dojenje - Naše pričeDok se priprema za trudnoću, a kasnije i za dolazak prinove, svaka buduća majka nailazi na mnoštvo informacija. Sa svih strana je zasipaju pitanjima vezanim za sve aspekte bebinog rasta i razvoja, kao i različitim mišljenjima na sve moguće teme koje jednu mamu zanimaju.

Jedna od najinteresantnijih tema jeste ishrana deteta. Preporuka pedijatara, kao i istorija ljudskog roda, pokazuju da je za bebu najbolja hrana mamino mleko. Međutim, većina prvorotki je preplašena i unapred strahuje od neuspeha kada je u pitanju dojenje. Zašto?

Nema sumnje da je za većinu beba mamino mleko nešto najbolje što može da joj se ponudi, a vreme koje se provede u dojenju najdragocenije, jer beba kroz to maženje i nežnost uči svoje prve lekcije o ljubavi. Razloga za strah od ovog predivnog čina nežnosti i ljubavi ne bi trebalo da bude, ali za prvorotke je to uglavnom strah od nepoznatog.

Dok trudnica sedi i sluša mnoštvo korisnih informacija u Školici za trudnice, ona stekne i znanje za slučaj „šta ako sve pođe naopako“. Medicinsko osoblje koje drži predavanja u Školici bi trebalo možda više pažnje da posveti lepoti dojenja, objašnjavanju kako najbolje staviti bebu na siku, koji su najudobniji položaji za dojenje i slično. Umesto toga, trudnice su bombardovane informacijama o tome kako je dojenje mučno prvih šest nedelja, kako bradavice bole, koje su opasnosti začepljenja kanala, koliko je opasan mastitis… što kod budućih mama neretko stvori strah „Kako ću ja da dojim?“ i „Ako je to tako teško, nema svrhe mučiti se, idemo odmah na adaptirano mleko.“

Priče mama iz naše grupe Decembar 1, koja se upoznala u Školici za trudnice, su u mnogome različite. One pokazuju da nema pravila kada je u pitanju dojenje. Neke od nas su dojile bez problema od prvog dana, bez potrebe za izmlazanjem, oblozima od kupusa i sličnih stvari. Neke su zbog grudi koje su bile tvrde i nabrekle od mleka koje je odjednom nadošlo u pomoć pozvale patronažne sestre. Neke su bile primorane na AD. Ali SVE su u dojenju uživale, kao i njihove bebe. Bilo bi nam zadovoljstvo da pročitate naše priče o dojenju i možda naučite nešto iz našeg iskustva.

Preporučujemo svakako da

Pogledajte naših 6 priča:

 

Goca o njenom iskustvu sa dojenjem

Zlata o dojenju i njenim problemima sa grudima

Tatjana o iskustvu sa dojenjem

Slađa – Long live sisa!

Lidija o njenom iskustvu sa dojenjem

Tamara o dojenju i AD mleku