tanningbed_1Interesantna vest koju videh juče na Mondu. Znala sam da su solarijumi štetni, ali lepo je videti da se nešto preduzima povodom toga. Kada će ljudi shvatiti da je boravljenje pod zaslepljujućim neonkama ozbiljno štetna stvar i o ovoj stvari se povesti primerom zemalja iz nastavka teksta.

Maloletnicima u Austriji će od 1. septembra biti zabranjeno korišćenje solarijuma kako bi se zaštitili od raka kože, objavilo je austrijsko ministarstvo za omladinu. Vlasti su, međutim, upozorile da natpisi na salonima sa solarijumima da je korišćenje solarijuma dozvoljeno samo osobama starijim od 18 godina, neće biti dovoljni već da će vlasnici tih salona morati da kontrolišu lične karte klijenata, ili uvedu automatizovan sistem koji će omogućiti sprovođenje tog propisa.

Propisom su predviđene kazne za osobe koje ga prekrše u svojim salonima i do 2.180 evra.

I u Britaniji je mladima zabranjen solarijum. “Naučni dokazi su jasni – solarijumi povećavaju rizik da obolite od raka kože. Mladim ljudima su solarijumi isuviše dostupni i ja sam odlučan u tome da se pokrene akcija radi njihove zaštite”, izjavio je britanski ministar zdravlja Endi Bernam, januara 2010.

Solarijum je za maloletne zabranjen i u Australiji, dok je u Brazilu solarijum zabrenjn svima, a čak je kažnjivo i uvoziti i prodavati aparate sa ultraljubičastim zracima.

U Srbiji solarijumi još nisu zabranjeni. Čak se beleži i blagi rast korisnika u prolećnim i letnjim mesecima, bez obzira na stalna upozorenja o štetnosti.

Nedavno istraživanje Međunarodnog centra za istraživanja raka u Lijonu (Francuska) pokazalo je rast opasnosti od raka kože za 75 odsto među osobama koje su redovno posećivale solarijume pre napunjenih 35 godina.

Kremašica sasvim podržava akcije ovog tipa. Em je zdravo, em ćemo na ulici i po internetu manje sretati ovakve face.

over-tanned-orange-myspace-girl

474170.0

ganguro06

goldie

Zlata
Milošević
je objavila na Kremašici

Kremašica iz IT sveta, programer i konstantna tehnička podrška. Redovno prati vesti iz sveta i informiše nas o najnovijim trendovima u svetu kozmetike. Ako Kremašicu zapratite na tviteru, našli ste Goldie. Ne šminka se svaki dan, ali zato smatra da je zdrava, negovana i čista kosa ogledalo prave kremašice.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

2 komentara na “Zabrana solarijuma za maloletnike”

  1. NinaNS - Treba zabraniti, i ne samo to jos mnogo stvari trebaju da zabrane, narocito maloletnicima.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Šta nas očekuje u kozmetici u 2014. godini? | Kremašica

    […] Kada se radi o kozmetici i šminci, obično svi misle na trendove u smislu koje boje su moderne, koji stilovi frizura, kakva šminka je moderna, ali retko ko obraća pažnju na globalne trendove u plasiranju kozmetike. Recimo, poslednjih 5 godina se aktivno priča o prirodnoj kozmetici i to je definitivno jedan od trendova koji će se nastaviti i u 2014. godini. Moram da kažem da za ovih 5,5 godina koliko Kremasica.com sajt postoji, kozmetički trendovi su se poprilično promenili, iako se to možda ne čini tako. Ali generalno, žene su postale svesnije i više razmišljaju o sastojcima u proizvodima. Mnogo više se danas ceni prirodna lepota i prirodan ten nego što je to bilo pre nekoliko godina. Setimo se i da je naučno potvrđeno da solarijum izaziva rak kože. […]

Ostavite komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.