shiseido_makeupVesti relativno sporo stižu do ovog dela Evrope, a o novoj tehnologiji da i ne pričamo! U Japanu se već nekoliko meseci koristi novi Shiseido-ov interaktivni terminal za isprobavanje šminke sa najsavremenijom tehnikom koja je u svetu poznata pod imenom augmented reality (skraćeno AR), odnosno, augmentovana ili dopunjena realnost.

AR je po definiciji vid fizičkog, realnog spoljašnjeg sveta čiji su elementi kombinovani (dopunjeni) virtuelnim kompjuterski generisanim detaljima i sličicama. Pomoću njega se na ovaj način dobija neka vrsta mešavine stvarnog i virtuelnog sveta, koji je moguće posmatrati kroz interaktivni displej na kome se slike smenjuju u realnom vremenu. Možda zvuči komplikovano, ali je izuzetno korisno, interesantno i, što je najvažnije, dopada se Kremašici. Sve će vam biti mnogo jasnije kada pogledate klip ispod, ali prvo da objasnim čemu to može da služi jednoj kremašici.

Snimate se, a računar vam dodaje virtuelnu šminku dok se „ogledate” na monitoru. Sjajno! Bilo je ovoga i ranije, naročito od Japanaca, ali je ovoga puta industrijski gigant Shiseido, kvalitet slike i dodavanja virtuelne šminke na 3D snimku podigao na jedan mnogo viši nivo. Skoro da se uopšte ne primećuje da šminka koju isprobavate nije ni prišla vašem licu.

shiseido-digital-cosmetic-mirror-2

shiseido-digital-cosmetic-mirror

Novi šminkerski uređaj su nazvali Digital Cosmetic Mirror, a on se trenutno može naći u Takashimaya robnim kućama u Japanu, u Tokiju. Posetioci ovog tržnog centra koji su ljubitelji Shiseido kozmetike, treba samo da pristupe za Digital Cosmetic Mirror i da kliknu na neku od željenih nijansi pudera, rumenila, senki, maskara,… Slika se istog trenutka pojavljuje na ekranu, kao i preporuke Shiseido proizvoda koji odgovaraju njihovom tenu. Na kraju, pritiskom na touchpad pored monitora, dobijaju se odštampane fotografije portreta korisnika pre i posle virtuelnog šminkanja, spisak svih proizvoda koje je u toku seanse isprobao i koje je eventualno markirao kao omiljene. Uz to, dobija se i lista Shiseido proizvoda za kupovinu sa svim potrebnim informacijama o svakom pojedinom komadu šminke, što je svakako od velike koristi jednom potrošaču.

Evo kako izgleda novo virtuelno isprobavanje šminke.

Kao da sve ovo nije bilo dovoljno lepo i korisno (a zar nije!?), Japanci dodaju još i da se korišćenjem ove i sličnih AR spravica znatno štedi na stvaranju otpada koji nastaje isprobavanjem šminke i pakovanjem uzoraka. Odličan način da se potrošači uključe u razvijanje ekološke svesti.

Biće i kod nas, al’ od nedelje!

Digital_Cosmetic_Mirror_