kanadsko i britansko tržište.

pantene figaro

pantene makaze

pantene cetka

Zanimljiv dizajn fascikle sa obaveštenjem za novinare koja ima patent za otvaranje sa nekoliko dlaka kose.

fascikla

pantene fascikla

pantene press

Da bi demonstrirali kvalitet šampona, u Torontu (Kanadi), odabrane su tri zgrade na kojima su okačene ogromne kike. Inspiracija je potekla iz bajke braće Grim gde je princeza zarobljena u Kuli koja svom spasiocu spušta kiku kroz prozor kako bi mogao da se popne do nje.

zgrada sa kikom

Još jedan vid reklamiranja preko ručke na vratima. Spravljene od prave kose, ovakve ručke su se nalazile na vratima od salona, supermarketa, vratima od pošte. Odličan vid komunikacije sa potencijalnim kupcima. Ljudi najviše veruju svojim očima i dodiru, tako da je ovo idealna reklama.

rucka na vratima Pantene

Neizostavan je reklamni plakat koji se može naći u samoposlugama pored rafova sa Pantene proizvodima. Kao i oznaka na vratima samoposluge sa „otvoreno“ i „zatvoreno“ stranom.

reklama Pantenereklama

Za Pantene proizvod za obnavljanje kose osmišljena je reklama sa remek delom Leonarda Davinčija. Ova reklama je urađena za australijsko tržište.

Mona Lisa Pantene

Sve reklame iznad je uradila agencija Grey.

Odlično izgleda i ova reklama uglavljena između pokretnih stepenica kojom bi trebalo da se dočara snaga kose tretirane Pantene proizvodima. Ovu reklamu je uradija agencija za advertajzing Lem iz Šangaja (Kina)

reklama stepenice

Evo i reklame za Pantene ProV na kamionu. Ovu reklamu je uradila Agencija Life. Još ovakvih reklama pogledajte ovde.

Pantene kamion

Naišla sam i na reklamu za Sanex šampon koji je isto namenjen jačanju kose, pogledajte kako njihova reklama izgleda.

Zanimljiv način reklamiranja je odabrala i kompanija Colgate za svoj Gard šampon za jačanje kose. Odabrali su da ručke u gradskim autobusima naprave od kika.

Autobus Gard