YSL reklamaBritanci su poznati po vrlo strogim zakonima koje uspešno i sprovode. Ovoga puta radi se o banovanju reklame za YSL parfem Belle d’Opium. U reklami seksipilna francuska glumica Melanie Thierry igra uz ritam bubnjeva uz vrlo interesantnu i zavodljivu koreografiju. U određenom trenutku ona prstom pokazuje na unutrašnju stranu lakta što je neke od gledalaca asociralo na poziv za (zlo)upotrebu droge.  Trinaest osoba u Britaniji se žalilo da ih ova reklama uznemirava i da direktno asocira i poziva na drogiranje. Stoga je britanski autoritet za standard reklama (Britain’s Advertising Standards Authority) stavio je zabranu na emitovanje ove reklame i okarakterisao je kao neodgovornu i uvređujuću.

Belle dOpium parfemZapravo, parfem se zove Opium i sam naziv se povezuje sa drogom. Interesantno je da je Opium kreiran još sedamdesetih godina i da je uvek bio kontraverzan u pogledu svog naziva i reklame. Uvek su ga povezivali sa seksualnom provokacijom. I ovoga puta se to oseti u reklami, jer na samom kraju reklame Melanie kaže: „I am your addiction, I am Belle d’Opium. The new fragrance by Yves St Laurent.“ (U prevodu: „Ja sam tvoja zavisnost, ja sam Belle d’Opium. Novi parfem od Yves St Laurent“)

Ja lično ovde ne vidim neki problem sa reklamom. Reklama je zaista lepa i ima umetničku crtu koja mi se baš dopada. Seksualnost žene sa parfemom Opium je veća zavisnost od droge. Barem ja to tako doživljavam. Umesto da Britanci banuju sve one njihove glupave rijaliti emisije, oni su banovali ovako dobru i umetnički kvalitetnu reklamu. Bezveze…

Pogledajte reklamu i sami.