Cannom

Na ovogodišnjoj dodeli Oskara u kategoriji Šminka (makeup) nominovani su bili šminkeri iz tri filmska ostvarenja. O nominacija smo pisali u jednom prethodnom tekstu Nominacije za šminkere. Pobednik i dobitnik Oskara je Greg Cannom za film The Curious Case of Benjamin Button. Greg je poznat i po razvijanju specijalnog modifikovanog silikonskog materijala koji se koristi u filmskoj industriji za pravljenje maska. Greg Cannom je nominovan bio čak 9 puta za Oskara u kategoriji šminka. Ovo je njegov treći oskar.

 

bradpittold

Prvi oskar je dobio za film Bram Stoker Dracula  iz 1992.

Ova verzija drakule je bazirana na istoimenoj Bram Stoker -ovoj klasičnoj noveli. Film je režirao Francis Ford Coppola, gde mladog advokata glumi Keanu Reeves kojeg je uhvatio i zatvorio vampir Dracula kojeg je glumio Gary Oldman. U ovom filmu glume Winona Ryder, Anthony Hopkins i Sadie Frost.

bram

Drugi oskar je dobio za film Mrs. Doubtfire iz 1993. godine. Ovo je bio veliki hit, veliki uspeh ya Robin Williams-a i režisera Chris Columbus-a. Bazira se na noveli Alias Madame Doubtfire koje napisala Anne Fine. Svi ste verovatno gledali na televiziji ovaj film kada Robin Williams da bi bio bliže svojoj deci prerušava se u staru bakicu koja je bila njihova dadilja. I tako postaje najbolji prijatelj svojoj deci, sve do raspleta kada ga žena otkriva u prevari. Robin Williams u ovom filmu nosi veliki broj slojeva maske napravljene specijalno za njega. Ova maska je je delo Greg Cannom-a.

doubtfire

Nominovan je bio za film Hook 1991. koji je režirao Steven Spielberg. Ovo je adaptacija Petra Pana kojeg glumi Robin Williams, gde je histeričnog kapetana Kuka (Captain hook) glumio Dustin Hoffman.

hook

Nominovan je za filmove Hoffa 1992. i Roommates 1995. godine. 1997. je nominovan u kategoriji šminka za film Titanic režisera James Cameron-a. Cannom je poznat i po nominaciji za masku u filmu Bicentennial Man 1999. gde androida glumi Robin Williams.

bicentennial

2001. godine je nominovan za šminku u filmu Beautiful Mind gde dobitnika Nobelove nagrade John Nash-a glumi Russell Crowe.

Beautmind

Specijalne šminkerske efekte radio je i u mnogim drugim filmovima kao što su The Mask (1994), Dick Tracy (1990), Star Trek VI (1991), The Insider (1999), Hannibal (2001), Pirates of the Caribbean (2003), Van Helsing (2004), The exorcism of Emily Rose (2005), Babel (2006) i još mnogi drugi filmovi. Čovek je definitivno imao pune ruke posla i kvalitetne šminke. Zato svaka čast!