Drugs_and_Cosmetics_by_LabyrinthWitchMožda ste do sada negde već čuli za Lipstick index, tj. indeks ili efekat karmina, što je izraz koji je obeležio kozmetičko tržište za vreme ove globalne krize. Radi se o tome da prema većini tržišnih istraživanja, žene u vreme krize mnogo više novca troše na dekorativnu kozmetiku (prvenstveno ruževe za usne) kako bi sebi za relativno malo novca obezbedile osećaj zadovoljstva šopinga i predstojećeg ulepšavanja.

Došlo je, međutim, neko novo vreme, a predviđanja su da je efekat karmina u kozmetičko-ekonomskim prilikama zamenio izraz Austerity chic ili asketski (umereni) šik. Dakle, popularnost na globalnom nivou poprima trend da se sa što većom uštedom dobije što bolji izgled. Lepota se sve više reklamira kao neophodnost, a ne kao luksuz (lepo smo rekli: …ni Kremašica nije ono što je nekad bila…), pa su žene iz tih razloga primorane da postanu kreativnije pri ulepšavanju dok se uklapaju svaka u svoj budžet. Ovo znači da se žene vraćaju osnovama i da se pre okreću jeftinijoj nezi i predupređivanju fizičkih nedostataka, nego što daju više za dekoraciju i skupu šminku.

Pick_Me_AdZaista, istraživanja koja je sproveo Mintel, poznata internacionalna firma za istraživanje tržišta, pokazuju da u Britaniji, Francuskoj i Americi u ovo vreme ekonomskih nepovoljnosti preko 60% žena ne menja svoje navike u trošenju sredstava na kozmetiku. Takođe, rezultati koji su dobijeni prilikom ovog istraživanja pokazuju da se žene, ukoliko menjaju svoje potrošačke navike, pre odlučuju da zapazare više tečnih podloga za šminku, proizvoda za čišćenje kože, losiona, hidratanata i šampona.

Ova priča o štedljivom šiku, zapravo je samo početak. Ovakav jedan model “kozmetičkog ponašanja” koji se da primetiti u doba ekonomske krize, samo je pripremio teren za sasvim nova stremljenja u kozmetičkoj industriji. Ono što se svečano proglasilo za globalne bjuti trendove za 2010. godinu, logičan je nastavak, a tu se pominju neki „Mood Beauty“ „Nu Natural“ „Pro-Tech’t“ and „Turbo Beauty 4G“ Uh, evo, pokušaću da objasnim.

I dalje će se nastaviti sa stremljenjima ka, koliko-toliko, integrisanim naučnim i tehnološkim dostignućima sa prirodnim sastojcima, boljim efektima i što ekološkijim formulama i pakovanjima, ali se predviđa i jedno novo ujednačavanje u kozmetičkoj industriji – evolucija starih brendova i vraćanje novih sa povratkom potrošačkog poverenja.

Sa “Mood Beauty” su želeli da kažu kako će se sve više proizvoditi kozmetika koja će uticati na raspoloženje njenog korisnika, i to ne samo mirisom i uobičajenom aromaterapijom.  Ovakav trend u kozmetici za negu, stvara sasvim novi prostor koji se graniči sa psihologijom i opštoj dobrobiti organizma. Kremice prožete psihičkim stimulansima i sastojci koji deluju na neurotransmitere (na dobar način, naravno) – cool. Pročitajte naš tekst Parfem  sa osmehom.

Nu Natural” je nova verzija prirodnih kozmetičkih proizvoda koji sve više evoluiraju. Od ovakvih kakvi su danas, ka potpuno organskim sastojcima, ispregledavanim poreklima i autentičnostima, sve više lokalnim proizvođačima.

Kažu još i da će biti gomila etiketa na proizvodima (kao i do sada) na kojima piše: “Bez ovoga i onoga”, “Ne sadrži to i to”, ali da će biti i onih na kojima će pisati “sustainable“  ili “održljiv” koji će tada sadržati neke sintetičke komponente.

U 2010. će se trendom, kome su dali naziv “Pro-Tech’t”, još više naglašavati već toliko isfurani fazon zaštite kože, kose, usana, od znojenja, od svega! Proizvodi za ulepšavanje nudiće još moćnije zaštite i filtere, ne samo od UV zraka, nego i od fizioloških promena, ali i uticaja stvorenih od strane čoveka. Mnogi proizvodi će biti višenamenski i svi će imati zaštitni UV faktor.

beauty_ingredients_skincarechemicals

Osim toga, zbog ove reči Tech u nazivu trenda, kažu da će se u marketiškom jeziku za reklamiranje kozmetike pojavljivati i neke reči iz jezika kompjuterske tehnologije, sve da bi se privukle razne sorte mušterija. (Fire wall’s, šatro, gistro…) Iz Mintela kažu da očekuju da vide i više tvrdnji o pojačavanju imuniteta kože i njenoj odbrambenoj funkciji u reklamama. Živi bili, pa videli!

Sledeća generacija tehnološki najrazvijenijih kozmetičkih preparata je deo ovog četvrto pomenutog trenda, “Turbo Beauty 4G”. Po nejmu, obilato će se novčano iskorištavati svaki naredni korak u razvoju biohemijskih procesa i sledeće generacije nanotehnologije u kozmetičke svrhe. Takođe, ovim trendom se predviđaju i novi kvazi-medicinski rezultati, rešenja sa proizvodima tipa “uradi sam” – kućne aparature, lekovi, spravice, gedžeti, i svašta nešto što bi moglo da ponudi alternativu kozmetičkoj hirurgiji i što bi pre obezbedilo neke neinvanzivne procedure.