mojedojkesuokKao Kremašica, o ovoj temi mogu da vam kažem da je do sada veliki broj puta raspravljano o uticaju kozmetike na pojavu kancera dojke kod žena. Žene mnogo češće koriste kozmetiku i to u raznim oblicima: antiperspiranti, puderi, losioni, šminka,… Svi ti proizvodi sadrže parabene i druge veštačke sastojke. Kada malo proguglate, najčešće se javlja priča o parabenima koji su pronađeni u uzorkovanim ćeliijama kancera dojke. Iako ih ima u izvesnom procentu, isključivo ovo saznanje ne može konačno dokazati da parabeni sami i izazivaju rak dojke.
Priča o „ambijentalnom“ estrogenu, odnosno povećanja nivoa prirodnog ženskog hormona estrogena u telu usled spoljašnjih uticaja iz kozmetičkih proizvoda se pojavljuje kao redovna tema na vebu i među hemijskim i farmaceutskim stručnjacima. Govori se o jedinjenjima kao što su parabeni, ekstrakti placenti i benzofenoni, kao o mogućim faktorima koji utiču na nivo estrogena, koji pojačanim dejstvom tokom godina, navodno mogu da izazovu rak dojke. Pogledajte sami na klipu ispod.

Ne postoji naučni dokaz koji povezuje parabene sa nastankom raka dojke. O tome sam već pisala i možete pročitati detaljnije o tim mitovima u članku. Definitivnih zaključaka nema, a moj stav o ovome bi bio baš kao i jedan od komentara sa prethodnog klipa – mislim da problemi sa nivoom hormona pre potiču od ishrane nego od kozmetike, iako je čitanje liste sastojaka i učenje hemije svakako uvek korisno. Ukoliko se dobro (pravilno) hranite, nećete imati problema sa zdravljem, pa ni izgledom. Sa dobrim režimom ishrane vaše telo će se samo regenerisati, mirisaćete dobro, a kozmetika će vam manje trebati.
Ja, sa svojih 28 godina, redovno upotrebljavam kozmetiku u raznim oblicima. Iako nevezano za to, imala sam razumnu dozu straha od pojave raka na dojci. Otišla sam na ginekološki pregled u državnu ambulantu, a zatim i na pregled ultrazvukom u nekoj od privatnih ordinacija u Novom Sadu, jer se u tom momentu na pregled ultrazvukom u državnoj ambulanti čekalo 2 meseca zbog godišnjih odmora. Nijedan od tih pregleda nije bio prijatno iskustvo, ali uglavnom u psihičkom smislu, zbog iščekivanja rezultata. Nije mi konstatovano tom prilikom ništa opasno, ali mi je svakako savetovan kontrolni pregled za šest meseci zbog benigne formacije veličine 1cm na desnoj dojci. Nakon toga sam  posećivala ginekologa u drugoj državnoj ambulanti koji mi je rekao da se pomenuta formacija javila usled neuravnoteženosti hormona u mom telu. Bilo bi potrebno da pijem kontraceptivne pilule koje bi mogle da reše problem hormona posle čega se savetuje ponovni pregled dojki ultrazvukom. Naravno za odabir pilula potrebno je uraditi hormonske nalaze, ginekološki pregled ultrazvukom i papanikolau test. Nećete mi verovati, ali ultrazvuk u ovoj drugoj državnoj ambulanti u Novom Sadu je u tom trenutku bio u kvaru. Dalji razvitak događaja se još uvek očekuje, ako želite podeliću sa vama u komentarima i završni čin ove moje dijagnostičke avanture.

mojedojkesuok

Šta sam zaključila iz svog ovog iskustva?

1. Nemojte odustajati prilikom prve prepreke na koju naiđete. Budite uporne i istrajne kada je vaše zdravlje u pitanju.

2. Ne treba paničiti, promene na telu ne moraju obavezno značiti maligno oboljenje, ali je možda ipak u pitanju stanje koje treba lečiti.

3. Bolje je ispitati stvari i biti siguran u dobro stanje svog zdravlja nego čekati i strepiti.

Savet Plus:

Ako osetite bol u predelu dojki, prvo pokušajte da nosite komotnije brushaltere i one bez žice. Zbog asimetrije dojki koju ima skoro svaka žena, potrebno je ponekad različito podesiti bretele na grudnjaku.  ;-)

Vredi upoznati i druge ljude sa ovakvim informacijama, pogledajte i akciju blogerki i ostale tekstove na novom sajtu www.MojeDojkeSuOk.com

Stranica na Facebook-u za podizanje svesti o raku dojka, a možete i pratiti hashtag na Twitter-u #mojedojkesuok