Svetska nedelja dojenja koja se svake godine obeležava u više od 170 zemalja, ove godine obeležava se 26. put kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i deteta.

svetska nedelja dojenja 2018

Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine akcenat je na različitim temama od značaja za dojenje.

Ove godine Svetska nedelja dojenja obeležiće se u periodu od 1. do 7. avgusta pod sloganom „Dojenje: temelj života”, a ciljevi kampanje 2018. godine su:

  1. Informisanje ljudi o vezama između dobre ishrane, zaštite hrane, smanjenja siromaštva i dojenja;
  2. Prepoznavanje uloge dojenja kao temelja života;
  3. Unapređenje saradnje sa pojedincima i organizacijama za veći uticaj;
  4. Podsticanje zajedničkog rada za unapređivanje dojenja u sklopu dobre ishrane, bezbednosti hrane i smanjenja siromaštva.

 

U Srbiji samo 12,8 odsto porodilja hrani svoje bebe isključivo majčinim mlekom tokom prvih šest meseci, saopšteno je iz Unicefa povodom Svetske nedelje dojenja koja traje od 1. do 7. avgusta.

Kako je navedeno, dojenje je prva vakcina bebe i najbolji izvor ishrane deteta, a podstiče i razvoj mozga. Ima potencijal da godišnje spase živote 823.000 dece i 20.000 žena širom sveta.

U telefonskom savetovalištu „Halo beba“ Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd tokom prošle godine pruženo je 137.800 saveta u vezi sa zdravljem i razvojem dece, a veliki broj pitanja koja roditelji postavljaju tiču se problema u dojenju.

Doktorka Svetlana Mladenović Janković iz „Halo bebe“ kaže da majčino mleko predstavlja savršenu hranu koja je sigurna, dostupna i ne košta ništa, te da je dojenje univerzalno rešenje koje poboljšava zdravlje, dobrobiti opstanak žena i dece širom sveta.

 

Pogledajte 6 priča o dojenju projekta Naše priče:

 

Goca o njenom iskustvu sa dojenjem

Zlata o dojenju i njenim problemima sa grudima

Tatjana o iskustvu sa dojenjem

Slađa – Long live sisa!

Lidija o njenom iskustvu sa dojenjem

Tamara o dojenju i AD mleku

 

izvor: Institut za javno zdravlje Vojvodine i HaloBeba