litvanija parfemČudno mi je delovalo kada sam ugledala naslov na stranim sajtovima da Litvanija lansira nacionalni parfem. Kada sam malo bolje razmislila uvidela sam da to uopšte nije loša ideja. Danas postoji mnogo zemalja koje su se odvojile od nekadašnjih zajedničkih saveza pa kao male i nove države imaju veliki zadatak da izgrade nacionalni identitet. To je slučaj i sa Litvanijom koja se otcepila od nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a slična je situacija i sa balkanskim zemljama kao što je i naša. Dok se mi prepucavamo oko patentiranja ajvara i rakije, čelnici Litvanije su smislili da kreiraju parfem.

Ideja je da parfem pomogne u komunikaciji i dočara karakterističan osećaj i emocije jedne bivše sovjetske i baltičke države. Parfem je razvila francuska kompanija Galimard i sadrži note kedra, mahovine, mošusa, sandalovine, divljeg cveća i paljenog drveta koji reflektuju kulturu i nasleđe Litvanije. Zapravo, ovde se radi o parfemu za prostoriju, a ne o parfemu za personalnu upotrebu.

Mindaugas Stongvilas, član ovog projektnog tima i ekpert u emocionalnoj komunikaciji je izjavio za dnevne novine „Vilniaus diena“: „Želeli smo da kreiramo nešto specijalno što bi reprezentovalo Litvaniju i Litvanski karakter.“ Litvanski ministar za inostrane poslove je već podelio bočice novog parfema ambasadorima širom sveta. Litvanski vojnici u Avganistanu su takođe dobili uzorke parfema, a parfem će se deliti i u svim litvanskim ambasadama, u hotelima, na aerodromima… Projekat će se proširiti zapravo na celu liniju pod nazivom „Finding Lithuania“, uključujući i mirišljave sveće.

Postoji i zvaničan sajt ovog projekta na kojem možete kupiti parfem.

Jedino me zanima – kakav bi miris imao nacionalni parfem Srbije?