nail polishUkoliko vas zbunjuju opisi lakova za nokte na bjuti blogovima, brošurama i časopisima, u ovom članku možete pronaći neka korisna objašnjenja, kao i neke dobre savete i ideje za poslednje manikir trendove.

Uz jednostavno objašnjenje nekoliko osnovnih pojmova kojima se služe današnji stručnjaci i “stručnjaci”, lako možete da razumete o kakvim lakovima i stilovima za nokte oni pričaju, a možete i sami zvučati kao profi i vrsni poznavalac manikira.

Same boje vrlo često otvaraju mnogo prostora za ispoljavanje kreativnosti onih koji ove lakove plasiraju na tržište i reklamiraju, pa po samim nazivima možete često prepoznati za kakvu osobu i kakvu priliku je boja laka namenjena. O tome smo već pisali u jednom od prethodnih članaka, a ja sam već usput naučila kako će mi se skoro obavezno dopasti boja čiji naziv ima reči poput: fuchsija, magenta, burgundy (i druge boje vina), a volim i neutralne “Nude”, što bi značilo golišave lakove kremaste bež boje ili “Ivory” lakove u boji slonove kosti. Opalescentne lakove zaobilazim. Izgledaju privlačno u bočici, ali su retko nosivi, pa zato nepraktični. Pogledajte jedan ovakav lak u sledećoj recenziji.

Ukoliko delimo lakove za nokte prema njihovim teksturama, postoji 5 osnovnih vrsta: kremasti, mat, biserni, opalescentni (sedefasti) i svetlucavi.

  •  Kremasti lakovi za nokte su zapravo oni klasični, jednobojni, bez dodataka, koji imaju onaj ispolirani i sjajni finiš. Upravo na ovakav lak se pomišlja kada se priča o retro stilu i čuvenom crvenom laku za nokte holivudskih diva. Ovaj lak je manikir ekvivalent crvenog ruža sa transparentnim sjajem preko u šminkanju. Naravno, on može biti i druge boje, najčešće se susreće u kupovini, uvek je u trendu i odličan je za kombinovanje i crtanje.

Kremasti crveni lak za nokte

  • Mat lakovi za nokte su već izmišljotina novijeg datuma. Pisale smo o njima i isprobavale ih u više navrata. Oni su kao i kremasti, jednobojni, ali potpuno bez sjaja. Mogu delovati kao namazana tempera ili kao nokat presvučen slojem plastike ili gume. Vrlo zanimljiva podloga za neko crtanje kremastim ili sedefastim lakovima, a ima ih i među onim za cracked (popucali) manikir. Ukoliko ga premažete celom dužinom transparentnim ili svetlucavim lakom,  dobićete običnu varijantu i izgubiti baš ono po čemu je ovakav lak tako poseban – mat teksturu.
ljubičasti mat lak
  • Pod bisernim lakovima se podrazumevaju oni koje često nazivamo sedefastim, ali su sa bisernim presijavanjem. To su metalik lakovi i oni sedefasti lakovi poput mraza, tj. sa “Frost” efektom. Oni nemaju jasno vidljive svetlucave čestice, nego više svetlucavi ili biserni prah koji se fino i diskretno presijava. Oni nisu konvencionalno namenjeni za crtanje i šaranje, jer već sami po sebi imaju taj ukrasni efekat i presijavanje pod određenim uglom.
metallics-nail-polish
metalik sivi lak
  • Opalescentni lakovi za nokte imaju neki poseban efekat presijavanja za koji sam čula da ga zovu efekat “majke bisera” (“nacre” ili sedef). To je sedefasti lak sa prelivima u duginim bojama poput unutrašnjosti školjke ili opala. On je izuzetno dekorativan i nema potrebe mešati ga sa drugim upadljivim bojama.
opalescent lak
tirkizni opal
  • Svetlucavi (Glitter) lakovi za nokte su oni sa šljokicama i ubačenim, jasno vidljivim svetlucavim česticama većih ili manjih dimenzija. Ovi lakovi su više tu da zalepe šljokice i iskričave detalje za nokat nego da daju neku boju. Ovakav lak možete i same napraviti od šljokica ili kamenčića i raznobojnih svetlucajućih čestica u praškastoj formi i nekog prozirnog laka.

black-diamond-nail-polish

šljokice lak

 

U modi ove sezone je kombinovati lakove iste boje, ali različitih tekstura, takozvani monohromatski manikir ili monohromatski frenč.

Crni mermer manikir

Nail-Trends-2012

mat i kremasta crna

Monochrome minikir

 

Možete pokušati da uparite dve boje različite teksture, kao na slici ispod – kremasta lavanda boja i opalescentna za ukrasne šare.

dvobojni manikir trend

 

Postoji još nekoliko načina da apdejtujete svoj frenč manikir na trendove za 2012. :)

frenč crno na crno

srebrni frenč manikir

2Two-Tone-Nails

Trendovi manikir -2012

 

Takođe, vrlo je moderno kombinovati samo 2 ili 3 boje koje su u jačem kontrastu ili vrlo različitih tekstura. Još uvek je vrlo je moderan i polumesec manikir, naročito  kontrasnim bojama. Dakle, svedeno, ali precizno, sa akcentom na jednom detalju. Ove predloge možete lako i sami isprobati :)

1Two-Tone-Nails

chanel nails

Fall 2012-Nail-Trends

jesen 2012-Nail-Trends

jesen/zima 2012-Nail-Trends

Nail-Trends-2012

Manikir-Trendovi-2012

Fall-2012 trendovi manikir

metalik lak za nokte trend

dvobojni metalik manikir