make-your-own-beauty-produc1Izuzetno važno čitati liste sastojaka kozmetičkih proizvoda. Međutim, za većinu nas se dešava da i posle čitanja istih pojma nemamo šta znači taj spisak hemijskih jedinjenja za naše zdravlje i efekte samog proizvoda. Zato je Kremašica odlučila da se malo intenzivnije baci na istraživanje najčešćih sastojaka šminke i kozmetike. Pisali smo već o petroleum gelu, tj. mekom parafinu, o parabenima i o raznim ekstraktima biljaka koje ulaze u sastav kozmetičkih preparata. Sada ovaj članak posvećujemo u potpunosti jednom veoma čestom i korisnom sastojku – pantenolu.

Pantenol (eng. panthenol) je alkohol pantotenske kiseline, tj. vitamina B5, pa se zato naziva i provitamin B5. Hemijska formula (koga to još zanima…al’ ajde) je HO-CH2-C(CH3)2-CH(OH)-CONH-CH2CH2CH2-OH, a molekularna struktura je prikazana na slici ispod.

U listama sastojaka kozmetičkih preparata ga možete pronaći i pod nazivima: dexpanthenol, bepanthen, pantothenol, provitamin B5, pantothenyl alcohol, D-pantothenyl alcohol, DL- pantothenyl alcohol i slično.

131204

Pantenol, ako konzumiranjem dospe do živih ćelija, u organizmu čoveka se izuzetno brzo pretvara u pantotensku kiselinu (vitamin B5) koja je veoma važan sastojak koenzima A, ključnog za metabolizam ćelija. Iz ovih razloga, on nije vitamin, nego samo provitamin B5. On može postati vitamin u živim ćelijama, mada se ta njegova osobina u kozmetici zapravo nikada ne upotrebljava. Ukoliko se nađe na kosi, koja se sastoji iz mrtvih ćelija, pantenol ostaje u prvobitnoj formi. On se lepo vezuje za vlasi kose i oblaže ih, čineći kosu sjajnom, glatkom i razmršenijom bez mašćenja. On ne “hrani” kosu.

panthenol

 

 

 

 

 

 

 

Dobar je humektant, odnosno efektno privlači vlagu iz vazduha i vezuje je za sebe. Dobar je i kao omekšivač i hidratant. Daje prijatan osećaj na koži, poboljšava zaceljivanje prilikom oštećenja epidrmisa, ublažava svrab i zapaljenja, pa je odličan za opekotine od Sunca.
Zbog ovih osobina, pantenol se može pronaći u skoro svim proizvodima kozmetičke industrije: hidrirajućim proizvodima za negu kože (u koncentracijama od 0.2 do 1%), balsamima i šamponima za kosu (u koncentracijama od 0.1 do 0.5%), maskarama, farbama i izbeljivačima za kosu, preparatima protiv starenja kože (u koncentracijama od 0.4 do 2%), tečnim puderima, losionima, proizvodima za čišćenje lica, gelovima za oblikovanje i negu kose, itd.

panthenolPantenol se smatra skoro potpuno neškodljivim hemijskim jedinjenjem po zdravlje konzumenata, naročito kada su u pitanju tako niske koncentracije kakve se koriste prilikom pravljenja šminke i kozmetike. Iako nema puno studija na temu toksičnosti pantenola, smatra se poprilično bezbednim po ljude i po okolinu. Jedino što bi se moglo smatrati ekološki manje prihvatljivim to što se ovaj sastojak često dobija iz prirodnih izvora, tj. životinja ili biljaka, a ne samo sintetički.

Kod nas se može naći u prodaji u apotekama i parfimerijama, u čistijoj formi (najčešće u koncentraciji od 75%), u obliku krema, spreja, mleka ili masti. Proizvodi ga, recimo, Crystalderma i Dermamedica. Poprilično je jeftin, a može poslužiti ponekad prilikom nege oštećene kože ili kose. Ne očekujte čuda, ali ni neke negativne propratne efekte.

cherry

Višnja
Dimić
je objavila na Kremašici

Kremašica iz sveta primenjene nauke koja preferira kreativno pisanje. Po prirodi i opredeljenju nastavnik, prosvetitelj u pokušaju, tip osobe u fazonu – sedi da ti lepo objasnim. Kreator Kremašicinog sistema ocenjivanja proizvoda sa koeficijentima. Glavni autor dugih i iscrpnih tekstova o trendovima u kozmetici, savetima i spoju nauke i lepote. Uživa u dugotrajnom odabiru pravih nijansi karmina i sjajeva, pa su joj najomiljeniji kozmetički proizvodi svi oni koji se mažu na usne i oni koji imaju miris voća i poslastica.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

6 komentara na “Sastojak kozmetičkih preparata – Pantenol”

  1. Nela - Pantenol je zaista jako dobra stvar,probala sam i rastvor za regeneraciju svoje farbane kose i penu i kremu i zaista deluje probajte nije komplikovano,sa mo upakujete kosu kao i sa bilo kojim drugim pakovanjem...pomaze i neguje kosu
  2. malena - Pantenol je fantastican,meni ga je kozmeticarka preporucila za lice i od kad ga koristim koza mi je divna, mekana i nema vise flekica.
  3. Draga - Planiram da provedem i do tri meseca na moru ove godine, pošto ću raditi. Interesuje me da li stavljanjem nekog od pantenol proizvoda (kreme ili pene) mogu sprečiti uticaj sunca i morske vode na isušivanje kose?
  4. goldie - @Draga Ja sam u Spaniji na moru videla da Spankinje na plazi uvek nose sa sobom razlazeni kondicioner u flasici. I onda kako se kupaju u moru i izadju iz vode, sipaju razblazeni balsam na kosu. Tako da mozes da recimo ta tri meseca imas praksu da kada navlazis kosu, to radis sa razblazenim balsamom.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veoma zdrava krema Panthenol mast | Kremašica

    […] Pantenol je alkohol pantotenske kiseline koja je još poznatija kao vitamin B5 i lako se pretvara u nju čim dospe u organizam. Zato ga nazivamo provitaminom. Površinski, pantenol se ponaša kao omekšivač, ovlaživač i hidrirajuće sredstvo, pa za se može koristiti za niz raznih kozmetičkih problema i redovan je satojak kozmetičkih preparata za kosu i kožu. […]

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *