horst500Kremašica je nedavno saznala da je 7. oktobra preminuo jedan od fantastičnih fotografa, Irving Penn, u svojoj 92. godini.

Na žalost, saznale smo za njega upravo zbog ovog nemilog događaja i odlučile da mu tim povodom na neki način odamo poštu i upoznamo i vas, naše čitaoce, sa radom ovog fanatastičnog umetnika. R.I.P.

Irving Penn je bio jedan od najuticajnih modnih fotografa 20-og veka čiji je prepoznatljivi stil kombinacija klasične elegancije i cool minimalizma. Njegove fotografije su doprinosile kvalitetu modnog časopisa Vogue dugi niz godina, počevši od 1943. godine, a mogu se naći i po raznim muzejima i galerijama širom sveta.

 

Nama omiljene su fotografije Irvinga novijeg datuma na kojima je glavni motiv neka kozmetika, odnosno tema delovi ženskog lica i šminka. Pogledajte ispod.

patrizio_di_renzo_-_majo_fruithof_08_1

arts-graphics-2008_1184945a

d5053995l

491841671_4aeace9ad9

Kako piše The New York Times, Irving Penn, umesto da je svojim fotografijama publici ponudio spontanost, on je stvorio iluziju nečega fiksiranog, njegov osvrt na ono što precizno opisuje predmet na slici. Njegovi modeli na fotografijama nikada nisu poskakivali, smejali se ili bili zamućeni u okretu, a njegove fotografije su često izgledale kao da žele da prkose modnim pravilima.

Dve crno-bele fotografije su takođe preuzete od The New York Times-a. Na slici ispod, „Žena sa ružama,“ je njegova supruga Lisa Fonssagrives-Penn, fotografisana 1950. u Parizu.

08penn5_450a_1