shu eumura trepke i savšen tenUveliko smo zagazili u novu 2009. godinu, a neki mudrijaši su se setili da nam sada pricaju o trendovima kojima ce biti naklonjena kozmeticka industrija tokom ove (cele) godine. Dobro, pravicemo se da još nije kasno za predvidanja i da je sasvim u redu pricati o novim pomodnim stvarima u kozmetickom svetu, jer smo još uvek zatrpani listama sa sumiranjem utisaka iz stare, uginule 2008.

Make-up umetnica, Paige Padgett, koja radi uspešno vec 5 godina za više americkih TV emisija, casopisa i modnih dešavanja, pocastila nas je svojim videnjem vodecih trendova u industriji za ulepšavanje za 2009. godinu.

Sveukupna tema u kozmetici za 2009. godinu ce biti slobodoumno, ali istovremeno ugladeno i ispolirano. Izuzetna pažnja ce biti posvecena teksturi i samom izgledu napovršini, tj. finišu. Novi proizvodi i tehnološke inovacije ce doprineti mnogo boljem i interesantnijem izgledu površine kože. Trend ce biti prvenstveno ekološki nastrojena kozmetika (tzv. eco-friendly kozmetika). Kljucne reci za kozmetiku u ovoj godini ce biti: održljivo, eticki, organski i prirodno. Setimo se samo popularnih sastojaka u kozmetici koji su predvideni za ovu godinu .

 

Evo šta još od trendova predvida Paige Padgett:

* Prirodno lice, tj. izgled „bez šminke“, vratiće se u modu, i to u više razlicitih varijanti. Naravno, ono neće zaista biti bez šminke, naprotiv. Biće to lice koje je maksimalno pripremljeno novonastalim i tehnološki usavršenim preparatima, pa šminkano do detalja, ali tako da krajnji rezultat izgleda bez greške. Ovaj izgled, sa ultra finom završnicom, biće izuzetno komplikovan za održavanje i krajnje sofisticiran.

Blush-Right-Skin

rumenka

osmeh sminka

* Sjajno, šljokicavo, prozračno i vazdušasto, bice ključ cele priče o lepoti za ovu godinu. Svetlucavi obrazi, šljokice u očima (opet!), a sva koža ce se sjajiti kao nikada do sada. Kao plastična.

* Metalik bojama ce se ove godine stvarati instant luksuzni izgled. Bojama metala kao što su zlato, bronza, bakar ili platina, trendy lica ce poprimati izgled izvajanih i izglacanih skulptura.

Kozmetika u 2009. godini 1

bakarn senka za oči

glitter makeup

Colored-glitter-makeup-14

banshee-eye-and-lip-safe-glitter

soft smoky detail

* Ekološki i etički – formula je za najuspešniji razvoj kozmetičkih firmi ove godine. Firma za istraživanje i konsalting, Organic Monitor, koja je specijalizovana za industriju globalnih organskih proizvodaca, objavila je prošlogodišnju valorizaciju globalnog tržišta prirodnih i organskih proizvoda od oko 7 milijardi američkih dolara, i prognozirala rast ovog tržišta na preko 10 milijardi dolara do kraja 2010. godine.

organic

* Indija i Kina će početi sa diktiranjem svetskih trendova. Kozmeticke kompanije, kao i potrošaci, u potrazi su sve više za autentičnim preparatima i medikamentima sa dalekog istoka i lepotom inspirisanom tradicionalnom kineskom i indijskom Ayurveda (ajurvedanskom) medicinom.

du-juan-shooting-star-collection