make-your-own-beauty-produc1Izuzetno važno čitati liste sastojaka kozmetičkih proizvoda. Međutim, za većinu nas se dešava da i posle čitanja istih pojma nemamo šta znači taj spisak hemijskih jedinjenja za naše zdravlje i efekte samog proizvoda. Zato je Kremašica odlučila da se malo intenzivnije baci na istraživanje najčešćih sastojaka šminke i kozmetike. Pisali smo već o petroleum gelu, tj. mekom parafinu, o parabenima i o raznim ekstraktima biljaka koje ulaze u sastav kozmetičkih preparata. Sada ovaj članak posvećujemo u potpunosti jednom veoma čestom i korisnom sastojku – pantenolu.

 

Pantenol (eng. panthenol) je alkohol pantotenske kiseline, tj. vitamina B5, pa se zato naziva i provitamin B5. Hemijska formula (koga to još zanima…al’ ajde) je HO-CH2-C(CH3)2-CH(OH)-CONH-CH2CH2CH2-OH, a molekularna struktura je prikazana na slici ispod.

U listama sastojaka kozmetičkih preparata ga možete pronaći i pod nazivima: dexpanthenol, bepanthen, pantothenol, provitamin B5, pantothenyl alcohol, D-pantothenyl alcohol, DL- pantothenyl alcohol i slično.

131204

Pantenol, ako konzumiranjem dospe do živih ćelija, u organizmu čoveka se izuzetno brzo pretvara u pantotensku kiselinu (vitamin B5) koja je veoma važan sastojak koenzima A, ključnog za metabolizam ćelija. Iz ovih razloga, on nije vitamin, nego samo provitamin B5. On može postati vitamin u živim ćelijama, mada se ta njegova osobina u kozmetici zapravo nikada ne upotrebljava. Ukoliko se nađe na kosi, koja se sastoji iz mrtvih ćelija, pantenol ostaje u prvobitnoj formi. On se lepo vezuje za vlasi kose i oblaže ih, čineći kosu sjajnom, glatkom i razmršenijom bez mašćenja. On ne “hrani” kosu.

 

pantenol

Dobar je humektant, odnosno efektno privlači vlagu iz vazduha i vezuje je za sebe. Dobar je i kao omekšivač i hidratant. Daje prijatan osećaj na koži, poboljšava zaceljivanje prilikom oštećenja epidrmisa, ublažava svrab i zapaljenja, pa je odličan za opekotine od Sunca.
Zbog ovih osobina, pantenol se može pronaći u skoro svim proizvodima kozmetičke industrije: hidrirajućim proizvodima za negu kože (u koncentracijama od 0.2 do 1%), balsamima i šamponima za kosu (u koncentracijama od 0.1 do 0.5%), maskarama, farbama i izbeljivačima za kosu, preparatima protiv starenja kože (u koncentracijama od 0.4 do 2%), tečnim puderima, losionima, proizvodima za čišćenje lica, gelovima za oblikovanje i negu kose, itd.

panthenolPantenol se smatra skoro potpuno neškodljivim hemijskim jedinjenjem po zdravlje konzumenata, naročito kada su u pitanju tako niske koncentracije kakve se koriste prilikom pravljenja šminke i kozmetike. Iako nema puno studija na temu toksičnosti pantenola, smatra se poprilično bezbednim po ljude i po okolinu. Jedino što bi se moglo smatrati ekološki manje prihvatljivim to što se ovaj sastojak često dobija iz prirodnih izvora, tj. životinja ili biljaka, a ne samo sintetički.

Kod nas se može naći u prodaji u apotekama i parfimerijama, u čistijoj formi (najčešće u koncentraciji od 75%), u obliku krema, spreja, mleka ili masti. Proizvodi ga, recimo, Crystalderma i Dermamedica. Poprilično je jeftin, a može poslužiti ponekad prilikom nege oštećene kože ili kose. Ne očekujte čuda, ali ni neke negativne propratne efekte.