nail polishUkoliko vas zbunjuju opisi lakova za nokte na bjuti blogovima, brošurama i časopisima, u ovom članku možete pronaći neka korisna objašnjenja, kao i neke dobre savete i ideje za poslednje manikir trendove.

Uz jednostavno objašnjenje nekoliko osnovnih pojmova kojima se služe današnji stručnjaci i “stručnjaci”, lako možete da razumete o kakvim lakovima i stilovima za nokte oni pričaju, a možete i sami zvučati kao profi i vrsni poznavalac manikira.

Same boje vrlo često otvaraju mnogo prostora za ispoljavanje kreativnosti onih koji ove lakove plasiraju na tržište i reklamiraju, pa po samim nazivima možete često prepoznati za kakvu osobu i kakvu priliku je boja laka namenjena. O tome smo već pisali u jednom od prethodnih članaka, a ja sam već usput naučila kako će mi se skoro obavezno dopasti boja čiji naziv ima reči poput: fuchsija, magenta, burgundy (i druge boje vina), a volim i neutralne “Nude”, što bi značilo golišave lakove kremaste bež boje ili “Ivory” lakove u boji slonove kosti. Opalescentne lakove zaobilazim. Izgledaju privlačno u bočici, ali su retko nosivi, pa zato nepraktični. Pogledajte jedan ovakav lak u sledećoj recenziji.

Ukoliko delimo lakove za nokte prema njihovim teksturama, postoji 5 osnovnih vrsta: kremasti, mat, biserni, opalescentni (sedefasti) i svetlucavi.

  •  Kremasti lakovi za nokte su zapravo oni klasični, jednobojni, bez dodataka, koji imaju onaj ispolirani i sjajni finiš. Upravo na ovakav lak se pomišlja kada se priča o retro stilu i čuvenom crvenom laku za nokte holivudskih diva. Ovaj lak je manikir ekvivalent crvenog ruža sa transparentnim sjajem preko u šminkanju. Naravno, on može biti i druge boje, najčešće se susreće u kupovini, uvek je u trendu i odličan je za kombinovanje i crtanje.

Kremasti crveni lak za nokte

  • Mat lakovi za nokte su već izmišljotina novijeg datuma. Pisale smo o njima i isprobavale ih u više navrata. Oni su kao i kremasti, jednobojni, ali potpuno bez sjaja. Mogu delovati kao namazana tempera ili kao nokat presvučen slojem plastike ili gume. Vrlo zanimljiva podloga za neko crtanje kremastim ili sedefastim lakovima, a ima ih i među onim za cracked (popucali) manikir. Ukoliko ga premažete celom dužinom transparentnim ili svetlucavim lakom,  dobićete običnu varijantu i izgubiti baš ono po čemu je ovakav lak tako poseban – mat teksturu.
ljubičasti mat lak
  • Pod bisernim lakovima se podrazumevaju oni koje često nazivamo sedefastim, ali su sa bisernim presijavanjem. To su metalik lakovi i oni sedefasti lakovi poput mraza, tj. sa “Frost” efektom. Oni nemaju jasno vidljive svetlucave čestice, nego više svetlucavi ili biserni prah koji se fino i diskretno presijava. Oni nisu konvencionalno namenjeni za crtanje i šaranje, jer već sami po sebi imaju taj ukrasni efekat i presijavanje pod određenim uglom.
metallics-nail-polish
metalik sivi lak
  • Opalescentni lakovi za nokte imaju neki poseban efekat presijavanja za koji sam čula da ga zovu efekat “majke bisera” (“nacre” ili sedef). To je sedefasti lak sa prelivima u duginim bojama poput unutrašnjosti školjke ili opala. On je izuzetno dekorativan i nema potrebe mešati ga sa drugim upadljivim bojama.
opalescent lak
tirkizni opal
  • Svetlucavi (Glitter) lakovi za nokte su oni sa šljokicama i ubačenim, jasno vidljivim svetlucavim česticama većih ili manjih dimenzija. Ovi lakovi su više tu da zalepe šljokice i iskričave detalje za nokat nego da daju neku boju. Ovakav lak možete i same napraviti od šljokica ili kamenčića i raznobojnih svetlucajućih čestica u praškastoj formi i nekog prozirnog laka.
black-diamond-nail-polish šljokice lak

 

U modi ove sezone je kombinovati lakove iste boje, ali različitih tekstura, takozvani monohromatski manikir ili monohromatski frenč.

Crni mermer manikir Nail-Trends-2012 mat i kremasta crna Monochrome minikir

 

Možete pokušati da uparite dve boje različite teksture, kao na slici ispod – kremasta lavanda boja i opalescentna za ukrasne šare.

dvobojni manikir trend

 

Postoji još nekoliko načina da apdejtujete svoj frenč manikir na trendove za 2012. :)

frenč crno na crno

srebrni frenč manikir 2Two-Tone-Nails Trendovi manikir -2012

 

Takođe, vrlo je moderno kombinovati samo 2 ili 3 boje koje su u jačem kontrastu ili vrlo različitih tekstura. Još uvek je vrlo je moderan i polumesec manikir, naročito  kontrasnim bojama. Dakle, svedeno, ali precizno, sa akcentom na jednom detalju. Ove predloge možete lako i sami isprobati :)

1Two-Tone-Nails chanel nails Fall 2012-Nail-Trends jesen 2012-Nail-Trends jesen/zima 2012-Nail-Trends Nail-Trends-2012 Manikir-Trendovi-2012 Fall-2012 trendovi manikir metalik lak za nokte trend dvobojni metalik manikir

 

cherry

Višnja
Dimić
je objavila na Kremašici

Kremašica iz sveta primenjene nauke koja preferira kreativno pisanje. Po prirodi i opredeljenju nastavnik, prosvetitelj u pokušaju, tip osobe u fazonu – sedi da ti lepo objasnim. Kreator Kremašicinog sistema ocenjivanja proizvoda sa koeficijentima. Glavni autor dugih i iscrpnih tekstova o trendovima u kozmetici, savetima i spoju nauke i lepote. Uživa u dugotrajnom odabiru pravih nijansi karmina i sjajeva, pa su joj najomiljeniji kozmetički proizvodi svi oni koji se mažu na usne i oni koji imaju miris voća i poslastica.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

2 komentara na “Teksture lakova za nokte – kako ih prepoznati i koristiti”

  1. Milica - Zdravo drage moje. Zamolila bih autorku teksta da mi pojasni kako je napravila ovaj frenc sa sivim bojama, tacnije slika noktiju na coco chanel ogledalcetu? Bila bih jako zahvalna jer mi se mnogo dopada.
    • cherry - Tu je frenč urađen uz pomoć nalepnica. Odavno smo već pisale o tome u tekstu o Minx manikiru. Možda je malo teže doći do tih nalepnica kod nas, mada vidim da ih sad ima sve više po parfimerijama.

Ostavite komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.