tanningbed_1Interesantna vest koju videh juče na Mondu. Znala sam da su solarijumi štetni, ali lepo je videti da se nešto preduzima povodom toga. Kada će ljudi shvatiti da je boravljenje pod zaslepljujućim neonkama ozbiljno štetna stvar i o ovoj stvari se povesti primerom zemalja iz nastavka teksta.

Maloletnicima u Austriji će od 1. septembra biti zabranjeno korišćenje solarijuma kako bi se zaštitili od raka kože, objavilo je austrijsko ministarstvo za omladinu. Vlasti su, međutim, upozorile da natpisi na salonima sa solarijumima da je korišćenje solarijuma dozvoljeno samo osobama starijim od 18 godina, neće biti dovoljni već da će vlasnici tih salona morati da kontrolišu lične karte klijenata, ili uvedu automatizovan sistem koji će omogućiti sprovođenje tog propisa.

 

Propisom su predviđene kazne za osobe koje ga prekrše u svojim salonima i do 2.180 evra.

I u Britaniji je mladima zabranjen solarijum. „Naučni dokazi su jasni – solarijumi povećavaju rizik da obolite od raka kože. Mladim ljudima su solarijumi isuviše dostupni i ja sam odlučan u tome da se pokrene akcija radi njihove zaštite“, izjavio je britanski ministar zdravlja Endi Bernam, januara 2010.

Solarijum je za maloletne zabranjen i u Australiji, dok je u Brazilu solarijum zabrenjn svima, a čak je kažnjivo i uvoziti i prodavati aparate sa ultraljubičastim zracima.

U Srbiji solarijumi još nisu zabranjeni. Čak se beleži i blagi rast korisnika u prolećnim i letnjim mesecima, bez obzira na stalna upozorenja o štetnosti.

Nedavno istraživanje Međunarodnog centra za istraživanja raka u Lijonu (Francuska) pokazalo je rast opasnosti od raka kože za 75 odsto među osobama koje su redovno posećivale solarijume pre napunjenih 35 godina.

Kremašica sasvim podržava akcije ovog tipa. Em je zdravo, em ćemo na ulici i po internetu manje sretati ovakve face.

over-tanned-orange-myspace-girl

474170.0

ganguro06