makeup over nightSve mi odavno dobro znamo za onaj stari savet o lepoti tena: “Nikako nemoj da zaspiš sa šminkom na licu!” Generacije žena su već čule o tome kako se na taj način zapušavaju pore, kako se koža suši, stvaraju se bore, bubuljice… Ipak, ovo je 21. vek, a velike kozmetičke kompanije su se najzad dosetile genijalnog rešenja – kreirale su šminku koja je predviđena da se nosi i preko noći.
Kozmetičke kuće Bare Minerals i Max Factor su lansirale proizvode za šminkanje za koje tvrde da će vašu kožu ostaviti u boljem stanju narednog jutra, ukoliko ih ostavite da deluju preko noći.
Prema izjavama proizvođača marke Bare Minerals, aktivni kompleks mineralnih sastojaka pod nazivom “active soil complex” koji je sadržan u njihovoj podlozi u prahu pod nazivom “Pure Transformation Night Treatment” dokazano obnavlja kožu preko noći.
Ova kompanija ponosno predstavlja rezultate svojih kliničkih istraživanja koje su potvrđuju tvrdnje da ovaj proizvod, dostupan u maloprodaji po 60$, utiče da koža bude svetlija i sjajnija, i sužava pore.

Bare Minerals Pure Transformation Night Treament
Max Factor takođe reklamira svoju novu 72-časovnu maskaru otpornu na mehaničke uticaje. Oni tvrde da je njihova nova Lashfinity 3 Day Maskara toliko otporna da se ne ljuspa, ne kruni, ne sadrži voskove, a da njena nova “PermaHold” tehnologija omogućava dugotrajni crni finiš koji se neće razmazivati po jastučnicama tokom noći. Ona se može za sada kupiti preko interneta za nekih tridesetak dolara.

max-factor-presents-revolutionary-three-day-mascara

Na tržištu postoji i mnogo ruževa za usne kojima se garantuje dugotrajnost boje. Recimo, Lip Ink ruž za usne iz Lip Ink Trial Kits, jedan je od njih. Potpuno je nerazmaziv, skida se specijalnim skidačem namenjenim baš za tu vrstu boje. Kada se namaže, potpuno je suv i deluje poput nekog markera za usne. Nešto slično se može naći i na našem tržištu, na primer  Deborah – 2u1 Liptint&Balm.

freelipink_trial

Prema istraživanju časopisa vodećeg britanskog farmaceutskog i kozmetičkog lanca Boots Health and Beauty Magazine, 80% žena je spremno da sačeka čak mesec dana pre nego što se pred svojim novim partnerom pojavi bez šminke na licu.

Još neke skorašnje studije sprovedene na 1000 žena, pokazale su da je čak dve trećine žena potpuno nesigurno u sebe kada treba da skinu šminku u prisustvu novog partnera, a da se 16% njih ne oseća privlačnim bez šminke na licu. Iako su znale da je to štetno za njihovu kožu lica, svaka četvrta  žena u ovom istraživanju je priznala da spava sa šminkom i do tri noći nedeljno.

Upravo ovakva istraživanja navela su kozmetičke kompanije da se pozabave kreiranjem kozmetike i šminke koja se može nositi na licu 24h i duže bez ozbiljnih posledica, ili čak uz određene benefite.

Ipak, da li je odlazak u krevet sa šminkom na licu zaista toliko loše po našu kožu?

Dr Eric Schweiger u intevjuu za “The Huffington Post” kaže da se jednokratno nošenje šminke preko noći neće toliko negativno odraziti na kvalitet kože, niti ostaviti neke trajne posledice. Međutim, što više puta to učinite, vaše pore na licu postaju sve više zapušene. Malo je preparata koji mogu toliko dubinski iščistiti svu tu prljavštinu i ostatke šminke. Posle određenog vremena, počinju da se stvaraju mikro začepljenja lojnih žlezda, što u porama privlači bakterije koje uzrokuju akne.
Najgore što možete ostaviti da prenoći na vašoj koži su tečni puderi i guste podloge za šminkanje na bazi ulja. Senke za oči i maskare su manje opasne, ali i one takođe mogu izazvati iritacije.
Žene se često plaše i toga kakav će utisak ostaviti na muškarca koji će ih ugledati ujutru u svom krevetu, sa ostacima šminke nakon burnog izlaska. Što se toga tiče, svaki muškarac sa kojim ste provele noć će vas i dalje želeti ukoliko bude video sa malo razmazane senke i maskare ispod očiju. Ako to nije slučaj, najbolje je da to sa njim više ne radite.